Jump to content
Apek

Extra Special Bitter w stylu Starej Cętkowanej Kury

Recommended Posts

Cześć wszystkim. 

 

Zamierzam uwarzyć ESB najlepiej zbliżony do piwa Old Speckled Hen. Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki: 

Piwo górnej fermentacji, które wyróżnia się bogatym słodowo-owocowym aromatem i lekkim posmakiem toffi. Delikatna goryczka daje się dopiero wyczuć w wytrawnym posmaku. 

Składniki: słody: Pipkin Pale, Crystal; chmiel goryczkowy: Challenger; chmiele aromatyczne: Goldings, Challenger; dodatki: cukier browarniczy; drożdże: Morland.

 

Zastanawiam się nad ilością poszczególnych składników:

 

Słody:

1. Zamiast Pipkin Pale chciałem użyć: Golden Promise Pale Ale (Fawcett) - 5 kg

2. Słód Crystal 160 EBC (Fawcett) - 0,5 kg

 

Chmiele:

1. Challenger - 30g - 60 min

2. Goldings - 30g - 15 min

3. Challenger - na zimno 10g - 7 dni

4. Goldings - na zimno 30g - 7 dni

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, Mangrove Jack's - Burton Union M79 lub bardziej FM 10 może jakieś wasze propozycje ?

 

Zacieranie w 68C potem podgrzanie do 78 i wysładzanie.

 

Gotowanie 60 minut.

 

PYTANIA 

1. czy jeszcze coś dodać? na etykiecie jest napisane cukier browarniczy - co on zmieni w piwie i w jakiej ilości dodać?

2. Chciałbym uzyskać gęstą pianę co dodać jakiś słód carabelge czy może płatki jęczmienne ?

 

Wg kalkulatorów:

BLG: 13,5

Barwa: 9 SRM

IBU: 40 (pewnie więcej niż w opisie ale ja takie lubię)

 

Pozdrawiam

Kuba

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Apek napisał:

Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki

Przepis na klona jest w Brew Your Own British Real Ale - Grahama Wheeler. Jak dotrę do domu i nie zapomnę sprawdzę czy mam na dysku

Inne znalezione w sieci wyglądają dość podobnie do Twojej propozycji.

Jedynie w temacie drożdży - ja niby lubię profil MJ79, ale miałem kilka złych doświadczeń i teraz z suchych poszedłbym bardziej w Danstary.

Edit: nie mam Wheelera, ale z innego książkowego źródła przepisze przepis na klona.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jeszcze rozważyć wyeasty 1968. Robiłem na nich ostatnio ESB i wyszedł bardzo dobrze. Trzeba tylko im pod koniec podnieść temperaturę aby diacetyl zredukować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Apek łap przepis na klona od Szamatulskich:

Gęstość początkowa: 13 - 13,25 BLG
IBU: 35
ABV: 5,2%
Objętość: 18,9 l
Gęstość końcowa: 2,5-3 BLG

 

Zasyp:
3,6 kg brytyjskiego słodu pale ale - Maris Otter, Halcyon, Optic...
340 g brytyjskiego słodu crystal 55*L  - karmelowy rzędu 150 EBC
113 g brytyjskiego słodu pszenicznego

 

Zacieranie: 90 minut @ 65,5°C

 

Chmielenie:
@90 minut: 21 g Challenger 7,7%AA, 227 g cukru białego
@15 minut: 14 g Challenger 7,7%AA, 14 g EKG, łyżeczka mchu irlandzkiego
@1 minuta: 28 g EKG

 

Chłodzenie: do 21°C

 

Drożdże: rekomendowane Wyeast 1084 Irish Ale lub Wyeast 1028 London Ale

 

Reszta w pliku graficznym:  KLIK.

 

edit: zmiana formatu

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki kupuje składniki i działam w weekend :) Rzeczywiście receptura wymyślona przeze mnie bardzo podobna. Zadam trochę więcej chmielu i bez pszenicznego bo nie lubię :)

 

Kuba

Edited by Apek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.