Apek 1 Posted October 16, 2017 Cześć wszystkim. Zamierzam uwarzyć ESB najlepiej zbliżony do piwa Old Speckled Hen. Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki: Piwo górnej fermentacji, które wyróżnia się bogatym słodowo-owocowym aromatem i lekkim posmakiem toffi. Delikatna goryczka daje się dopiero wyczuć w wytrawnym posmaku. Składniki: słody: Pipkin Pale, Crystal; chmiel goryczkowy: Challenger; chmiele aromatyczne: Goldings, Challenger; dodatki: cukier browarniczy; drożdże: Morland. Zastanawiam się nad ilością poszczególnych składników: Słody: 1. Zamiast Pipkin Pale chciałem użyć: Golden Promise Pale Ale (Fawcett) - 5 kg 2. Słód Crystal 160 EBC (Fawcett) - 0,5 kg Chmiele: 1. Challenger - 30g - 60 min 2. Goldings - 30g - 15 min 3. Challenger - na zimno 10g - 7 dni 4. Goldings - na zimno 30g - 7 dni Drożdże: Danstar Nottingham, Mangrove Jack's - Burton Union M79 lub bardziej FM 10 może jakieś wasze propozycje ? Zacieranie w 68C potem podgrzanie do 78 i wysładzanie. Gotowanie 60 minut. PYTANIA 1. czy jeszcze coś dodać? na etykiecie jest napisane cukier browarniczy - co on zmieni w piwie i w jakiej ilości dodać? 2. Chciałbym uzyskać gęstą pianę co dodać jakiś słód carabelge czy może płatki jęczmienne ? Wg kalkulatorów: BLG: 13,5 Barwa: 9 SRM IBU: 40 (pewnie więcej niż w opisie ale ja takie lubię) Pozdrawiam Kuba Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted October 16, 2017 (edited) 7 godzin temu, Apek napisał: Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki Przepis na klona jest w Brew Your Own British Real Ale - Grahama Wheeler. Jak dotrę do domu i nie zapomnę sprawdzę czy mam na dysku Inne znalezione w sieci wyglądają dość podobnie do Twojej propozycji. Jedynie w temacie drożdży - ja niby lubię profil MJ79, ale miałem kilka złych doświadczeń i teraz z suchych poszedłbym bardziej w Danstary. Edit: nie mam Wheelera, ale z innego książkowego źródła przepisze przepis na klona. Edited October 16, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alexy 32 Posted October 16, 2017 Może jeszcze rozważyć wyeasty 1968. Robiłem na nich ostatnio ESB i wyszedł bardzo dobrze. Trzeba tylko im pod koniec podnieść temperaturę aby diacetyl zredukować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted October 16, 2017 (edited) @Apek łap przepis na klona od Szamatulskich: Gęstość początkowa: 13 - 13,25 BLG IBU: 35 ABV: 5,2% Objętość: 18,9 l Gęstość końcowa: 2,5-3 BLG Zasyp: 3,6 kg brytyjskiego słodu pale ale - Maris Otter, Halcyon, Optic... 340 g brytyjskiego słodu crystal 55*L - karmelowy rzędu 150 EBC 113 g brytyjskiego słodu pszenicznego Zacieranie: 90 minut @ 65,5°C Chmielenie: @90 minut: 21 g Challenger 7,7%AA, 227 g cukru białego @15 minut: 14 g Challenger 7,7%AA, 14 g EKG, łyżeczka mchu irlandzkiego @1 minuta: 28 g EKG Chłodzenie: do 21°C Drożdże: rekomendowane Wyeast 1084 Irish Ale lub Wyeast 1028 London Ale Reszta w pliku graficznym: KLIK. edit: zmiana formatu Edited October 17, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Apek 1 Posted October 17, 2017 (edited) Dzięki kupuje składniki i działam w weekend Rzeczywiście receptura wymyślona przeze mnie bardzo podobna. Zadam trochę więcej chmielu i bez pszenicznego bo nie lubię Kuba Edited October 17, 2017 by Apek Quote Share this post Link to post Share on other sites