Skocz do zawartości

Fermentacja Risa


Thorgall

Rekomendowane odpowiedzi

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.

 

Przydatne informacje:

Drożdże Fm13 gęstwa.

Blg 24-26

Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.

 

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.
 
Przydatne informacje:
Drożdże Fm13 gęstwa.
Blg 24-26
Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.
 
 
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 
 

Ris to Górniak.... 18 stopni jest ok..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.
Dzięki za konkretną odpowiedź.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Wiatrol napisał:

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

świeŻej 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawy mają się tak:Ris uwarzony,fermentuje sobie wesoło. Brzeczkę schłodziłem do 13C,fermentuje w 11-12C ,jak widać FM 13 radzą sobie w takich temperaturach.Temperatury brzeczki nie mam jak sprawdzić,ale przy takim balingu,można śmiało przyjąć 15C.Dzisiaj wyjeżdżam więc muszę fermentor wyjąć z pudła i dalej fermentacja będzie się odbywać w 15-16C otoczenia.Po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku,że w moich warunkach lepszej fermentacji bym nie zrobił.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.