Jump to content
Thorgall

Fermentacja Risa

Recommended Posts

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.

 

Przydatne informacje:

Drożdże Fm13 gęstwa.

Blg 24-26

Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.

 

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.
 
Przydatne informacje:
Drożdże Fm13 gęstwa.
Blg 24-26
Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.
 
 
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 
 

Ris to Górniak.... 18 stopni jest ok..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

18C brzeczki tak, ale otoczenia już nie bardzo. Temperatura skoczy sporo przy takim ekstrakcie. Ja zaczynam takie piwa w lodówce ustawionej na 13-14C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.
Dzięki za konkretną odpowiedź.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Wiatrol napisał:

 Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy

Też mam zamiar zabrać się za RISa. Ile dałeś tej gęstwy na ile litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Wiatrol napisał:

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

świeŻej 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie trzeba pamiętać o gęstwie. Ja słuchając rad na forun nie dałem i niestety brak gazu w RISie ale smak obłędny. Drożdze to irlandzkie ciemności z fm. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwy poszło 1ml na każdą butelkę strzykawką dozowałem akurat było mi tak wygodnie sprawdzałem dziś próbkę w plastikowej butelce i czyć że już jest twarda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5

I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja fermentowałem na s-04 z 24 zeszło do 9 dość słabo odfermentowały fermentacja ok 1.5 do 2 miesięcy(niepamiętam dokładnie) ale piwo wyszło bardzo dobre

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 25.10.2017 o 15:56, BelgLover napisał:


I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

No podobno na jednej paczce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawy mają się tak:Ris uwarzony,fermentuje sobie wesoło. Brzeczkę schłodziłem do 13C,fermentuje w 11-12C ,jak widać FM 13 radzą sobie w takich temperaturach.Temperatury brzeczki nie mam jak sprawdzić,ale przy takim balingu,można śmiało przyjąć 15C.Dzisiaj wyjeżdżam więc muszę fermentor wyjąć z pudła i dalej fermentacja będzie się odbywać w 15-16C otoczenia.Po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku,że w moich warunkach lepszej fermentacji bym nie zrobił.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.