Jump to content
Igorrodz

Jak uzyskać aromat pomarańczowy w piwie?

Recommended Posts

Cześć

Potrzebuję uzyskać pomarańczowy aromat w piwie.
Piwo aktualnie 4 dzień na burzliwej, drożdże MJ M27 Belgian Ale.

Zasyp: Pilzeński 1.5kg, monachijski 0.75kg, płatki owsiane 0.4kg.
Dodatki: wyciśnięty sok z 5 szt pomarańczy dodany na 5 minut przed wyłączeniem palnika.
Chmiele: Iunga 5g 60' + 10g 20'; Saaz 20g 20' + 29.5g 0'; Mandarina Bavaria 20g 20' + 31.5g 0'.
Po gotowaniu przed rozpoczęciem fermentacji 9°BLG, ilość brzeczki nastawnej 17l.

Planowałem wlać 2 szt syropu Herbapol (pasteryzowany) w sumie już-już (teraz) ale wydaje mi się, że to jednak nie doda za bardzo aromatu pomarańczowego (I tak go dodam bo mam a raczej nie ma nikogo, kto by chciał go wypić - nie proponujcie zostawienia jak jest i dodawania soku bezpośrednio do piwa przed spożyciem :P ).

 

Co zrobić? Skórki świeżych pomarańczy zetrzeć na tarce (ile w sumie tych pomarańczy?) i dodać do piwa? Ale co z zakażeniem?
Może jakiś "pomarańczowy" chmiel na cichą? Tylko jaki i ile?

Obrazek dla atencji. ;)

eng_pl_Dr-Oetker-Orange-flavor-9ml-82960_1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skórki z kilku pomarańcz (bez tej białej części)  zamaceruj przez tydzień w alkoholu, np. w wódce a następnie wszystko wrzuć na cicha fermentację, powinno dać sporo aromatu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, zasada napisał:

Pacifica na cichą?

Jaki aromat ma ten chmiel zbiór 2016 (2017 nigdzie w sklepach PL nie znalazłem). Robiłeś piwo na tym chmielu z tego rocznika?

Co sądzisz o wrzuceniu garści Amarillo na cichą? Będą pomarańcze czy raczej ogólnie cytrusy, kwiaty i dominacja nad tym, co już dałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten chmiel od początku warzenia męczę i ta "pomarańczowa marmolada" z opisu pałęta się jakoś niezbyt dynamicznie za każdym razem.

2016 mam w zamrażarce i nie wiem w sumie kiedy go użyję, ale obstawiam czytelne ale niespecjalnie wyraźne nuty.

@Versaar chyba dał Ci lepszą radę.

A na marginesie, jak to jest, że pytasz już po warzeniu? Nie ogarniam tej metody. Zamiast przed całą akcją wyczytać wszystko co można, dopytać ewentualnie - dopiero po fakcie gasić pożar. Ja bym nie miał nerwów na takie loty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zobacz bo w dwóch butelkach tego syropu to pewnie 0,7-0,8 kg cukru będzie, jeśli ci to nie przeszkadza to ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś dodawałem dla eksperymentów do piwka przy butelkowaniu soku z mandarynek zamiast syropu cukrowego. Gdzieś tam w tle były te mandarynki, ale dupy nie urywało. Laik by nie wyczuł za cholerę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Gawon napisał:

w dwóch butelkach tego syropu to pewnie 0,7-0,8 kg cukru będzie



20171009_090533.jpg

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już wolałbym zamiast takiego syropu dodać aromatu (ale lepszego niż ten do ciasta). Wiem, że to niezgodne z duchem kraftu, ale każdy w swojej kuchni może robić co mu się podoba :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, panowie, ile tego zestu... czy tam startych skórek z pomarańczy dać aby wszystko było dobrze wyczuwalne? Oczywiście zamaceruję na jakieś 4 dni w alko ~75% (dwie jednostki spirytu, jedna jednostka wody) bo ponoć taki daje najlepszy efekt - najlepiej wyciąga to, co dobre.

Mógłbym dorzucić dodatkowo trochę Amarillo (mam w domu w sumie 50g), warto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amarillo możesz wrzucić, ale w tym roku nie urywa tyłka, aromat jest nikły niestety.

Myślę że jak zetrzesz 4 pomarańcze to będzie dość, ale tego nikt na 100% nie powie, każdy ma inny węch/poczucie smaku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.