Skocz do zawartości

Browar Wiklina


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #45 Pascal IPA

 

Woda:

Dodałem 12l RO do wody do warzenia.

 

Zasyp:

Pilzneński - 4kg

Monachijski - 1kg

Orkiszowy - 0,5kg

Karmelowy 150 - 0,2kg

 

Zacieranie:

62C - 30min

71C - 25min

76C - 10min

 

Chmielenie:

60' - 10g Columbus 16%ak

20' - 40g Columbus 16%ak

1' - 60g Kazbek 7% ak

Na zimno - 50g Nelson Sauvin

 

Uzyskałem ok 22 litry brzeczki 14 BLG ( kiepska wydajność ! ), schłodziłem ją do 16C i zadałem uwodnionymi D. Nottingam. Piwo stoi w garażu gdzie temp wacha się między 13 a 14C. Planuje na zimno chmielić Nelson Sauvin.

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #46 Scooby's Nuts

 

Woda:

100% kranówki

 

Zasyp:

Pilzneński - 3,5kg

Victory - 1 kg

Czekoladowy 1200 - 0,225kg

Karmelowy 150 - 0,2 kg

 

Zacieranie:

Zasyp do 13 litrów wody

63C - 10 minut

72C - 30 minut

76C - 15 minut

 

Chmielenie:

Gotowanie 90 minut

60 min - 20g Willamete 6,2%ak

15 min - 30g Willamete

5 min - 30g Willamete

 

Uzyskałem 20 litrów brzeczki 12 BLG. Schłodziłem ją do 19C. Zadałem US-05 i piwo fermentuje w temp 17C.

 

Najgorsza wydajność w mojej karierze piwowara domowego. Zapewne spowodowana uszkodzonym filtratorem i grubo zmielonym ziarnem. Jako, że mieliłem słód na dwie warki pokusiłem się o podłączenie Porkerta do wiertarki. Aby nie spalić mojego napędu do żaren postanowiłem śrutować trochę grubiej. Niestety, pomimo tego wiertarka nie przeżyła operacji mielenia słodu, godnie dokonała żywota ginąc w walce o lepsze piwo. Kolejną planowaną warkę chyba będę zacierał dekokcyjnie bo nie chce powtórki z tak kiepską wydajnością.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #47 Marcowe Żyto

 

 

Woda:

100% kranówki

 

Zasyp:

Pilzneński – 2,0 kg

Monachijski II – 1,5 kg

Żytni – 1kg

Karmelowy czerwony – 0,2kg

 

Zacieranie:

Zasyp do 17,5 litra wody

32C – 15 min

---> odebranie 7l gęstego dekoktu + 2l wody

69C – 10 min

100C – 15min

<--- powrót, temp 56C

64C -62C - 20min

72C-70C – 30 min

76C – 5 min

 

Chmielenie:

60min - 20g Hallertau Tradition 6,7%ak

20 min - 33g Kazbek 7%ak

 

Ostatecznie uzyskałem około 23 litry brzeczki 12,5 blg. Schłodziłem ją do 14C, zadałem dwoma uwodnionymi saszetkami w34/70 i wstawiłem do lodówki ( termostat na 11C ).

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #48 Nowozelandzkie Ale

 

Woda:

Woda kranówka + 5 litrów wody ze zmiękczacza.

 

Zasyp:

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny – 0,5kg

Karmelowy 150 – 0,3 kg

20g Wai-Iti do zacieru

 

Zacieranie:

63C – 25min

70C – 30min

78C – 5 min

 

Gotowanie:

60 min – 10g Waimea 14,9%ak

15min – 20g Waimea

0mi - 20g Waimea

30g Wai-Iti 3,4%ak

 

Uzyskałem ok 23 litry brzeczki o gęstości 12 BLG, zaszczepiłem ją saszetką Us-05. Fermentuje w 18C, sama brzeczka zostala schłodzona do ok. 19C.

Chmiel Wai-iti pachnie absolutnie bosko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Oj długo mnie tu nie było... Sezon się kończy a prawie nic nie uwarzone. Wczoraj wypiłem ostatnią butelkę nowozelandzkiego. Niestety problemy osobiste nie pozwalają mi warzyć ale czas to zmienić. Niedługo pewnie ponownie zajrzę do garów. Planuję coś lekkiego i jasnego: polskie ale na Iundze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pierwsza warka od dłuuuugiego czasu :)

 

Warka #49 Polskie Ale

 

Woda:

13,5 RO + 20l kranówki

 

Zasyp:

Pale - 4kg

Pszeniczny - 0,3kg

 

Zacieranie:

 

62C - 10min

72C - 40min

78C - 5 min

 

Gotowanie:

80 min gotowania ( Pierwszy raz w celu przyśpieszenia procesu gotowałem na dwa garnki, gdy oba zawrzały połączyłem razem i dodałem chmiel - jeden garnek gotował się więc 20 min dłużej, ale była to tylko połowa całej brzeczki )

60 min - 10g Iunga 11%ak

15 min - 20g Iunga 11%ak

1 min - 20g Iunga 11%ak

 

Uzyskałem ok 20 l brzeczki o gęstości 11,5 BLG, schłodziłem i zadałem uwodnionymi Danstar Nottingham. Piwo wstawiłem do lodówki z termostatem ustawionym na 16C. Planuje chmielić na zimno, też Iungą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mocowałem nitką, teraz po prostu trzymam za koniec/początek pończochy. Przy mocno chmielonych piwach, gdzie tego chmielu zatrzymywane jest naprawdę sporo, przywiązana nitką pończocha zsunęła mi się do piwa przy wyciąganiu rurki z wiadra. Teraz łapię w paluchy i trzymam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

50-ta jubileuszowa warka :) Coś warzenie wolno mi idzie, ze względu na pracę i wynikający z niej brak czasu. Setki pewnie nie będzie ;)

 

Zasyp:

 

Pale -4kg

Orkiszowy -0,5kg

Karmelowy 300 - 0,12kg

Karmelowy 150 - 0,08kg

Czerwony - 0,06kg

 

Zacieranie

62C - 20min

72C - 40min

77C - 5 min

 

Gotowanie:

60 min - 20g Iunga 11%ak

20 min - 20g Fuggles 5,2%ak

1 min - 30g Fuggles 5,2%ak

 

Uzyskałem ok 20l piwa 11,5BLG. Zadałem uwodnionymi Burton Union.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak napisałem - tak uwarzyłem - ale nie zapisałem notatki ;)

 

Zasyp:

 

grodziski - 3kg

pszenizny - 0,3 kg

 

Zacieranie

 

31C - 50min

62C - 20 min

72C - 20 min

78C - 5 min

 

Gotowanie:

 

60 min - 60g Lubelski 3,8 ak

15 min - 20 g Lubelski

5 min - 10 g Lubelski

 

Oczywiście nie obyło się bez przygód. Podczas chłodzenia puścił wąż i trochę wody z chłodnicy ściekło do brzeczki. Chcąc nie chcąc musiałem piwo chłodzić w kąpieli wodnej. Niestety nie mogłem zadac drożdży bo zmuszony byłem wracać do Wrocławia - spało to na mojego ojca. Tak więc nie wiem ile C miała brzeczka. Zadana została S-33.Miała gęstość 8 BLG. Niestety nie spodziewam się niczego dobrego po tej warce, chociaż sukcesem jest fakt, że piwo już dzisiaj ruszyło ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
W dniu 11.06.2011 o 12:02, slotish napisał:

Warka #19 APA została zakegowana z dodatkiem 70 gram cukru. Poziom BLG zszedł do 2,5. Oczywiście pierwsze beczkowanie nie obyło się bez problemów... Prawdopodobne, że nic z tego piwa nie będzie - pożyjemy, zobaczymy :D Tak to jest, wszelki postęp wymaga ofiar :smilies:

 

Cześć!

 

Co za problemy z beczkowaniem?

Planuję wrzucić Porter Bałtycki do czystej beczki, ale pierwszy raz, więc...

 

pzdr!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.