slotish 54 1 Items Posted March 20, 2010 (edited) Witam W niniejszym wątku pragnę opisać swój skromny dorobek piwowarski, który mam nadzieje z czasem się rozrośnie do większych rozmiarów. Warka #2 Ale Pilzneński - 2kg Pale Ale - 1kg Monachijski ciemny - 1kg Zacieranie: 63°C - 30 minut 73°C - 30 minut Chmielenie Marynka 25g - 60 min Lubelski 35g - 10 min wyszło 18 litrów brzeczki 13°Blg . Zadane S-04 - piwo zjechało do 4°Blg. Refermentowane: 100g glukozy Edited March 20, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted March 20, 2010 Warka #3 Grodziskie Pszeniczny - 1kg Wędzony - 1,5 kg Zacieranie: 73°C - 70 minut do npj. Chmielenie Lubelski 50g - 60' Wyszło 19 litrów 8°Blg. Zadane S-33. Moja największa porażka... Zupełnie nie posmakowało mi to piwo. Do dzisiaj stoi 20 butelek w piwnicy i nic nie zanosi się, że zostaną wypite Teraz wiem, że popełniłem dużo błędów - na przykład dałem za dużo chmielu co mogło wpłynąć na uwydatnienie wędzonych posmaków. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted March 20, 2010 Warka #4 Pszeniczne Jasne ( z zestawu CP ) Pszeniczny - 2,1 kg Pilzneński - 1,9 kg Zacieranie: 46? ? 15 63? ----> 1/3 dekokt 73? do npj. Chmielenie lubelski 15g - 60 minut Wyszło 20 litrów brzeczki 12 Blg Zadane starterem weihenstephan weizen Re fermentowane przy użyciu 140g jasnego ekstraktu słodowego i 20 g glukozy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted March 20, 2010 warka #5 English pale ale Pale ale Maris Otter - 3,5kg Crystal 145 EBC - 0,3 kg Zacieranie: 67°C - 50 minut / npj 78°C - mash out Chmielenie: Challenger 20g - 60 min Challenger 5g - 25 min Fuggles 25g - 25 min Fuggles 25g - 1 min Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5°Blg, zadanej drożdżami Danstar Windsor. Odfermentowała do 3°Blg Refermentacja: 80g glukozy, 20g cukru Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted April 16, 2010 warka #6 Dunkelweizen Zasyp: Pale ale Maris Otter - 1,5 kg Pszeniczny jasny - 2 kg Crystal 145 EBC - 0,3 kg Carafa special typ I - 80g Zacieranie: 47? ? 15 minut 63? ? 1/3 dekokt ---> 73? ? 10 minut ---> gotowanie 15 minut 68? - ( po 35 minutach negatywna próba jodowa ) ---> 1/3 dekokt do 73? przez 10 minut ---> gotowanie 15 minut 78? - 10 minut Po wysładzaniu otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 10,5 BLG Chmielenie: Fuggle 15g - 60 minut Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Fermentor właśnie się studzi... co pewnie trochę potrwa, rano zadam starterem z Wyeast Weihenstephan Weizen. Ta warka jest dla mojego browaru przełomowa: pierwszy raz sam śrutowałem słód, oraz zastosowałem podwójną dekokcję Więc lepiej żeby nie skwaśniała Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted April 24, 2010 (edited) Dunkelweizen dzisiaj został rozlany do butelek - zjechał do 3 BLG. Refermentowany 160g jasnego ekstraktu słodowego, oraz 40 g miodu. Edited April 24, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted May 5, 2010 (edited) Oto mój dunkelweizen i EPA. Jako, że mój browar cierpi na brak odpowiednich szklanek i kufli piwo lałem w to co miałem pod ręką. Edited May 5, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zwiazkowiec 28 Posted May 5, 2010 Refermentowany 160g jasnego ekstraktu słodowego, oraz 40 g miodu. A propos stosowania miodu. W kwietniu do 3 kolejnych warek (Witbier *2 na Wyeastach, Pale Ale na US-05) stosowałem do refermentacji miód z glukozą - pół na pół. Obserwując butelki mam wrażenie, że jest znacznie gorzej z klarownością niż w przypadku stosowania mieszanki glukozy i suchego ekstraktu słodowego. Jak wygląda to u Ciebie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted May 6, 2010 (edited) Ciężko mi powiedzieć, bo mieszanki miodu i ekstaktu użyłem do dunkelweizena, dla którego zmętnienie jest normalna rzeczą. Edited May 6, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted May 15, 2010 Warka #7 Pils bohemski Zasyp: Bohemian Pilsner - 3kg Monahijski - 0,8 Carapils - 0,25 Zacieranie: 65C - 10' 73C - 40' do n.p.j 78C - 10' Gotowanie 70 min. 60' - Saaz 70g 20' - Saaz 20g 10' - mech irlandzki ( łyżeczka ) 0' - Saaz 30g Wyszło 20l - 12,5 BLG Zadane starterem z W34/70 oraz resztą drożdży z saszetki Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted June 5, 2010 Pils bohemski dzisiaj został rozlany do butelek. Odfermentował do 3BLG, do refermentacji użyłem 134 gram suchego ekstraktu słodowego i 36 gram cukru. Piwo idzie na 3-miesięczną odsiadkę do piwnicy. Trzeba będzie coś jeszcze szybko uwarzyć, bo zapasy się kończą - myślę albo o pszenicy bądż czymś jasnym i "lageropodobnym" na german ale Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 7, 2010 Warka #8 Polskie ale Zasyp: Pilzneński - 3,5 kg Monachijski - 0,2 kg Płatki owsiane - 0,25 Zacieranie: 68C - 60 minut n.p.j 78 mash out - 10 minut Chmielenie: 60 min - 25g Marynka 15 min - 25 g marynka 1 łyżeczka mchu irlandzkiego 1 min - 30 g Lubelski Uzyskałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG. Zadane starterem z WLP 029 German ale / Kolsch. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 20, 2010 (edited) Warka nr 8 rozlana do 38 butelek, zeszło do 2,5 BLG. Do refermentacji użyłem 140 gram glukozy. Piwo w smaku mnie zaskoczyło - bardzo czyste i bez mocniejszych ale'owych posmaków pomimo ostatnich upałów. Do tego drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentora i do butelek powędrowało klarowne piwko. Zapowiada się ciekawie, oby tylko nie skwasiło się Edited July 20, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 23, 2010 Warka #9 Pszeniczne jasne Zasyp: pszeniczny jasny - 2,4 kg pilzneński - 1,7 Zacieranie: 44C - 15 minut 63C - 40 minut 73C - 40 minut 78C - 5 minut Chmielenie 60 minut - 20g Lubelski Uzyskałem 19 litrów brzeczki 13 BLG i dodałem starter 0,7l z WLP300 hefeweizen - po dolaniu zawartości resztkę spróbowałem i okazało się kwaskowe...mam nauczkę żeby następnym razem robić to w odwrotnej kolejności. Może to kwaskowatość tych drożdży a nie zakażenie ale szczerze wątpię bo starter z wyeast do pszenicy nie miał takiego posmaku. Zobaczymy co będzie z tej warki - najwyżej trafi do kanału. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 25, 2010 Warka #10 Grodziskie II Piwo warzone z zamiarem uzyskania delikatnej wędzonki i naprawienia błędów z ostatniej warki: poprawienia piany i zwiększenie nagazowania. Zasyp: Pszeniczny jasny - 1,6 kg Wędzony Steinbach - 0,9kg Zacieranie: Dodanie ześrutowanego słodu do 6 litrów wody 69C - 10 minut 73C - 60 minut 78C - 5 minut Chmielenie: 60 minut - Lubelski 35g 15 minut - Lubelski 15g Uzyskałem 19,5 litra brzeczki 8 BLG. Na powierzchnie brzeczki rozsypałem paczkę drożdży S-33. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted July 26, 2010 Cześć Widzę że zacierałeś "na słodko" w dośc wysokie temperaturze. Jestem ciekaw do ilu Ci odfermentuje brzeczka, pewnie stanie gdzieś na 4 blg. Jestem ciekaw jak będzie smakować takie słodkawe piwo w połączeniu z wędzonką ..... przyznam szczerze że w komercyjnym wydaniu nie specjalnie mi smakowało .... Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 26, 2010 Ostatni grodzisz był zacierany tylko w 73C i zjechał do 3BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 31, 2010 Pszeniczne jasne zostało rozlane do 40 butelek z 150 gram cukru rozpuszczonego w 0,5 litrze wody. Drożdżę wyżarły do 3 BLG. Pomimo przykrych przejść ze starterem i ulatniającym się zapachem octu z fermentora piwo smakuję normalnie i przynajmniej narazie nie jest skwaśniałe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted July 31, 2010 No to kontroluj i w razie jakiś podejrzeń szybko wypij. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 31, 2010 Wypite będzie szybko nawet jak będzie dobre. Sezon ogniskowo-grillowy sprawia, że zapotrzebowanie na piwo jest duże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted August 2, 2010 (edited) Grodziskie zeszło do 3,5 BLG. Dwa dni klarowałem je żelatyną, rozlane zostało do 39 butelek z syropem 0,5 litra z 160-iu gram cukru. A to moje polskie ale: Edited August 2, 2010 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted September 24, 2010 Warka #11 Pale Ale Zasyp: Pale Ale Maris Otter - 3kg Crystal 145 EBC - 0,3 kg Pszeniczny Jasny - 0,2 kg Zacieranie: 67C - 60 minut Chmielenie: 25g Challenger - 60 minut 10g Challenger - 20 minut 1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut 50g East Kent Goldings - 1 minuta Uzyskałem 19 litrów 11,5 BLG. Zadałem napuchniętą saszetką Wyeast Ringwood Ale. Poszedłem na skróty - nie zrobiłem startera. Mam nadzieję, że drożdżaki grzecznie zaczną pracować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted October 8, 2010 Zrobiłem dzisiaj pomiar BLG ostatniej warki i wyszło 5 BLG po 2 tygodniach fermentacji (temp. otoczenia 16C). Chciałem jutro zlewać warke, ale zastanawiam się czy nie lepiej zaczekać jeszcze tydzień - nigdy jeszcze tak nisko nie zjechało mi piwo. Do tego słyszałem Ringwood ale podobno często "zatrzymują" się w połowie pracy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted October 15, 2010 Warka #11 została dzisiaj zakapslowana wraz z dodatkiem 110 gram glukoz. Brzeczka ostatecznie zeszła do 3,5 BLG. Wyszły zaledwie 34 butelki piwa... zamieszałem przy zlewaniu drożdżaki z ok 1,5-2 litra piwa i nie miałem czasu już czekać aż osiądą one na dno i zacząłem zlewanie. Podczas pracy jedną butelczynę wypiłem - tak mi smakowało to zielone piwko :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted October 23, 2010 Warka #12 Pechowy Pils Zasyp: Pilzneński - 4kg Zacieranie: 63C - 30 minut 73C - 40 minut Chmielenie: 90 minut - 15g Marynka 60 minut - 20 g Marynka 15 minut - 1 łyżeczka mchu irlandzkiego 0 minut - 50g Marynka ( dodałem w trakcie chłodzenia ) Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Zadałem uwodnionymi W34/70 - pierwszy lager sezonu warzony był z dużymi problemami. Musiałem wynieść się z moim browarem do garażu, zapomniałem dodać chmielu zaraz po wyłączeniu palnika. Quote Share this post Link to post Share on other sites