Jump to content

Browar Wiklina


slotish
 Share

Recommended Posts

Witam

W niniejszym wątku pragnę opisać swój skromny dorobek piwowarski, który mam nadzieje z czasem się rozrośnie do większych rozmiarów.

 

Warka #2 Ale

 

Pilzneński - 2kg

Pale Ale - 1kg

Monachijski ciemny - 1kg

 

Zacieranie:

 

63°C - 30 minut

73°C - 30 minut

 

Chmielenie

 

Marynka 25g - 60 min

Lubelski 35g - 10 min

 

wyszło 18 litrów brzeczki 13°Blg . Zadane S-04 - piwo zjechało do 4°Blg.

Refermentowane: 100g glukozy

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 173
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Warka #3 Grodziskie

 

Pszeniczny - 1kg

Wędzony - 1,5 kg

 

Zacieranie:

 

73°C - 70 minut do npj.

 

Chmielenie

 

Lubelski 50g - 60'

 

Wyszło 19 litrów 8°Blg. Zadane S-33.

 

Moja największa porażka... Zupełnie nie posmakowało mi to piwo. Do dzisiaj stoi 20 butelek w piwnicy i nic nie zanosi się, że zostaną wypite :D Teraz wiem, że popełniłem dużo błędów - na przykład dałem za dużo chmielu co mogło wpłynąć na uwydatnienie wędzonych posmaków.

Link to comment
Share on other sites

Warka #4 Pszeniczne Jasne ( z zestawu CP )

 

Pszeniczny - 2,1 kg

Pilzneński - 1,9 kg

 

Zacieranie:

 

46? ? 15

63? ----> 1/3 dekokt

73? do npj.

 

Chmielenie

lubelski 15g - 60 minut

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 Blg

Zadane starterem weihenstephan weizen

Re fermentowane przy użyciu 140g jasnego ekstraktu słodowego i 20 g glukozy.

Link to comment
Share on other sites

warka #5 English pale ale

 

Pale ale Maris Otter - 3,5kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

67°C - 50 minut / npj

78°C - mash out

 

Chmielenie:

 

Challenger 20g - 60 min

 

Challenger 5g - 25 min

Fuggles 25g - 25 min

 

Fuggles 25g - 1 min

 

Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5°Blg, zadanej drożdżami Danstar Windsor. Odfermentowała do 3°Blg

Refermentacja: 80g glukozy, 20g cukru

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

warka #6 Dunkelweizen

 

Zasyp:

 

Pale ale Maris Otter - 1,5 kg

Pszeniczny jasny - 2 kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

Carafa special typ I - 80g

 

Zacieranie:

47? ? 15 minut

63? ? 1/3 dekokt ---> 73? ? 10 minut ---> gotowanie 15 minut

68? - ( po 35 minutach negatywna próba jodowa ) ---> 1/3 dekokt do 73? przez 10 minut ---> gotowanie 15 minut

78? - 10 minut

 

Po wysładzaniu otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 10,5 BLG

 

Chmielenie:

Fuggle 15g - 60 minut

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Fermentor właśnie się studzi... co pewnie trochę potrwa, rano zadam starterem z Wyeast Weihenstephan Weizen. Ta warka jest dla mojego browaru przełomowa: pierwszy raz sam śrutowałem słód, oraz zastosowałem podwójną dekokcję :) Więc lepiej żeby nie skwaśniała :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Refermentowany 160g jasnego ekstraktu słodowego, oraz 40 g miodu.

A propos stosowania miodu. W kwietniu do 3 kolejnych warek (Witbier *2 na Wyeastach, Pale Ale na US-05) stosowałem do refermentacji miód z glukozą - pół na pół. Obserwując butelki mam wrażenie, że jest znacznie gorzej z klarownością niż w przypadku stosowania mieszanki glukozy i suchego ekstraktu słodowego.

Jak wygląda to u Ciebie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #7 Pils bohemski

 

Zasyp:

 

Bohemian Pilsner - 3kg

Monahijski - 0,8

Carapils - 0,25

 

Zacieranie:

 

65C - 10'

73C - 40' do n.p.j

78C - 10'

 

Gotowanie 70 min.

 

60' - Saaz 70g

20' - Saaz 20g

10' - mech irlandzki ( łyżeczka )

0' - Saaz 30g

 

Wyszło 20l - 12,5 BLG

 

Zadane starterem z W34/70 oraz resztą drożdży z saszetki

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pils bohemski dzisiaj został rozlany do butelek. Odfermentował do 3BLG, do refermentacji użyłem 134 gram suchego ekstraktu słodowego i 36 gram cukru. Piwo idzie na 3-miesięczną odsiadkę do piwnicy. Trzeba będzie coś jeszcze szybko uwarzyć, bo zapasy się kończą - myślę albo o pszenicy bądż czymś jasnym i "lageropodobnym" na german ale :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #8 Polskie ale

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 3,5 kg

Monachijski - 0,2 kg

Płatki owsiane - 0,25

 

Zacieranie:

 

68C - 60 minut n.p.j

78 mash out - 10 minut

 

Chmielenie:

 

60 min - 25g Marynka

15 min - 25 g marynka

1 łyżeczka mchu irlandzkiego

1 min - 30 g Lubelski

 

Uzyskałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG. Zadane starterem z WLP 029 German ale / Kolsch.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 8 rozlana do 38 butelek, zeszło do 2,5 BLG. Do refermentacji użyłem 140 gram glukozy. Piwo w smaku mnie zaskoczyło - bardzo czyste i bez mocniejszych ale'owych posmaków pomimo ostatnich upałów. Do tego drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentora i do butelek powędrowało klarowne piwko. Zapowiada się ciekawie, oby tylko nie skwasiło się :beer:

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

Warka #9 Pszeniczne jasne

 

Zasyp:

pszeniczny jasny - 2,4 kg

pilzneński - 1,7

 

Zacieranie:

44C - 15 minut

63C - 40 minut

73C - 40 minut

78C - 5 minut

 

Chmielenie

 

60 minut - 20g Lubelski

 

Uzyskałem 19 litrów brzeczki 13 BLG i dodałem starter 0,7l z WLP300 hefeweizen - po dolaniu zawartości resztkę spróbowałem i okazało się kwaskowe...mam nauczkę żeby następnym razem robić to w odwrotnej kolejności. Może to kwaskowatość tych drożdży a nie zakażenie ale szczerze wątpię bo starter z wyeast do pszenicy nie miał takiego posmaku. Zobaczymy co będzie z tej warki - najwyżej trafi do kanału.

Link to comment
Share on other sites

Warka #10 Grodziskie II

 

Piwo warzone z zamiarem uzyskania delikatnej wędzonki i naprawienia błędów z ostatniej warki: poprawienia piany i zwiększenie nagazowania.

 

Zasyp:

 

Pszeniczny jasny - 1,6 kg

Wędzony Steinbach - 0,9kg

 

Zacieranie:

 

Dodanie ześrutowanego słodu do 6 litrów wody

 

69C - 10 minut

73C - 60 minut

78C - 5 minut

 

Chmielenie:

 

60 minut - Lubelski 35g

15 minut - Lubelski 15g

 

Uzyskałem 19,5 litra brzeczki 8 BLG. Na powierzchnie brzeczki rozsypałem paczkę drożdży S-33.

Link to comment
Share on other sites

Cześć ;)

 

Widzę że zacierałeś "na słodko" w dośc wysokie temperaturze. Jestem ciekaw do ilu Ci odfermentuje brzeczka, pewnie stanie gdzieś na 4 blg. Jestem ciekaw jak będzie smakować takie słodkawe piwo w połączeniu z wędzonką ..... przyznam szczerze że w komercyjnym wydaniu nie specjalnie mi smakowało ....

Link to comment
Share on other sites

Pszeniczne jasne zostało rozlane do 40 butelek z 150 gram cukru rozpuszczonego w 0,5 litrze wody. Drożdżę wyżarły do 3 BLG. Pomimo przykrych przejść ze starterem i ulatniającym się zapachem octu z fermentora piwo smakuję normalnie i przynajmniej narazie nie jest skwaśniałe.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #11 Pale Ale

 

Zasyp:

 

Pale Ale Maris Otter - 3kg

Crystal 145 EBC - 0,3 kg

Pszeniczny Jasny - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

67C - 60 minut

 

Chmielenie:

 

25g Challenger - 60 minut

10g Challenger - 20 minut

1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut

50g East Kent Goldings - 1 minuta

 

Uzyskałem 19 litrów 11,5 BLG. Zadałem napuchniętą saszetką Wyeast Ringwood Ale. Poszedłem na skróty - nie zrobiłem startera. Mam nadzieję, że drożdżaki grzecznie zaczną pracować.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zrobiłem dzisiaj pomiar BLG ostatniej warki i wyszło 5 BLG po 2 tygodniach fermentacji (temp. otoczenia 16C). Chciałem jutro zlewać warke, ale zastanawiam się czy nie lepiej zaczekać jeszcze tydzień - nigdy jeszcze tak nisko nie zjechało mi piwo. Do tego słyszałem Ringwood ale podobno często "zatrzymują" się w połowie pracy...

Link to comment
Share on other sites

Warka #11 została dzisiaj zakapslowana wraz z dodatkiem 110 gram glukoz. Brzeczka ostatecznie zeszła do 3,5 BLG. Wyszły zaledwie 34 butelki piwa... zamieszałem przy zlewaniu drożdżaki z ok 1,5-2 litra piwa i nie miałem czasu już czekać aż osiądą one na dno i zacząłem zlewanie. Podczas pracy jedną butelczynę wypiłem - tak mi smakowało to zielone piwko :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12 Pechowy Pils

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4kg

 

Zacieranie:

 

63C - 30 minut

73C - 40 minut

 

Chmielenie:

 

90 minut - 15g Marynka

60 minut - 20 g Marynka

15 minut - 1 łyżeczka mchu irlandzkiego

0 minut - 50g Marynka ( dodałem w trakcie chłodzenia )

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 BLG. Zadałem uwodnionymi W34/70 - pierwszy lager sezonu warzony był z dużymi problemami. Musiałem wynieść się z moim browarem do garażu, zapomniałem dodać chmielu zaraz po wyłączeniu palnika.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.