Jump to content
Booner

Estry a refermentacja

Recommended Posts

Cześć 

Jak według Was wygląda sprawa produkcji estrów i posmakowów rozpuszczalnikowych podczas refermentacji. Drożdże to s05, temperatura refermentacji pokojowa to jakieś 22 stopnie. Fermentacja przeprowadzana w 17-18 stopniach. 

Czy gdzy piwo będzie refermentowało w tych 22 stopniach aż do odpowiedniego nagazowania może wystąpić ten sam efekt który powstaje podczas fermentacji w 22 stopniach? Tzn woń i smak rozpuszczalniowe, 

Czy może lepiej zostawić piwo do nagazowania w około 18 stopniach?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refermentację lepiej przeprowadzić w trochę wyższej temperaturze niż fermentację, wg mnie 22°C to bardzo dobra temperatura na refermentację przy US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie to zagadnienie mnie zastanawia. Skoro drożdże mają w specyfikacji optymalną temperaturę fermentacji podaną na poziomie powiedzmy 18 stopni, to jaki jest cel refermentowania w temperaturze pokojowej? Przecież drożdże w 18 stopniach będą pracowały i przerobią cukier na CO2? Czy w moim toku myślenia tkwi gdzieś błąd? dodam, że wszystkie swoje piwa refermentuję w tej samej temperaturze co główna fermentacja.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas refermentacji drożdży jest mało i są już w dość kiepskiej kondycji, dlatego raczej trzeba im dać dobre warunki to niej i do posprzątania po niej. Ja staram się refermentację robić w górnym zakresie danego szczepu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to fakt...refermentacja przebiega szybciej w wyższych temperaturach ale przeprowadza się ją w celu nagazowania piwa, a to lepiej zachodzi w niższych.... piwo łatwiej nasyca się CO2 w niższych temperaturach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To refermentuj w lodówce :P

Drożdże mają zjeść cukier, a CO2 i tak się rozpuści, przy zbyt niskich temperaturach częściej i dłużej można mieć problem z niechcianymi produktami fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Lichtus napisał:

to fakt...refermentacja przebiega szybciej w wyższych temperaturach ale przeprowadza się ją w celu nagazowania piwa, a to lepiej zachodzi w niższych.... piwo łatwiej nasyca się CO2 w niższych temperaturach...

A nie jest tak że podczas refermentacji co2 zbiera się w pustej przestrzeni w butelce. Dopiero potem wskazane jest aby piwo umieścić w niżywej temp. co powoduje szybsze rozpuszczone co2 w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, Booner napisał:

A nie jest tak że podczas refermentacji co2 zbiera się w pustej przestrzeni w butelce. Dopiero potem wskazane jest aby piwo umieścić w niżywej temp. co powoduje szybsze rozpuszczone co2 w piwie.

 

tak, dokładnie tak jest. Ta przestrzeń w butelce jest po to aby gromadził się CO2, na początku po rozlewie będzie tam powietrze, ale tlen z powietrza zostanie przerobiony przez drożdże. W niższych temperaturach CO2 lepiej/łatwiej  rozpuści się w piwie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.