Jump to content
Sign in to follow this  
darkc

pierwsze piwo (pszeniczne) - postępowanie z puszką i pojemnikiem ferm.

Recommended Posts

Dzień dobry,

właśnie przygotowuje się do upieczenia pierwszego piwa - przeniczenego (ekstrakt wes 1,2kg + 0,8 kg jasnego sproszkowanego + szyszki + drożdże odpowiednie). I mam nieśmiałe pytania o szczegóły:

 

1. Czy do fermentacji burzliwej pojemnik się zatyka rurką fermentacyjną, czy niekoniecznie?

Dotąd miałem doświadczenia tylko winiarskie, i śmiało zatykałem, bo robiłem wina "bezmiazgowe" (ryżowe, z soków) bez wstępnego odfermentowania miazg w kubełku....

 

2. Jak postępować z rozpuszczeniem puszki WES? Od razu wywalić zawartość do wody? zimnej? wrzącej? a może jak przy brewkitach - podgrzewać puszkę a potem dopiero wylać do gorącej wody??

 

dzięki za poradę

 

Darek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzień dobry,

właśnie przygotowuje się do upieczenia pierwszego piwa - przeniczenego (ekstrakt wes 1,2kg + 0,8 kg jasnego sproszkowanego + szyszki + drożdże odpowiednie). I mam nieśmiałe pytania o szczegóły:

 

1. Czy do fermentacji burzliwej pojemnik się zatyka rurką fermentacyjną, czy niekoniecznie?

Dotąd miałem doświadczenia tylko winiarskie, i śmiało zatykałem, bo robiłem wina "bezmiazgowe" (ryżowe, z soków) bez wstępnego odfermentowania miazg w kubełku....

 

2. Jak postępować z rozpuszczeniem puszki WES? Od razu wywalić zawartość do wody? zimnej? wrzącej? a może jak przy brewkitach - podgrzewać puszkę a potem dopiero wylać do gorącej wody??

 

dzięki za poradę

 

Darek.

Nie wiem czy będę ci w stanie pomóc, bo ja nigdy nie "piekłem" piwa, ale spróbuj tak:

 

1 Niekoniecznie, byle było przykryte nie musi być super szczelnie, ale żeby ci tam nic nie wleciało.

2 Tak jak przy brewkitach, podgrzej puszkę, bo ekstrakt jest tak samo gesty jak brewkit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy będę ci w stanie pomóc, bo ja nigdy nie "piekłem" piwa, ale spróbuj tak:

Może to nie głupi pomysł, wkładasz gar do piekarnika i ustawiasz temperaturę pieczenia na 64 stopni i masz z głowy zabawę z mierzeniem temperatury ;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy będę ci w stanie pomóc' date=' bo ja nigdy nie "piekłem" piwa, ale spróbuj tak:[/quote']

Może to nie głupi pomysł, wkładasz gar do piekarnika i ustawiasz temperaturę pieczenia na 64 stopni i masz z głowy zabawę z mierzeniem temperatury :);)

Z termoobiegiem żeby się równo podgrzewał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo nadziać puszkę na rożno ;)

 

Co to jest przeniczne?

A co to jest rożno? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odpowiedź, brakowało mi pewności co do tych szczegółów.

 

ps. sorry, za pisanie "pRZeniczne" - nie wiem czemu mam taki odruch (co skutkuje porażką w opcji "szukaj":)

 

EDIT:

Mam jeszcze jedno pytanie związane z pojemnikiem.

Otóż czy da się sesnownie obniżać temperaturę fermentatora o kilka stopni prostymi sposowami? Obawiam się że obecnie w mieszkaniu wyciągnie minumum 23-24 stopnie, a chciałbym troche mniej (20-21). Czy sens ma chłodzenie pojemnika woreczkami z lodem (2x na dobę)? albo (teraz to wymyśliłem) wsadzanie umytej zamkniętej butelki z lodem do środka?

 

Czytałem, że jeden z forumowiczów zbudował sobie pojemnik ze 'slotami' na zamrożone butelki, tak że mógł sobie pozwolić nawet na kilkunastostopniowy nastaw w lato..., ale ja raczej nie zbuduje czegoś takiego w moim 15L kuble.....

 

dziękik....

Edited by darkc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do środka niczego nie wsadzaj.... :D

Postaraj się fermentor wstawić do jakiegoś pudła wyścielonego styropianem.

Ja mam fermentory Browamator a pudło z nich zostawiłem... wyścielam ekranami do kaloryferów (cienka warstwa izolacyjna, coś jak styropian pokryta warstewką aluminium - kupisz w Castoramie). W rogach jest miejsce na małe butelki PET z lodem lub na wkłady chłodzące do lodówki turystycznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzięki za odpowiedź, brakowało mi pewności co do tych szczegółów.

 

ps. sorry, za pisanie "pRZeniczne" - nie wiem czemu mam taki odruch (co skutkuje porażką w opcji "szukaj":)

 

EDIT:

Mam jeszcze jedno pytanie związane z pojemnikiem.

Otóż czy da się sesnownie obniżać temperaturę fermentatora o kilka stopni prostymi sposowami? Obawiam się że obecnie w mieszkaniu wyciągnie minumum 23-24 stopnie, a chciałbym troche mniej (20-21). Czy sens ma chłodzenie pojemnika woreczkami z lodem (2x na dobę)? albo (teraz to wymyśliłem) wsadzanie umytej zamkniętej butelki z lodem do środka?

 

Czytałem, że jeden z forumowiczów zbudował sobie pojemnik ze 'slotami' na zamrożone butelki, tak że mógł sobie pozwolić nawet na kilkunastostopniowy nastaw w lato..., ale ja raczej nie zbuduje czegoś takiego w moim 15L kuble.....

 

dziękik....

Myślę, że nie masz się co martwić tymi 2 stopniami. Postaw po prostu wiadro przy oknie i póki jeszcze jest chłodni na polu trochę tam obniży. Można owinąć wiadro śpiworem razem z butelką z lodem, zawsze spadnie o 3-4 stopnie.

Jak zrobisz sobie pudło ze styropianu będziesz w stanie obniżyć temperaturę nawet do 4 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Włóż do pojemnika z wodą fermentator i owiń mokrym ręcznikiem. Ja przez wakacje tak robiłem, jak górniaki fermentowałem jeszcze w pokoju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w końcu, trochę "dla jaj", obudowałem karton po odkurzaczu podkładem izolacyjnym do podłóg (x2) i o dziwo wyszło całkiem nieźle - na jednej butelce lodu zyskałem 3-4 stopnie temp. pojemnika na noc - a do teraz zostało jeszcze sporo lodu (wiec starczy pewnie na 16h).

 

Do rurki fermentacyjnej nie nalałem wody, bo powietrze jakoś nie chce iść, mimo że z rana na brzeczce leżał spory kożuszek. - Czy trzeba go mieszać jakoś??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.