Jump to content
mirek1g

jak czytać wykres profil aromatyczny chmielu

Recommended Posts

Cześć

 

Jak czytać wykresy profilu aromatycznego chmielu? Często sprzedawcy umieszczają takie wykresy, szukałem w necie ale nic nie znalazłem. Poniżej przykładowy wykres.

lu.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi Ci o to, że izolinie z wartością 85 są jakby nie patrzeć dwie? Może zwykła "literówka".

A nazywanie tego "diagramiku" wykresem to lekka przesada :)

Masz podaną intensywność poszczególnych aromatów tylko, że komuś chciało się to nabazgrać w pięciokąt bo wygląda ładniej niż tabelka (marketing :) ).

 

Przypomina mi to trochę diagram umiejętności piłkarzy w PES-ie (to taka gra o piłce nożnej :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Henx napisał:

tylko, że komuś chciało się to nabazgrać w pięciokąt bo wygląda ładniej niż tabelka (marketing :) )

Jest czytelniej niż w przypadku tabeli.. Standardowy wykres w ocenie organoleptycznej produktów o złożonych aromatach/smakach.

 

Z załączonego obrazka wynika, że ocena organoleptyczna wskazuje na kwiatowy - korzenny - ziołowy profil chmielu, a w mniejszym stopniu odmiana ta będzie posiadała cechy żywiczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwał ten obrazek tak zwał, to nie jest ważne czy to wykres czy diagram. Podane wartości liczbowe to intensywność aromatu, czym wyższa liczba tym bardziej dominująca nuta - to jest jasne, to że jest to na planie pięciokąta lub koła też nie ma znaczenia ale to zastanowiło mnie czy tu nie ma innych zaszytych informacji. Myślałem że ten diagram/wykres/obrazek niesie jeszcze informacje, np że wraz z długością gotowania zmienia się profil aromatu, np zanika jako pierwszy "ziołowy" aromat a jako ostatni zaniknie "ziemisty", jak się zatrzymam gdzieś w połowie do dominował będzie kwiat. Widzę że nie ma tu żadnych innych danych. 

 

Dzięki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, mirek1g napisał:

Jak zwał ten obrazek tak zwał, to nie jest ważne czy to wykres czy diagram. Podane wartości liczbowe to intensywność aromatu, czym wyższa liczba tym bardziej dominująca nuta - to jest jasne, to że jest to na planie pięciokąta lub koła też nie ma znaczenia ale to zastanowiło mnie czy tu nie ma innych zaszytych informacji. Myślałem że ten diagram/wykres/obrazek niesie jeszcze informacje, np że wraz z długością gotowania zmienia się profil aromatu, np zanika jako pierwszy "ziołowy" aromat a jako ostatni zaniknie "ziemisty", jak się zatrzymam gdzieś w połowie do dominował będzie kwiat. Widzę że nie ma tu żadnych innych danych. 

 

Dzięki

 

obawiam się że ciężko zdefiniować liczbowo kwiatowość/żywiczność/cytrusowość danego chmielu - można zmierzyć zawartość olejków, ale już moc smaku/zapachu wydaje się być subiektywna. co widać zresztą w opisach pewnego sklepu internetowego dla piwowarów, gdzie każdy chmiel to owocowa bomba, eksplozja i orgazm smakowy.

 

standardowo polecam od siebie https://ychhops.com/varieties

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Chmiel Columbus dane ze strony:  https://ychhops.com/varieties/columbus  - tu wszystko jasne

image.thumb.png.f64a0c078c41c7003e9117f9e2608b09.png

 

i dane ze strony: https://homebeer.pl/pl/p/Chmiel-Columbus-Tomahawk%2C-Zeus-USA-granulat/134

 

image.jpeg.ccbd6b893e50cb8e7101e24b0e290ee0.jpeg

 

23 godziny temu, luki161 napisał:

A co tu niezrozumiałego?

Luki161 pokuś się o wyjaśnienie tego wszystkiego co Ty rozumiesz a ja ciemny pojąć nie mogę. Co oznacza to 98 czy 60 w tej skali? Jaka to skala? Co jest jednostką? Czy te 120 to max w tej skali czy tylko dla tego chmielu? 

 

Edited by mirek1g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu ten sposób obrazowania dla jednych będzie praktyczny dla innych nie. Dla mnie nie jest, dlatego wolę od jakiegoś czasu sprawdzać na ychhops.

 

A odpowiadając na Twoje pytanie, nie mam pojęcia czy istnieje jednostka intensywności aromatu chmielu, ale zakładam, że nie. A skala mówi o tym, że aromat 0 to zerowy, a 120 to max, a wszystko pomiędzy to już stopniowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.