Jump to content
Sign in to follow this  
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO

chmiele - Mydlasty posmak

Recommended Posts

witam serdecznie, mam problem z mocniej chmielonymi piwami (AIPA, IPA, NE IPA) - do smaku chmieli niezależnie od stylu wkrada się dziwny posmak, najbliżej chyba mu do mydlin (?). wstępnie wykluczam :

 

- infekcję (w tych samych fermentorach robię inne piwa, które z mniejszą ilością chmielu wychodzą bdb)

- błędy fermentacji (j.w. - drożdże zawsze uwodnione, brzeczka schłodzona, żadnego under/overpitchingu, stabilna temperatura fermentora)

- autolizę (wiadomo)

 

Zacząłem podejrzewać wodę - widać różnicę, bo ciemne piwa wychodzą naprawdę pyszne, ale już wszystkie jasne i chmielowe niezbyt. Wrzuciłem wszystkie dane do kalkulatora i wyszło że zawartość minerałów mieści się w normie. Wodę mam  twardą - 20 st. niemieckich (ok 350 mg CaCO3) - czy tutaj doszukiwać się przyczyny? Zmierzyć pH? Czy szukać jeszcze gdzie indziej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może pH za duże, pobaw się kwasem przy jasnych piwach.

Z danych wody potrzebujesz głównie zasadowość ogólną (stężenie wodorowęglanów).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś kiedyś było ze słód pilzneński może dawać takie posmaki.

Ja ostatnio używałem do chmielenia american wheat 50 gr cascade na zimno i też jest taki mydlany posmak. Chociaż w tym piwie używałem też slodu pilzeńskiego wiec nie wiem czy to od chmielu czy od słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód pilzneński nie daje posmaków mydlanych ;)

Jak się mylę to daj źródło takich twierdzeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Tombatold napisał:

Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały.

 

czytam w sieci na ten temat i generalnie to co napisałeś potwierdza moje przypuszczenia ;). zamierzam wystartować od pomiarów/zbicia pH oraz zmiękczania wody (do zacierania i wysładzania) poprzez przegotowanie. wydaje mi się że moje pierwsze AIPy smakowały lepiej/mniej mydlanie - a na początku przygotowałem wodę do wysładzania zagotowując ją na kilka razy w czajniku. potem przerzuciłem się na podgrzewanie w garze (do 70-80 stopni, nie zagotowywałem - czyli nie zmiękczałem). zastanawiam się czy to też mogło mieć wpływ na smak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz problem z pH to oprócz mydlanych posmaków, jasne piwa powinieneś mieć taninowe, z ściągającym charakterem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.