LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted October 10, 2017 witam serdecznie, mam problem z mocniej chmielonymi piwami (AIPA, IPA, NE IPA) - do smaku chmieli niezależnie od stylu wkrada się dziwny posmak, najbliżej chyba mu do mydlin (?). wstępnie wykluczam : - infekcję (w tych samych fermentorach robię inne piwa, które z mniejszą ilością chmielu wychodzą bdb) - błędy fermentacji (j.w. - drożdże zawsze uwodnione, brzeczka schłodzona, żadnego under/overpitchingu, stabilna temperatura fermentora) - autolizę (wiadomo) Zacząłem podejrzewać wodę - widać różnicę, bo ciemne piwa wychodzą naprawdę pyszne, ale już wszystkie jasne i chmielowe niezbyt. Wrzuciłem wszystkie dane do kalkulatora i wyszło że zawartość minerałów mieści się w normie. Wodę mam twardą - 20 st. niemieckich (ok 350 mg CaCO3) - czy tutaj doszukiwać się przyczyny? Zmierzyć pH? Czy szukać jeszcze gdzie indziej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted October 10, 2017 Może pH za duże, pobaw się kwasem przy jasnych piwach. Z danych wody potrzebujesz głównie zasadowość ogólną (stężenie wodorowęglanów). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Booner 0 Posted October 14, 2017 Coś kiedyś było ze słód pilzneński może dawać takie posmaki. Ja ostatnio używałem do chmielenia american wheat 50 gr cascade na zimno i też jest taki mydlany posmak. Chociaż w tym piwie używałem też slodu pilzeńskiego wiec nie wiem czy to od chmielu czy od słodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted October 14, 2017 Słód pilzneński nie daje posmaków mydlanych Jak się mylę to daj źródło takich twierdzeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tombatold 5 Posted October 17, 2017 Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted October 17, 2017 3 godziny temu, Tombatold napisał: Podejrzewam, że powinieneś przy następnej warce zacząć od weryfikacji ph wody. Teoretycznie po dodaniu słodów do gara, ph może samo zejść do 5,6 - ale to zazwyczaj różnie bywa. Od 3 warki zacząłem dodawać kwasu mlekowego by zniżyć ph. Na Wiki odnośnie wody jest napisane, że przy twardej wodzie wychodzą dobre piwa ciemne. Żeby robić jasne, należy zbijać ph wody. do 5'tej już mam swój ph-metr (za 30 zł), bo paski lakmusowe mnie strasznie irytowały. czytam w sieci na ten temat i generalnie to co napisałeś potwierdza moje przypuszczenia ;). zamierzam wystartować od pomiarów/zbicia pH oraz zmiękczania wody (do zacierania i wysładzania) poprzez przegotowanie. wydaje mi się że moje pierwsze AIPy smakowały lepiej/mniej mydlanie - a na początku przygotowałem wodę do wysładzania zagotowując ją na kilka razy w czajniku. potem przerzuciłem się na podgrzewanie w garze (do 70-80 stopni, nie zagotowywałem - czyli nie zmiękczałem). zastanawiam się czy to też mogło mieć wpływ na smak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted October 19, 2017 Jak masz problem z pH to oprócz mydlanych posmaków, jasne piwa powinieneś mieć taninowe, z ściągającym charakterem. Quote Share this post Link to post Share on other sites