Jump to content
Sign in to follow this  
Browar Lew

Browar Lew

Recommended Posts

Witam w moich zapiskach. 

Piwem interesuję się od 2006 roku po otwarciu oczu na świat piwa w UK.

Kilka lat aktywnie komentowałem na Ratebeer, przez co z nawyku piję prawie każdorazowo coś nowego.

Już w 2006 zaglądałem na oferty sprzętu do warzenia piwa. Niestety nie miałem warunków w akademiku.

 

Jestem Piwowarem Domowym od Października 2015. Warzę głównie dla siebie i oczywiście dla wszystkich którzy wpadną do mnie na piwo.

 

Do warzenia piwa skłoniły mnie ceny AIPY w sklepach :)  Warzę warki ok 20l w domu na tzw lidlowskich garnkach elektrycznych.

 

Lista warek do tej pory

Te które mogę polecić i ocenić będą również opisane poniżej

 

2015

#1. Bitter, Coopers, - Brewkit - 27.11.2015

#2. Pale Ale, Coopers - Brewkit - "Jasny Bryt" -  - 15.12.2015

 

2016

#3. IPA - "The United States of Hops" - 17,0 Blg - 16.01.2016

#4. Hefeweizen - "Sprawiedliwa pszenica" - 12,0 Blg - 05.02.2016

#5. APA - "Prima APA" - 13,5 Blg - 01.04.2016

#6. Żytnie- 10.04.2016

#7. APA - "Amber Gold" 27.04.2016

#8. Stout - "Stout Trzeciomajowy" - 03.05.2016

#9. Belgijskie Jasne - 26.05.2016

#10. APA - 13 blg - 26.05.2016

#11. APA - 13 blg - 26.05.2016

#12. Polskie Ale - "Letnie" - 11 blg -05.07.2016

#13. Belgian Strong Pale Ale - "Jasny Grom" - 21 blg - 07.07.2016

#14. APA - "Pacyfik" - 13 blg - 20.07.2016

#15. IPA - "Vic Secret IPA" - 15 Blg - 20.07.2016

#16. Lekkie Ale - 9 blg - 15.08.2016

#17. Hefeweizen - 12 blg - 28.08.2016

#18. APA - "Jędrek APA" - 13 Blg - 28.08.2016

#19. Pilsner - "Niepodległy pilsner" - 12 blg - 05.11.2016

#20. Polskie Ale  -" Równe 13" - 13 blg - 05.11.2016

#21. APA - "Moasaic Ale" - 12 blg - 06.11.2016

#22. IPA - "Jaguar" - 15 blg - 03.12.2016

#23. Pilsner - 13 blg - 27.12.2016

 

2017

#24. American Stout - "Czarny Jaguar" - 14 blg - 10.02.2017

#25. Milk Stout - 17 blg - 10.02.2017

#26. IPA - "Jaguar" 16 blg - 10.02.2017

#27. APA - "Ocelot" - 12 blg - 09.03.2017 

#28. Rauchweizen - "Gepard" - 12 blg - 09.03.2017

#29. Pilsner - 12 blg - 09.03.2017

#30. Pszeniczne - "Gepard" - 12 blg - 02.04.2017

#31. Czeskie Ale - "Kazbek Ale" - 12 blg - 21.04.2017

#32. Pilsner - "Gorąca 30-tka" - 12blg - 22.04.2017

#33. APA - 14 blg - 14.05.2017

#34. APA - "Wczasowe" - 16.06.2017

#35. APA - "Amarillo" - 12 blg - 05.07.2017

#36. Torfowe Lekkie - 7 blg - 05.07.2017

#37. IPA - "Jaguar" - 17 blg - 21.08.2017

#38. Lekkie Jasne - "Puławski Ale" - 7 blg - 11.08.2017

#39. Truskawskowe - 15 blg - 11.08.2017

#40. Marcowe Ale - "A'la Marcowe' - 12 - blg - 05.10.2017

#41. Belgijskie Lekkie z Earl Grey - 12 blg - 19.10.2017

#42. Lekkie SH Citra Pale Ale - 7 blg - 28.10.2017 

#43. Kolsch - 11,5 blg - 11.11.2017

 

W planach

#44 Belgijski Dubbel

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #40 -  Marcowe Ale

5.10.2017

Miałem słody przygotowane w pierwszym kwartale 2017 na Piwo Marcowe ale tamtym drożdżom się zakaziło.

Więc żeby ich nie zmarnować, to robię na drożdżach Ejlowych i jestem ciekawy rezultatu.


Warka: 19l
Goryczka: 19 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
3 kg Wiedeński - Weyermann
0,5 kg Monachijski typ II - Weyermann
0,3 kg Carapils - Weyermann
0,5 kg Pilzneński - Viking Malt

Zacieranie:
64°C - 60 minut

72°C - 30 minut
78°C - 30 minut

 

30 litrów wody - bez wysładzania

 

Chmiele:
15g Iunga -  60'

20g Iunga - 0'

 

Drożdże:

Brewgo Ale  - zadane w 20 stopniach na pianę po wzburzeniu

 

Notatki:

chłodzenie na balkonie a potem w lodówce.. start fermentacji po 24 godzinach

Filtracja Stawała 3 razy chyba przez to, że pilzneński, monachijski i carapils to były resztki z worków większych pojemności.

Wydajność chyba ok bo wg brewness powinno być 20l brzeczki 11,5 blg a wyszło 20l brzeczki 12,0 blg

Może zacznę tak od dzisiaj bez wysładzania bo o wiele lepiej trzyma temperaturę podczas przerw w zacieraniu.

Praktycznie bez ponownego podgrzewania można zostawić na godzinę w kocu. Spadek ok 1 st.

Jeszcze nigdy nie miałem tak klarownego piwa po whirpoolu. Świetnie białka ścięte i posklejane z chmielem.

Filtracja po gotowaniu za pomocą rękawa do filtracji 3m.

 

18.10.2017 - przelanie na cichą. Drożdże ładnie zbite. Piwo prawie klarowne. Aromaty słodowe, melanoidynowe. W smaku lekkie. Pomiar 2,5 blg

23.10.2017 - pomiar 2 blg, wstawienie na  cold crash ok. 4' w lodówce

25.10.2017 - Rozlew. Roztwór 92g cukru w 1l wody (2,3g /butelkę). Wyszło 38 szt x 0,5l,

                        smak, zapach typowy dla młodego piwa (to chyba ten słynny aldechyd) , poza tym przyjemnie chlebowo, smakowo dobrze, bez wad, wytrawnie

                        W miarę klarowne, prawie zupełnie, barwa jasno- bursztynowa

 

 

 

09.11.2017 - próba smaku. Pięknie klarowne. Jasno-bursztynowe, smak niewymagajacy, pijalny, słodowy, ale jest chmielowa kontra. 

IMG_20171109_192558-744x992.jpg

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Browar Lew napisał:

Filtracja po gotowaniu za pomocą rękawa do filtracji 3m.

Co to za rękaw? Masz jakiś link gdzie można go obejrzeć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Mibor napisał:

Co to za rękaw? Masz jakiś link gdzie można go obejrzeć?

to chyba to; https://www.deptana.pl/pl/p/elastyczna-SIATKA-BEZ-OCZEK-125mm-do-miesserow-BEZ-GUMY/2363

 

naciągam na kranik , drugi koniec zawiązany na supeł i piwo musi przelecieć przez to . Ale najpierw whirpool oczywiście

 

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #41 - Belgijskie Lekkie z Earl Grey

 

19.10.2017


Jest to mała warka do rozmnożenia drożdży płynnych z myślą o Dubblu i zarazem przetestowania dodatku earl grey 
ponownie bez wysładzania.
 

Warka: 11l
Goryczka: 27 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
2,6 kg Pilzneński - Viking Malt
0,3 kg Carapils - Weyermann
0,05 kg Zakwaszający

Zacieranie:
62°C - 60 minut

72°C - 15 minut
78°C - 30 minut

 

ok 30 litrów wody do  zacierania - bez procesu wysładzania

wyszło 16 litrów brzeczki do gotowania 10,5 blg -wynik ok
 

Gotowanie 90'

 

Chmiele:
5g Marynka -  60'

25g Marynka - 10'

 

Drożdże:

FM28 - Habit Opata  - zadane w 18 stopniach - cała nowa fiolka 

 

Fermentacja

12l brzeczki 12 blg do fermentora 15l z castoramy

schłodzenie na balkonie

 

Notatki:

Earl Grey planuję dodać w ilości 50g przed rozlewem w postaci 1 L coldbrew albo 1 L zaparzonej - wcześniej zrobię testy na intensywność smaku i aromatu 

 

27.10.2017 - przeniesienie z piwnicy ok 19' do mieszkania ok 23'. Pomiar 10! Blg. Drożdże były przeterminowane 3 miesiące. Dopiero teraz przeczytałem. Fermentacja będzie się wlekła. Niewiadomo jaki będzie efekt. 😕

 

12.11.2017 - cold crash 4 st. Żeby odzyskać drożdże i zadać inne żeby skończyły robotę. Pomiar ?? Blg

 

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem tutaj zrecenzować i ewentualnie polecić piwa które mam w piwnicy z poprzednich warek #35, #36, #37, #38  Ale niestety nie mogę ponieważ mają aromaty charakterystyczne dla infekcji. Są to ostatnie warki gdzie (okazało się po jakimś czasie) jeszcze nie miałem całkowicie zdezynfekowanych fermentorów, wężyków itp i przeszło w małym stopniu zakażenie z poprzednich warek,którego nabawiłem się koło warki #31. Teraz od warki #40 wymieniłem wężyki i porządnie potraktowałem wiadra na kilka dni Sodą kaustyczną i Oxy. Kupiłem też dwa nowe fermentory. Miejmy nadzieję, że już nigdy nie będę miał tak złej serii jak w tym roku.

IMG_20171025_120008~2-744x992.jpg

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #42 - Lekkie SH Citra Pale Ale

 

29.10.2017


Ma być mało alkoholu. 
 

Warka: 20l
Goryczka: 20 IBU
Ekstrakt: 7 Blg

Słody:
1,5 kg Wiedeński - Weyermann
1,5 kg Carapils - Weyermann

Zacieranie:
72-70°C - 60 minut
78°C - 30 minut

 

28 litrów wody do  zacierania - bez procesu wysładzania

 

Gotowanie 80'

 

Chmiele:
5g Citra -  30'

45g Citra - 0'

 

Drożdże:

Safale K-97 - Suche  - zadane w 18 stopniach - na pianę

 

Fermentacja

20l brzeczki 8,5 blg 

schłodzenie na balkonie

Później rozwodnię o 2 litry żeby uzyskać 7 blg

 

Notatki:

30.10.2017 - dodatnie 1 litra wody , fermentacja 19 st w Lodówce, pomiar 7,7 blg,

04.11.2017 - przeniesienie do mieszkania 22 st. pomiar 4,5 blg

11.11.2017 - cold crash.na balkonie 4 st. .dodanie żelatyna 1 łyżeczka w 0,5l . Pomiar 3,5 blg

13.11.2017 - rozlew 2,7g / 0,5l w 0,5l wody . 37 butelek

26.11.2017 - test smaku. Dobre nagazowanie, w aromacie i smaku lekko Amerykanskie, goryczka niska ale nie widzę potencjału na wiecehj. niewiele ciała ale nie przesadnie wodniste. Na pewno udane i do powtórzenia, może zamienię wiedeński na ciemnego monacha albo będzie tylko carapils i 20% caramunich

 

 

IMG_20171125_225406-744x992.jpg

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #43 - Kolsch

 

11.11.2017.

 

Warka: ok 30 l
Goryczka: ok 20 IBU
Ekstrakt: 11,5 Blg

Słody:
6,0 kg Pilzneński - Viking Malt
1,0 kg pszeniczny - Viking. Malt

 

10ml kwasu mlekowego 30% żeby trochę zakwasić


Zacieranie:
68°C - 60 minut

72°C - 30 minut
 

 

ok 30 litrów wody do  zacierania - procesu wysładzania symboliczny bo tylko 5 litrów. 

Filtracja prawie stanęła na ostatnie 10 litrów więc pociąłem młóto Ale chyba przez to i przez minimalne wysłanie wydajność spadła mocno.

 

Gotowanie 90'

 

Chmiele:
25g Marynka -  60'

20g Hallertau Tradition - 5'

30g Hallertau Tradition - whirlpool

 

Drożdże:

K97  - saszetka dodana na starter do pobranego przy filtracji 1 litra brzeczki rozcieńczonej do 10blg . zadane po 11 godzinach do brzeczki w 16 stopniach 

 

Fermentacja

21,5 l brzeczki 16 blg rozcieńczone o 5 litrów oazy. Ok 13,2 blg. Przez noc schłodzenie na balkoni

 

Notatki:

docelowo jeszcze dodam 4 litry wody żeby wg rachunku było 11.5 blg

 

12.11.2017 - fermentacja ruszyła z kopyta 16'C

15.11.2017 - fermentacja 17'C

 

 

Edited by Browar Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...