Jump to content
Sign in to follow this  
Sabo

Chmiel na cichą

Recommended Posts

Witajcie, przy piwie India Pale Ale, zaskoczył mnie fakt że jedną porcję chmielu mam dodać na cichą fermentację, w jaki sposób? ( jest to granulat, i nie wiem czy go rozgnieść, czy takie bobki wrzucić), może obwinąć go w jakiś bandaż czy gazę, żeby potem pozbyć się problemu zasyfienia piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie chcesz mieć go później w butelkach to musisz przelać. To jest granulat więc nawet jakbyś zawinął w coś to i tak może nie spełnić swojej roli. Były oczywiście na forum patenty jak włożenie do worka muślinowego i dociążenie jakimś wysterylizowanym kamieniem aby zatonął. Najlepiej po prostu wsyp do fermentatora a potem po cichej przelej znad osadu do drugiego fermentatora. Ja zrobiłem tak że przelewałem kranikiem przez sitko wyłożone sterylną gazą aby nic się nie dostało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

temat był przerabiany. poszukaj wątku chmielenie na zimno. w tym tygodniu będę chmielić na zimno IPA:)

worek, kamień i gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.