Jump to content
Zmudzik

Wysokie końcowe Blg

Recommended Posts

Witam. Mam maly problem z moim pierwszym piwem. Nastawiłem Czech Pilsner firmy Better Brew. Fermentacja burzliwa przebiegła dobrze, ale po 7 dniach Blg zatrzymało sie na 5.. Mineło już 10 dni a Blg nadal 5. Zapomnialem zmierzyc Blg poczatkowego. Fermentacja sie skonczyla, 'puknie' raz czy dwa na caly dzien. Czy moge juz butelkowac, czy moze zlac na cicha i zobaczyc co bedzie? A jesli na cicha to na jak dlugo i co robic jesli nie pomoze? Butelkowac i dodac mniej glukozy do refermentacji? W smaku jest bardzo dobre tylko to Blg..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał na cichą jeszcze na jakieś 7-10 dni. Zresztą zależy też jaką masz temperaturę piwa bo pewnie mierzysz to areometrem a on skalowany jest bodajże w 20°C.

Mi zawsze pokazywało 3-4 BLG i kapslowałem. fakt stan 3-4 BLG utrzymywałem przez 3-4 dni dla pewności. A cukru i tak dawałem 30g więcej niż w przepisach i nigdy granatów nie było czy zbyt dużego nasycenia CO2.

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli zacierałeś "na słodko" (72 stopnie) ,to normalne. Dla pewności zlej na cichą i jeżeli blg po tygodniu będzie się utrzymywać ,butelkuj.

Ja tak robię i działa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

warto dobrze napowietrzyć brzeczkę na początku... teraz to tylko temperaturka... Miałem kiedyś podobną sytuację a jak zlałem na cichą to mi zaczęło bulgać...:) Drożdże dostały trochę tlenu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nadal cisza to można pokołysać fermentorem ewentualnie jak nie pomoże dodać syropu z cukru na zachętę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.