Jump to content
mkay2

Witbier

Recommended Posts

Witam.
Pierwsza moja chęć eksperymentowania z warzeniem piwa. Otóż chce uwarzyć witbier (składniki poniżej). Jeżeli chodzi o warzenie to chce brzeczkę: ekstrakty słodowe oraz Mangum oraz Marynkę po 50 gram uwarzyć. Potem przelać do fermentora w celu fermentacji burzliwej.

1. Ekstrakt słodowy jasny pszeniczny 1,7 kg,
2. Ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg,
3. Chmiel Magnum,  Marynka - 100 gram,
4. Glukoza 1 kg, 

5. Fruktoza 250 gram,
6. Drożdże Safbrew WB-06,
7. Goździki (30 gram) - całe,
8. Imbir (60 gram) - zmielony.
9. Suszona skórka z pomarańczy 20 gram.

Pytania moje jeżeli dodałbym pomarańcze, imbir oraz goździki na fermentację cichą, to czy aromaty będą wyczuwalne? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie przypraw podczas fermentacji burzliwej? W jaki sposób najlepiej aromat przypraw wydobyć? Proszę o porady. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszalałeś z tymi składnikami jak to ma być Witbier. Drożdże weizenowe, chmielu o wiele za dużo i reszta składników też mało Witbierowych... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o przeczytanie chociaz podstaw, jakiegos minimum, bo zakladanie takich tematów szkoda słów. Forum jest od tego ale jak by każdy tak napisał albo chociaż 20% użytkowników to byłby taki bałagan że Tomek nie zdążył by kasować tego wszystkiego. Chcesz zrobic wita poczytaj co i jak zastanow sie podaj przepis ktory trzyma sie kupy i podaj odzew na pewno bedzie i to pozytywny.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

trudno to nazwać nawet a'la witem jak dasz tyle ekstraktu pszenicznego i drożdże pszeniczne, do wita daje się pszenicę ale nie słodowaną, płatki błyskawiczne

30g goździków to bardzo dużo, a czy czasem nie miała to być kolendra ? 20g skórki pomarańczowej jak curacao to ok, jak ze zwykłej to bardzo mało, imbir świeży czy suszony to i tak dużo, dając te rzeczy na cichą łatwo zakazić, a z chmielami to pojechane na maksa tam powinno być ok 10-20 ibu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję poczytać:

http://blog.homebrewing.pl/witbier-historia-i-charakterystyka/

http://blog.homebrewing.pl/witbier-surowce/

http://blog.homebrewing.pl/witbier-wskazowki-do-zacierania-chmielenia-fermentacji/

http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

 

i tak jak napisał kolega @Mrzon - dopiero wtedy próbować ugryźć temat.

 

P.S.

Nie wiem ile litrów brzeczki chcesz uzyskać, ale ekstrakt tutaj też jakiś za duży wychodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mrzon dzięki za uwagi, a tekstu typu poczytaj, bo się nie znasz, są trochę z d*py. @luki161 dzięki za linki, aczkolwiek nie mam sprzętu takiego sprzętu (np. garnku o dużym litrażu) oraz możności przeprowadzać zacieranie czy też słodowanie. 

P.S.
Imbir suszony i zmielony, goździki całe i też suszone. Planuję uwarzyć 25 litrów. Co do zastąpienia ekstraktu słodowego jasnego to raczej pójdzie w odosobnienie. Chmiel będzie tylko jeden, jeszcze nie wiem, który. Myślę, by dodać wszystko podczas gotowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.10.2017 o 19:29, mkay2 napisał:

Pytania moje jeżeli dodałbym pomarańcze, imbir oraz goździki na fermentację cichą, to czy aromaty będą wyczuwalne?

Taka ilość imbiru na zimno da fajne dość mocno imbirowe piwo ale 30 gramów goździków to sobie nawet nie wyobrażam co to będzie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też ciężko mi wyobrazić jak będzie smakowało piwo z goździkami :-), dlatego chciałbym uwarzyć piwo z takimi dodatkami. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dasz z 2-3 goździki to będziesz miał piwo z goździkami, przy 30 gramach, to nie wiem co będziesz miał ale możesz zrobić i opisać je później na forum, to się dowiem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier to z pewnością nie będzie bo nie pasują ani przyprawy, ani drożdże. To co planujesz uwarzyć będzie z pewnością nie do wypicia, uwierz mi. Do 10 litrów świątecznego dałem hmm 8 goździków i nic innego nie było czuć poza nimi ;)

Chcesz wita, przypraw go kolendrą i Curacao i zastosuj neutralne drożdże (po najniższej linii oporu safbrew S-33), chcesz goździki, to uwarz weizena i zastosuj drożdże wb-06 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mkay2 napisał:

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO hm, jeszcze nie rozpocząłem tego, dzięki za informacje. Kiedy i jak dodałeś przypraw? 

do świątecznego stouta wrzuciłem:

 

10gr cynamon (laski)

6gr imbir (proszkowany)

2g goździki

35g skórki pomarańczy

 

wszystko na 15' przed końcem gotowania. ale to był świąteczny, mocny stout - z prażonym jęczmieniem, laktozą i dużą zawartością alkoholu. Wszystko wyszło fajnie stonowane, ale mocno wyczuwalne.

 

do ostatniego witbiera wrzuciłem zaś (na 3' minuty przed końcem gotowania):

 

20g Curacao

40g Świeżej skórki pomarańczy

8g Kolendry

 

wyszło w miarę spoko loko, przyprawy weszły w tło tak jak chciałem. w obu opisanych piwkach pomarańcza szybko zanika (intensywnie pachnie i smakuje przy rozlewie, ale potem baaaaardzo szybko się chowa). ogólnie polecam zacząć od sprawdzania gotowych przepisów - jeżeli już komuś się udało trafić z przyprawami, to warto na tym bazować i ewentualnie eksperymentować. a tak ogólnie to bym z przyprawami jeszcze poczekał :). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o przyprawy takie jak cynamon czy imbir, to bardzo dużo zależy od tego w jakiej są postaci. Zmielone na proszek są o wiele intensywniejsze niż całe/kruszone laski czy pokrojony korzeń.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 9.10.2017 o 11:17, mkay2 napisał:

@Mrzon dzięki za uwagi, a tekstu typu poczytaj, bo się nie znasz, są trochę z d*py. @luki161 dzięki za linki, aczkolwiek nie mam sprzętu takiego sprzętu (np. garnku o dużym litrażu) oraz możności przeprowadzać zacieranie czy też słodowanie. 

P.S.
Imbir suszony i zmielony, goździki całe i też suszone. Planuję uwarzyć 25 litrów. Co do zastąpienia ekstraktu słodowego jasnego to raczej pójdzie w odosobnienie. Chmiel będzie tylko jeden, jeszcze nie wiem, który. Myślę, by dodać wszystko podczas gotowania. 

Nie jest z dupy ponieważ ułożyłeś sobie taką recepturę jak byś nie miał o tym stylu piwa zielonego pojęcia. A te artykuły, które Tobie podesłał kolega będą bardzo przydatne dla Ciebie. Wierz mi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.