Skocz do zawartości

Gorycz w piwie


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po 14 dniach fermentacji burzliwej polskiego Ale (100% słodu pilzneńskiego) nastała pora zmierzenia BLG i degustacji. Smak mocno mnie zdziwił. Dałem tam jedynie 40 g lubelskiego na 60 min i 10 g na 15 min (na warkę 25 l po gotowaniu) , a gorycz jest taka, że mordę wykręca. Nie widać żadnych objawów infekcji w smaku i zapachu. Czym może być to spowodowane?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Jancewicz napisał:

Powinno wyjść niewiele powyżej 20 IBU. Na pewno lubelski? Może torebeczki z chmielem się pomyliły?

Na 100% lubelski. Robię piwko raz na pół roku i kupuje wszystko bezpośrednio przed warzeniem w TB.

 

Na taką gorycz może mieć wpływ przełom, którego duże ilości przedostały się do fermentora ?

Edytowane przez quattro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.