Jump to content
quattro

Gorycz w piwie

Recommended Posts

Witam

Po 14 dniach fermentacji burzliwej polskiego Ale (100% słodu pilzneńskiego) nastała pora zmierzenia BLG i degustacji. Smak mocno mnie zdziwił. Dałem tam jedynie 40 g lubelskiego na 60 min i 10 g na 15 min (na warkę 25 l po gotowaniu) , a gorycz jest taka, że mordę wykręca. Nie widać żadnych objawów infekcji w smaku i zapachu. Czym może być to spowodowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno wyjść niewiele powyżej 20 IBU. Na pewno lubelski? Może torebeczki z chmielem się pomyliły?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Jancewicz napisał:

Powinno wyjść niewiele powyżej 20 IBU. Na pewno lubelski? Może torebeczki z chmielem się pomyliły?

Na 100% lubelski. Robię piwko raz na pół roku i kupuje wszystko bezpośrednio przed warzeniem w TB.

 

Na taką gorycz może mieć wpływ przełom, którego duże ilości przedostały się do fermentora ?

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Oskaliber napisał:

Jakie blg? Ile alfa-kwasów miał chmiel? 

12.5 początkowego BLG. Po 14 dniach spadło do 5. Drożdże us-05. Chmiel miał 4% alfa kwasów 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.