Jump to content
maxlab

Ankieta - Milk Stout, chmielenie

Recommended Posts

Witam,

 

Jako że to mój 1-szy milk stout, mam pytanie odnośnie chmielenia:

 

- jakich chmieli używacie?

- jaki czas chmielenia?

- a może tak nie chmielić?

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj cokolwiek na 60' na 25-30 IBU i będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Doswiadczony nie jestem ale moze sie przydam. Zrobilem niedawno milky stouta i wyszedl calkiem przyzwoity. Uzylem chmieli: magnum 26g na 60 min. Fuggles 21g na 10 min i 23 g na koniec gotowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już piszecie o chmieleniu to przynajmniej podajcie wielkość warki. Bo damo stwierdzenie 20g nic nie mówi.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może większą ilość na 30 min? Mnie taka goryczka bardziej odpowiada jest soczysta.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 2.10.2017 o 11:15, maxlab napisał:

- jakich chmieli używacie?

- jaki czas chmielenia?

- a może tak nie chmielić?

- Cokolwiek kontynentalne

- Tak jak Kantor napisał, na 60 minut na 25-30 IBU

- Chmielić koniecznie (chmiel jest bardzo dobrym środkiem konserwującym i ma właściwości antyseptyczne, nie ma za zadanie jedynie ładnie pachnieć i dawać gorycz - poczytaj dlaczego IPA to IPA :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.