Jump to content
Dr_Herman

Pytanie o rezerwę.

Recommended Posts

Serwus 

09.09.2017 gotowałem aipę, wyszło 23 litry ok. 14,7 BLG, zebrałem 650ml rezerwy, zagotowałem ją i przelałem do słoika wygrzanego w piekarniku w temp. ok. 150st i czeka ona w lodówce na rozlew, który chcę zrobić jutro. W zeszły poniedziałek warzyłem vermont ipę ok. 11,5 BLG, z której zebrałem 0,5 l rezerwy. Plan jest taki aby wykorzystać obie rezerwy przy butelkowaniu aipy z 09.09. No i pytanie jest takie czy mieszaliście rezerwy z różnych piw. Poza tym tej rezerwy z vermonta nie przelałem do słoika tylko jest w naczyniu szklanym w lodówce przykryta folią aluminiową. Z wyglądu i w smaku jest ok, ale boję się czy w niej coś już nie kiełkuję. Zagotowałbym ją przed rozlewem i zmieszał z rezerwą ze słoika.

Pytanie jest czy robić tak czy nie , czy ta rezerwa z vermonta jest raczej wątpliwa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.