Jump to content
Sign in to follow this  
dexteris

Jaką wodę dodać do fermentatora??

Recommended Posts

Witam,

 

dziś w nocy zaczynam przygotowywać pierwszą warkę...

Warzenie z dwoch ekstraktow 1,7 litra x 2 i w garnku 9 litrow.

 

 

Bardzo proszę o odpowiedź na pytania:

 

1. Czy w garnku mam gotować a) tylko ekstrakty czyli 3,4 litra czy

b) dopełnic nieprzegotowaną wodą z kranu do 9 litrów?

 

2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną?

 

3. Mam plastikowy fermentator - mogę dezynfekować go tylko piosiarczanem czy musi byc z dodatkiem kw. cytrynowego?

 

Będę wdzięczny za wskazówki...

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. a) nie, gotowanie samego ekstraktu jest raczej niewykonalne, czyli

b) tak (nie dolewaj na maxa, bo będzie się pienić na początku gotowania)

2. przegotowaną

3. wystarczy piro :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj kranówki w ilości do ok. 8 l razem z ekstraktami - miejsce na kipienie jak sypniesz chmial. Wtedy ostro pilnuj bo ucieka.

Ja dodawałem wodę z biedronki - w 12 l garze pozwalało to na niemal natychmiastowe wychłodzenie do temperatury bliskiej zadaniu drożdży. Generalnie jednak celuj w ilość i blg - a z chłodzeniem to daj na luz aż wystygnie. Jeśli kranówka - to przegotowana raczej - tu mnie akurat brak doświadczeń.

Dezynfekuj piro czystym - on chyba nie wymaga kwasku - skąd go wziąłeś?

 

powodzenia

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

informacje o tym, iż sam piosiarczan nie jest dobry do dezynfekcji plastiku mam z książki "jak warzyć piwo"- Ziemowit Fałat.

 

W książce polecają ZDB - Zestaw DEzynf. Browamator czyli piosiarczan + kwasek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może się to brać z tego że aktywność piro bierze się z właściwości SO2, który z wodą tworzy nietrwały kwas siarkowy IV który jest zabójczy dla mikroorganizmów. W wyjątkowo zasadowych wodach SO2 może reagować z węglanami tworząc siarczany IV co może obniżać aktywność bakteriobójczą, a dodatek kwasu może temu przeciwdziałać.

 

Ale to tylko moja teoria

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną?

To zależy co u Ciebie leci z kranu. Ja dodaję kranówkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.