Jump to content
Zohan

Zmętnienie brzeczki po gotowaniu

Recommended Posts

Witam,

popełniłem dziś Warkę American Amber Ale. Zasyp: pale ale 4 kg, monachijski 0,5 kg,karmel jasny 0,2 kg, abbey 0,2 kg.

Zacieranie 30 minut w 63 stopniach, 30 minut w 72 stopniach, mash out - 77 stopni - 10 minut

 

Po filtracji piwo krystalicznie klarowne. Po gotowaniu 70 minut i widocznym przełomie zrobiło się błoto, które tylko częściowo opadło jako osad gorący.

 

Przejrzałem forum i wychodzi na to ze przyczyn może być sporo (błędy w zacieraniu, brak przerwy białkowej, złe pH, mało intensywne gotowanie).

 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to mało intensywne gotowanie. Warzylem pierwszy raz w kociołku Lidlowym i brzeczka niby gotowała się intensywnie ale nie tak jak na kuchence gazowej.

 

Jest ktoś w stanie wskazać co zrobiłem nie tak i ewentualnie na przyszłość jak nie powtarzać błędu ?

Czy jest szansa ze wyklaruje się choć trochę w trakcie fermentacji?

Jeśli nie to co mogę zrobić żeby przynajmniej trochę zmniejszyć zmętnienie?

Poniżej fotki brzeczki po filtracji i po gotowaniu.4fc985392d4ff419b9d08c0e05c867ca.jpg9e62fcae477ff913b01988249ee6defb.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

ad1 wróżbita ;)  a serio to bez znaczenia bo tak  bywa :)

ad2 może być całkiem klarowne po fermentacji

ad3 np. używaj mchu irlandzkiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile czasu czekałeś na wyklarowanie ?

Na początku śpieszyłem się i za szybko gnałem brzeczkę do fermentora.

Teraz czekam ok. 20 minut i jest czysto.

Odrębna sprawa to whirpool. Niby ma się utworzyć stożek z chmielin i przełomu ale ani razu mi to nie wyszło.

Może kręcę łygą w złą stronę ? :)

Nawet chciałem założyć nowy wątek, ale może przy okazji ktoś doświadczony się wypowie ?

Jak uzyskać ten mityczny stożek ?  Bo u mnie grzałki i całe dno kadzi jest równo oblepione przełomem. (Chmieliny uprzednio oddzielone hopspiderem)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zielony07 Mam wrażenie że to właśnie chmieliny pomagają w tworzeniu stożka. Jak chmielę w worku to nigdy z samego przełomu nie udało mi się doprowadzić do powstania stożka, jak sypnę chmiel do gara to stożek jest i to dość trwały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielilem granulatem bez worka. Whirlpool polegał na zakręceniu kilka razy chłodnica w trakcie chłodzenia i odczekaniu Ok 15 minut. Utworzył się całkiem ładny stozek. Udało się zdekantować prawie wszystko wężykiem trzymanym przy ściance


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.