Skocz do zawartości

U3/132 chmiel z RPA


Korzen_

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

czy warzył ktoś piwo z chmielu U3/132 z RPA?

 

http://twojbrowar.pl/pl/uniwersalny/2417-u3132-50g-rpa-chmiel-granulat.html

 

Robiłem dziś SMaSH na tym właśnie chmielu, już drugi raz.

Daje taką dziwną ostrą, piekącą goryczkę, jakby chemiczną.

 

Warzyłem piwo po raz drugi, pierwszą warkę wylałem, bo myślałem, że ten smak to od nowego garnka, którego nie umyłem przed warzeniem.

 

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak chmieliłeś pierwszą i drugą, generalnie podaj szczegóły warki (szczególnie fermentacji).

Może tajemnica nie tkwi w samym chmielu, co w procesie/ obchodzeniu się z nim.

Ostatnio np. znajomy walnął na ostatnie minuty dużo Marynki i zostawił na chłodzenie naturalne, W efekcie piwa nie da się pić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ocenia się smaku brzeczki tylko smak piwa ;)

Z mojego doświadczenia to brzeczka po gotowaniu zazwyczaj (pomijając brzeczki wybitnie nisko nachmielone) ma tragiczną goryczkę, a piwa jakoś wychodzą.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.