Jump to content
Sign in to follow this  
Korzen_

U3/132 chmiel z RPA

Recommended Posts

Hej,

 

czy warzył ktoś piwo z chmielu U3/132 z RPA?

 

http://twojbrowar.pl/pl/uniwersalny/2417-u3132-50g-rpa-chmiel-granulat.html

 

Robiłem dziś SMaSH na tym właśnie chmielu, już drugi raz.

Daje taką dziwną ostrą, piekącą goryczkę, jakby chemiczną.

 

Warzyłem piwo po raz drugi, pierwszą warkę wylałem, bo myślałem, że ten smak to od nowego garnka, którego nie umyłem przed warzeniem.

 

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz jak chmieliłeś pierwszą i drugą, generalnie podaj szczegóły warki (szczególnie fermentacji).

Może tajemnica nie tkwi w samym chmielu, co w procesie/ obchodzeniu się z nim.

Ostatnio np. znajomy walnął na ostatnie minuty dużo Marynki i zostawił na chłodzenie naturalne, W efekcie piwa nie da się pić.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie:

 

8g - 60 min

10g - 30min

15g - 10 min

10g - 0 min na chłodzenia 

 

warka 20 litrów z obliczeń wychodzi około 50 ibu, 10 Blg.

 

Smak brzeczki oceniałem po warzeniu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ocenia się smaku brzeczki tylko smak piwa ;)

Z mojego doświadczenia to brzeczka po gotowaniu zazwyczaj (pomijając brzeczki wybitnie nisko nachmielone) ma tragiczną goryczkę, a piwa jakoś wychodzą.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze oceniam smak brzeczki, ale takiego jeszcze nigdy nie miałem.

A sram się z tym, bo drożdże z tego piwa mają iść do RIS-a. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.