Skocz do zawartości

Fermentacja sie zatrzymala ?


Kamiru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moje pierwsze piwo i jest z brewkitu morgans dark royal oak ale, zrobione z dodatkiem 1kg ldme . Gravity poczatkowe wynosilo cos kolo 1.040  i sie zatrzymalo na 1.011-1.012 

Od kilku dni sie nie zmienia aczkolwiek gdy nalewam probke z kranika jest mgliste i gazowane . Uchylilem wieko troszke zeby sprawdzic i z gory wyglada na bardziej klarowne i nie gazowane(Zadnych oznak fermentacji). I co to w takim razie oznacza? Przy nalewaniu z kraniku miesza sie z osadem z dna i dlatego sie gazuje i mgli ? CZy poprostu  fermentacja sie nie skonczyla? 

Siedzialo przez ponad miesiac w lodowce ze styropianu z wkladami z butelek temp 16-18 °C . Teraz przez trzy dni temperature podnioslem do 22 stopni i Gravity sie nie zmienilo. 

Co powinnienem zrobic? Prosze o pomoc! Przepraszam za taka nie spojna wypowiedz ale nie chce  zeby pierwsza warka i sie zmarnowala , czy cos z tego jeszcze bedzie ? Co powinnienem zrobic? Dac na cicha? CZemu przy pobieraniu probki jest nieklarowne i gazowane ? Pozdrawiam !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jeżeli wykonałeś pomiar i masz 1,011 i po kilku dniach to samo wniosek jest taki że fermentacja się zakończyła gdyby pomiar był większy to mozna by sie zastanowic czy nie zostala ferm. zatrzymana wczesniej przez powiedzmy spadek temp za duzy, w tej sytuacji zlewac i kegowac czy butelkowac. Przy pobraniu próbki że jest troszku Co2 sprawa normalna a co do mętności za dużo zmiennych może być szczep drożdzy taki , gęstwa drożdżowa która jest cały czas jak rozumiem i wiele innych. 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale calkiem sporo tego gazu chociaz dosc szybko ulatuje . 

A czy moglbym zlac do innego fermentora postawic w zimniejszej temperaturze na 2 dni zeby to sie ulozylo i osad opadl juz mniejszy i wtedy odrazu butelkowac po 2 dniach z tego fermentora? Taka krotka cicha?  Czy taki dlugi czas w wiadrze z gestwa nie zaszkodzil piwu ? Probka byla pijalna ale tracila drozdzami, moze byc ze tak wysoka ta gestwa , ze podczas pobierania z kraniku zasysa gestwe? 

Edytowane przez Kamiru
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlać mozesz obnizenie temp spowoduje ze drozdze powinny szybciej opasc na dno i wtedy zabutelkowac. Jezeli podczas pobierania probki zassalo trochu gwestwy to smak moze byc taki ze czuc drozdze, znam pare osob ktore mialy piwa nad drozdzami taki czas a nawet dluzej bo zapomnialy ale w piwie nie bylo odczuwalne ale to rowniez zalezy od stylu piwa itp itd :). Jedna rzecz jak najszybciej zlej znad drozdzy wstaw do niskiej temp i potem butelkuj.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sprawi. Jak obliczasz w kalkulatorze ile masz dodać cukru do refermentacji, to podajesz temperaturę piwa właśnie po to, żeby można było obliczyć ile CO2 jest już wcześniej rozpuszczonego w piwie i to jest wzięte pod uwagę.

 

Z przelaniem zrób jak uważasz. Niepotrzebnie fermentujesz w wiadrze z kranikiem. Lepiej fermentować w wiadrze bez kranika i przy rozlewie zassać z góry do wiadra z kranikiem, z którego potem prowadzisz rozlew. Osad drożdżowy zostawiasz w starym wiadrze i wszystko jest klarowne. Przy okazji możesz sobie rozmieszać w wiadrze rozlewowym roztwór cukru do refermentacji. Przelewając w tę i w tę napowietrzasz piwo co jest dla niego niekorzystne. W butelkach prawdopodobnie i tak Ci się wszystko sklaruje, chyba że tego osadu leci naprawdę dużo. Także Twój wybór. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój ulubiony niestety ostatnio zniknął z sieci. Przerzuciłem się na ten: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ , ale daję odrobinę mniej niż mi wskazuje. Fermentując glukozą biorę wartość dla sacharozy, bo mam wrażenie, że lekko zawyża. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.