Jump to content
Sign in to follow this  
Kamiru

Fermentacja sie zatrzymala ?

Recommended Posts

Witam, to moje pierwsze piwo i jest z brewkitu morgans dark royal oak ale, zrobione z dodatkiem 1kg ldme . Gravity poczatkowe wynosilo cos kolo 1.040  i sie zatrzymalo na 1.011-1.012 

Od kilku dni sie nie zmienia aczkolwiek gdy nalewam probke z kranika jest mgliste i gazowane . Uchylilem wieko troszke zeby sprawdzic i z gory wyglada na bardziej klarowne i nie gazowane(Zadnych oznak fermentacji). I co to w takim razie oznacza? Przy nalewaniu z kraniku miesza sie z osadem z dna i dlatego sie gazuje i mgli ? CZy poprostu  fermentacja sie nie skonczyla? 

Siedzialo przez ponad miesiac w lodowce ze styropianu z wkladami z butelek temp 16-18 °C . Teraz przez trzy dni temperature podnioslem do 22 stopni i Gravity sie nie zmienilo. 

Co powinnienem zrobic? Prosze o pomoc! Przepraszam za taka nie spojna wypowiedz ale nie chce  zeby pierwsza warka i sie zmarnowala , czy cos z tego jeszcze bedzie ? Co powinnienem zrobic? Dac na cicha? CZemu przy pobieraniu probki jest nieklarowne i gazowane ? Pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jeżeli wykonałeś pomiar i masz 1,011 i po kilku dniach to samo wniosek jest taki że fermentacja się zakończyła gdyby pomiar był większy to mozna by sie zastanowic czy nie zostala ferm. zatrzymana wczesniej przez powiedzmy spadek temp za duzy, w tej sytuacji zlewac i kegowac czy butelkowac. Przy pobraniu próbki że jest troszku Co2 sprawa normalna a co do mętności za dużo zmiennych może być szczep drożdzy taki , gęstwa drożdżowa która jest cały czas jak rozumiem i wiele innych. 

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale calkiem sporo tego gazu chociaz dosc szybko ulatuje . 

A czy moglbym zlac do innego fermentora postawic w zimniejszej temperaturze na 2 dni zeby to sie ulozylo i osad opadl juz mniejszy i wtedy odrazu butelkowac po 2 dniach z tego fermentora? Taka krotka cicha?  Czy taki dlugi czas w wiadrze z gestwa nie zaszkodzil piwu ? Probka byla pijalna ale tracila drozdzami, moze byc ze tak wysoka ta gestwa , ze podczas pobierania z kraniku zasysa gestwe? 

Edited by Kamiru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlać mozesz obnizenie temp spowoduje ze drozdze powinny szybciej opasc na dno i wtedy zabutelkowac. Jezeli podczas pobierania probki zassalo trochu gwestwy to smak moze byc taki ze czuc drozdze, znam pare osob ktore mialy piwa nad drozdzami taki czas a nawet dluzej bo zapomnialy ale w piwie nie bylo odczuwalne ale to rowniez zalezy od stylu piwa itp itd :). Jedna rzecz jak najszybciej zlej znad drozdzy wstaw do niskiej temp i potem butelkuj.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz zlewać do innego fermentora, po prostu wstaw do chłodnego celem wyklarowania. Jak zamierzasz butelkować? Masz fermentor z kranikiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ten gaz nie sprawi, ze mi butelki powybuchaja ? Czy moge zlac do innego wiadra na jeden dzien zeby choc troche sie sklarowalo ?

 

Edited by Kamiru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie sprawi. Jak obliczasz w kalkulatorze ile masz dodać cukru do refermentacji, to podajesz temperaturę piwa właśnie po to, żeby można było obliczyć ile CO2 jest już wcześniej rozpuszczonego w piwie i to jest wzięte pod uwagę.

 

Z przelaniem zrób jak uważasz. Niepotrzebnie fermentujesz w wiadrze z kranikiem. Lepiej fermentować w wiadrze bez kranika i przy rozlewie zassać z góry do wiadra z kranikiem, z którego potem prowadzisz rozlew. Osad drożdżowy zostawiasz w starym wiadrze i wszystko jest klarowne. Przy okazji możesz sobie rozmieszać w wiadrze rozlewowym roztwór cukru do refermentacji. Przelewając w tę i w tę napowietrzasz piwo co jest dla niego niekorzystne. W butelkach prawdopodobnie i tak Ci się wszystko sklaruje, chyba że tego osadu leci naprawdę dużo. Także Twój wybór. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój ulubiony niestety ostatnio zniknął z sieci. Przerzuciłem się na ten: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ , ale daję odrobinę mniej niż mi wskazuje. Fermentując glukozą biorę wartość dla sacharozy, bo mam wrażenie, że lekko zawyża. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 29.09.2017 o 20:43, Oskaliber napisał:

Mój ulubiony niestety ostatnio zniknął z sieci

 Co do znikających kalkulatorów, do pobrania w tym wątku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.