Jump to content

Kustosz z biedronki


Pindin
 Share

Recommended Posts

Cześć. 

Wczoraj wypiłem kustosza z biedronki i zszokowała mnie jedna rzecz, mianowicie piwo ma ekstraktu 10,1 % i 6 % alkoholu! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to możliwe? Wiem, że przy podawaniu zawartości alkoholu jest jakaś tolerancja błędu, no ale żeby aż tak było to naciągane? 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli wartość na etykiecie jest większa niż 5% to mogą się pomylić o 1p.p., czyli piwo może mieć tak naprawdę 5% Czyli i tak końcowy ekstrakt koło 0.5°P

Może zmierz gęstość i sprawa się wyjaśni. Najlepiej spławikiem i refraktometrem, ale chyba jeśli podają ekstrakt to musi być zgodny z rzeczywistością, ale pewnie też w jakichś widełkach dokładności.

Link to comment
Share on other sites

BS pokazuje, że 8,5% alk. jest przy odfermentowaniu z 13,9°Blg do pozornego -2,0°Blg, co daje rzeczywiste odfermentowanie 94%, czyli teoretycznie jest to możliwe ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.