Jump to content
DanielN

Wiecie ile to jest 5kg chmielu suszonego w szyszkach, ja już wiem

Recommended Posts

Czy wiecie ile to 5kg chmielu suszonego w szyszce? ja już wiem, i na własnej skórze się przekonałem, że dużo. Ale do rzeczy.

 

  1. Przeczytaj ogłoszenie @mike83 o sprzedaży chmielu.
  2. Wspieraj polskich plantatorów, zapytaj na chacie czy się zrzucamy, @Mrzon, @BretBeermann, @Pan Łyżwa @Matros się piszą.
  3. Miej pakowarkę próżniową i zaoferuj, że poprzerzucasz w mniejsze ilości nie wiedząc ile to objętościowo 5kg chmielu.
  4. Złóż zamówienie i czekaj niecierpliwie.
  5. Dostań awizo z poczty mimo tego, że jesteś w domu.
  6. Idź na pocztę, wchodząc do oddziału nie widzisz paczki ale twój nos mowi Ci, że paczka już czeka.
  7. Zobacz paczkę i uświadom sobie swój błąd.
  8. Pani w okienku daje radę, aby zamawiać częściej, bo po raz pierwszy tak ładnie w placówce pachnie.
  9. Zasuwaj do sklepu po worki do pakowarki, dużo dużych worków.
  10. Zacznij pakować i uświadom sobie, że sucha szyszka chmielowa nie chce kooperować. Jest wszędzie ale nie w mniejszym worku.
  11. Zmień ambitne plany pakowania po 50g na 200g.
  12. Uświadom sobie, że jakby teraz wpadły jakieś służby, to dość dziwnie to wygląda, a ty nie masz jakiejś sensownej wymówki.
  13. Zacznij pałać nienawiścią do @Mrzon, @BretBeermann, @Pan Łyżwa, @Matros.
  14. Pakuj 3 godziny i pomyśl, że to już koniec.
  15. Zauważ co się stało w kuchni i jakimś cudem z resztą mieszkania.
  16. Odkurzaj kolejne 30 minut.
  17. Zapach w mieszkaniu oraz radość żony z czystej podłogi bezcenna!

 

Poniżej kilka zdjęć jak to wyglądało (butelka jest dla porównania wielkości). Było warto, chmiel jest super.

 

1_5kg_chmielu_zapakowane_butelka_dla_kontrastu.thumb.JPG.33303ad5981f3fc6b9db5d7ef22a5420.JPG

2_5kg_chmielu_wypakowane.thumb.JPG.1fbcfda3f7f4b27ce075928c5b2d4c1e.JPG

3_25_torebek_chemilu_po_200g.JPG.5397c03b98e8434098235563634f3104.JPG

 

Poniżej porównanie 200 gram suchej szyszki do 200 gram pelletu.

4_poownanie_200g_szyszki_do_200g_pelletu.JPG.c5c5ef9efea892f74e5a1bd7d34726e1.JPG

 

 

 

Edited by Daniel / Gruby Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z czystej ciekawości pytanie laika, ile gram szyszki = gram chmielu w granulacie ? Przykładowo granulatu użył bym do piwa 200g to szyszki muszę zużyć ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, kaktusr napisał:

Z czystej ciekawości pytanie laika, ile gram szyszki = gram chmielu w granulacie ? Przykładowo granulatu użył bym do piwa 200g to szyszki muszę zużyć ...

@kaktusr zależy od granulatu. Większość granulatu to typ T90, czyli szyszki wagowo (w teorii) powinieneś użyć o trochę więcej jak 10%. W praktyce 15-20% więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Daniel / Gruby Stefan napisał:

@kaktusr zależy od granulatu. Większość granulatu to typ T90, czyli szyszki wagowo (w teorii) powinieneś użyć o trochę więcej jak 10%. W praktyce 15-20% więcej.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy taką szyszkę mogę sobie przemielić np. maszynką do mięsa ? Chodzi mi o przemielenie aby dodać na cichą bo szyszki w woreczku chyba na cichej nie za bardzo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, kaktusr napisał:

czy taką szyszkę mogę sobie przemielić np. maszynką do mięsa ?

Mielę chmiel z własnej plantacji przydomowej. Świetnie się sprawdza. Postaram się ogarnąć jakiś poradnik z produkcji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bym zauważył, bym sie dołączył do zbiorówki;-). Bo też się łamię czy nie kupić:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Swiaderny napisał:

Mielę chmiel z własnej plantacji przydomowej. Świetnie się sprawdza. Postaram się ogarnąć jakiś poradnik z produkcji :)

 

No to czekamy na poradnik ;) Nic chmiel nie traci na jakości przy mieleniu domowym? Bo maszynka do mięsa jednak przy mieleniu potrafi wytworzyć sporo ciepła, które może uszkadzać niektóre właściwości chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Undeath napisał:

Bo maszynka do mięsa jednak przy mieleniu potrafi wytworzyć sporo ciepła, które może uszkadzać niektóre właściwości chmielu.

Również jestem tego ciekaw Z tego co pamiętam z "For the love of hops" pellet wytwarzano w bardzo niskich temperaturach właśnie po to by zapobiec izemetryzacji oraz utlenienia.  Może w domowych warunkach wystarczy zamrozić tylko szyszkę.

 

54 minuty temu, koval_blazej napisał:

Ja się zastanawiałem, ale teraz wiem, że 1kg zawali mi pół zamrażarki :D

Ale z drugiej strony, szyszka w gotującym się piwie obłędnie wygląda :). Jak zaplanujesz uwarzyć powiedzmy kontynentalną IPA, to nie będzie, aż tak źle z tym miejscem. Powiem Ci, że jestem zadowolony z zakupu. Uwarzylem mini brzeczkę na startery chmieloną na około 10 IBU, aromat podczas gotowania pierwsza klasa (inna bajka, że lubię kontynentalne chmiele). Popełniłem też błąd, że rękawiczki założyłem dopiero po godzinie pakowania. Mimo intensywnego mycia do teraz wyczuwam olejki :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.