Skocz do zawartości

Wylać czy butelkować?


Rekomendowane odpowiedzi

Z rurką czy bez, było o tym wiele i nie ma co tego dalej ciągnąć. Jeżeli ktoś decyduje się na rurkę fermentacyjną celem obserwacji postępów fermentacji powinien nalewać możliwie najmniej wody, tak aby jedynie zamknąć prześwit rurki - większa ilość wody wymaga dużego ciśnienia i rurka nie spełnia swojej roli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z rurką czy bez, było o tym wiele i nie ma co tego dalej ciągnąć. Jeżeli ktoś decyduje się na rurkę fermentacyjną celem obserwacji postępów fermentacji powinien nalewać możliwie najmniej wody, tak aby jedynie zamknąć prześwit rurki - większa ilość wody wymaga dużego ciśnienia i rurka nie spełnia swojej roli.

Alternatywą dla wody (ale to w przyopadku naprawdę długich fermentacji ) jest olej. Nie paruje dzięki czemu nie musimy obawiać się o nieszczelność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja stosuję tylko wódkę - nie ma stresu jak przypadkowo zassa do środka.

NIe bardzo sie znam, ale czy przypadkiem nie paruje szybciej niż woda ?

W balonie raczej nie ma możliwości zassania do środka. Zdarza się to tylko w przypadku znacznej różnicy temperatur (a zatem i ciśnień).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I nie lej wody z kranu' date=' kup w markecie w baniakch 5 litrowych najtajszą (biedronka 1,4 zł).[/quote']

A w czym biedronkowa jest lepsza ?

A no w tym, że jest większa pewność jej czystości, co prawda wodociągi odpowiadają za czystość dostarczanej nam wody, ale nieodpowiadają za nasze rury i ich czystość (czyli te co mamy w domach, blokach, czy osiedlowych podejściach).

I dodatkowo kwesta jej chlorowania, dla poprawności kranówkę trzeba naleć dzień wcześniej, aby chlor uleciał.

Oczywiści ma to znaczenie przy warzeniu z gotowców, tak jak kolega,który prosił o pomoc, przy zacieraniu i tak woda jest gotowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.