Jump to content
tomitomi13

Piana buduje się na piwie w bardzo niekonwencjonalny sposób - pomysły dlaczego?

Recommended Posts

Witam,

wczoraj minął tydzień od butelkowania DUBBLA 17BLG. Nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę 033l tylko po to by sprawdzić czy jest gaz.

Gaz jest. 

Piwo schłodzilem do około 8 C i nalałem do szklanki z góry by wzburzyć napój.

Podczas nalewania wyglądało jakby piwo było odgazowane ale zaraz potem zaszło coś w rodzaju reakcji i od połowy poziomu piwa zaczęły unosić się drobniutkie bąbelki  kompletnie przykrywając bursztynową barwę i budując pianę. Coś na wzór guinnessa kiedy się buduje - najpierw piwo jest mętne koloru kawy z mlekiem a potem się klaruje a w trakcie klarowania tworzy się piana

 

Piana bardzo bardzo bardzo drobnopęcherzykowa - takiej jeszcze nie widziałem. Utworzyła się dość niska - około 1cm warstwa piany podobnej jak ta na guinnessie - kremowej. Nie trzymała się długo.

 

Jak myslicie z czego to wynika?

Może dzieje się tak w początkowej fazie kiedy piwo nie jest jeszcze dostatecznie nagazowane?

Drugi pomysł - piwo jest bardziej kleiste i gęste i w związku z tym dwutlenek węgla uwalnia się jakby z opóźnieniem.

 

Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. Piana na tych piwach znikała bardzo szybko. Po 4 tygodniach wszystko było już ok. Piana była znacznie trwalsza... Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy :)

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, rkkr napisał:

W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. 

To taka przywara młodego piwowara :)

 

15 minut temu, rkkr napisał:

Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy :)

Właśnie pluje sobie w brodę że to piwo wziąłem na warsztat....

Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia :)... dubbel w związku z tym uniknie rzezi niewiniątek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, tomitomi13 napisał:

Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia :)

Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA Pszenice pije po 2 tygodniach od uwarzenie (keguję)  

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, morfitru75 napisał:

Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA 

AIPA bedzie po stoucie :) już wszystko mam. Czekam tylko na zwolnienie fermentora po stoucie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. mnie taka piana jest normalna przy dużym Blg i niskim nasyceniu i agresywnym laniu. Czasami tak mam przy zakupionych porterach bałtyckich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, tomitomi13 napisał:

AIPA bedzie po stoucie :) już wszystko mam. Czekam tylko na zwolnienie fermentora po stoucie :) 

Kup kolejny fermentor! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kup kolejny fermentor!  

:) najpierw muszę kupić kilka metrów kwadratowych więcej ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz stawiać fermentory jeden na drugim i fermentować bez rutki.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.