Jump to content
Sign in to follow this  
rolek86

Imperialny Stout - pierwsze podejście

Recommended Posts

Dobry wieczór 

Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca:

Cytuj

Pale Ale Weyermann - 7 kg
Płatki Owsiane - 0,8 kg
Aaroma (Castle 100EBC) - 0,6 kg
Carafa Special I - 0,5 kg
Palony Jęczmień - 0,5 kg
Czekoladowy 1200 - 0,5 kg
Czekoladowy 400 - 0,25 kg
Karmelowy 300 - 0,15 kg

 

Magnum - 60g
Iunga - 60g
Cascade - 50g
Mosaic - 50g

W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? 

 

Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może  ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić?

Posiadam np. Amarillo,  Summit,  Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). 

 

z góry dziękuje za pomoc.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, JanuszMyszyński napisał:

Ja się tam bardzo nie znam, ale te amerykańskie chmiele to bym sobie darował. Szkoda ich na RIS-a. Jak ja pytałem o rady co do RIS-a to mi wręcz sugerowano żeby nie chmielić na aromat. Ja dałem do swojego RIS-a Marynkę i Lubelski i chyba jest dobrze.  

To zależy kiedy chcesz go pić. Jak się nie spieprzy fermentacji, to młody 2 miesięczny RIS jest zdatny do picia i amerykańskie cytrusowe chmiele fajnie grają w aromacie. Natomiast rzeczywiście po roku, nie wiele po nich zostaje.

 

8 godzin temu, rolek86 napisał:

Dobry wieczór 

Planuję w ten weekend zrobić pierwszy raz Imperialny Stout według przepisu kolegi @Szalas85 - R2D2 BLG 25. Receptura jest następująca:

W związku z tym mam kilka pytań. Mam świeża gestwę z drożdży Safale k97 na których robiłem witbiera. Czy będzie się taka gęstwa nadawać czy lepiej użyć 2 saszetki US-05? 

 

Chciałbym też z wysłodzin zrobić jakieś drugie piwo. Myślę żeby wysładzać z tych docelowych 25 blg do 12-14 na Imperialny Stout, a później od 12-14 do 2 Blg na to drugie "lżejsze". Z tych wysldzin to chyba jakiś lekki stout czy można coś pokombinować? Mam trochę amerykańskich chmieli to może  ktoś podpowie mi jak to fajnie połączyć albo co ewentualnie dokupić?

Posiadam np. Amarillo,  Summit,  Columbus, Sorachi Ace, Chinook, Cascade (30g), Citra (30g). 

 

z góry dziękuje za pomoc.

 

 

Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej.

 

Co do drożdży, nigdy nie robiłem RISa na sucharach prosto z paczki, więc nie wiem, choć teoria podpowiada, że to nie jest dobry pomysł. Safale K97 nie znam, ale jak mają dobrą tolerancję na alkohol i nie produkują dużo fenoli, to może się okazać lepszą opcją niż suchary.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Szalas85 napisał:

Piwo wyszło calkiem nieźle, chociaż zupełnie niepotrzebnie zasyp jest tak skomplikowany. Wyrzuć te czekoladowe i zastąp jakąś prażoną pszenicą, daje dużo czekolady. Zamiast Karmelowego 300 daj jakiś Special B, albo Caraaroma. Na temat chmielu masz info wyżej.

 

Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego.

 

Co do chmieli i leżakowania to chciałbym je wypić jak będzie w miarę świeże więc te amerykańskie chmiele wydają się dobrym wyjściem. 

 

Te k97 niby nadają się do Ale (głównie belgijskich) ale napisane było na ulotce że najlepsze są do witbier. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, rolek86 napisał:

 

Słody mam już kupione więc ewentualnie dam więcej tych czekoladowych (moze czekoladowego 1200 1kg) kosztem karmelowego.

 

Moim zdaniem trochę za dużo tych słodów palonych. Zazwyczaj daje się od 5-10% do całkowitego zasypu. Na 10 kg myslę że 750g słodów palonych i czekoladowych wystarczy. W moim Risie 23 blg, gdzie dałem ok 7%

palonośc jest wyraźna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.