Jump to content
Sign in to follow this  
tomitomi13

IRISH STOUT - czy mój pomysł ma sens na etapie fermentacji cichej???

Recommended Posts

Witam,

Na etapie warzenia zapomniałem skleikować płatki owsiane i teraz zastanawiam się czy ma sens dodanie skleikowanych (tzn skleikuję, przefiltruję, wywar zagotuję, przestudzę i doleję) na fermentację cichą w momencie przelewania z burzliwej.

 

Zależy mi na polepszeniu piany w stoucie - takiej jak na Guinnessie zapewne nie osiągnę ale chciałbym się jakoś zbliżyć.

 

STOUT był na 12BLG ale wyszedł 12,5BLG. Mam 21 litrów więc jest możliwość "dolania" jeszcze 0,5l by było finalnie 12BLG wg receptury.

Zestaw z Ekstraktów BA, w załączniku przepis.

 

Pytanie:

1/ Czy to ma w ogóle sens?

 

Z góry dziękuję!

 

 

 

 

 

_DSC8946.jpg

Edited by tomitomi13
doprecyzowanie kwestii zwiazanych z dodaniem płatków na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolutnie to nie ma sensu. Po pierwsze to niesłodowane składniki dodajesz do zacierania razem ze słodem żeby enzymy przerobiły skrobię również z tych płatków. Po drugie takie dodanie jak proponujesz to najwyżej podniesie mętność piwa i nic poza tym (może jeszcze smak popsuje). 

Jak warzysz piwo z ekstraktów to zapomnij o niesłodowanych dodatkach. A jak już partial mash to tylko wraz ze słodem podstawowym i to musisz zatrzeć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l.

 

Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Młynek napisał:

Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l.

 

Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji.

Ale kolega pyta o płatki owsiane, których nie ma w przepisie. Ty piszesz o palonym jęczmieniu... Płatki trzeba zatrzeć jak ktoś już wyżej napisał a palonego jęczmienia nie

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, Młynek napisał:

Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l.

 

Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji.

Zrobiłem dokładnie tak samo. Wyliczyłem temp. i 12 litrów schłodzonej wody dało mi 18 st. Teraz fermentuje w 18,5st. C. I tak zamierzam zostawić :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, Arkis napisał:

Absolutnie to nie ma sensu. Po pierwsze to niesłodowane składniki dodajesz do zacierania razem ze słodem żeby enzymy przerobiły skrobię również z tych płatków. Po drugie takie dodanie jak proponujesz to najwyżej podniesie mętność piwa i nic poza tym (może jeszcze smak popsuje). 

Jak warzysz piwo z ekstraktów to zapomnij o niesłodowanych dodatkach. A jak już partial mash to tylko wraz ze słodem podstawowym i to musisz zatrzeć

Ok, to ma sens... tzn ma sens to, że co chcę zrobić przy przelewaniu na cichą nie ma sensu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.