Jump to content
Hobbysta

Kolońskie - moja odważna próba

Recommended Posts

Cała sztuka polega nie na zasypie ale na sposobie prowadzenia fermentacji.

Nie będę się mądrzył bo jestem za cienki. To wcale nie jest łatwe piwo. To wiem, niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego trzymam je raczej w bardziej odległych planach, ale staram się juz przymierzać :) oczywiście patrzyłem na recepturę polecana na wiki, i nia się inspiruje i myśle, ze stamtąd moge ukraść fermentacje.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

tez się przymierzam to tego piwa.

U mnie zasyp planuje tak ( na 50 l piwa):

pizlneński 8,5 kg

pszeniczny 1 kg

Carapils      0,5 kg 

 

Co do chmielu to zamówiłem świeże szyszki u Mika ( Tradition i Lubelski ) i kombinuje tak:

gotowanie Tradition 60 g

Aromat - tu właśnie nie wiem albo też Tradition albo Lubelski 60g

 

Drożdże - chciałbym takie żeby zebrać gęstwę i wykorzystać do Irish Red Ale które planuje jako drugie, wyślałem albo o 

 

Fermentum Mobile - FM42 Stare Nadreńskie

albo

Bulldog B44 European Ale 10 g

 

ewentualnie stare dobre i sprawdzone Danstar Nottingham - Ale Yeast lub S-04

 

A co do sposobu prowadzenia fermentacji to planowałem standardowo tylko burzliwa 2 max 3 tygodnie, butelkowanie, a potem 6-8 tygodni w piwnicy ok. 17 st. C

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie tu jest problem bo do tej pory fermantatory stały pod stołem w kuchni, ale teraz mieszka tam świnka morska, więc zostaje piwnica.

W tej chwili mam tam 17 stopni. Jak zaczna grzać będę miał w pobliżu rury CO cieplej więc mogę zabudować jakiś kawałek żeby mieć trochę wiecej. Z tego co pamiętam to w zimie mam ok. 11 st.C, a przy rurce ok 20 st.C.

Natomiast co do kolońskiego jest to dziwne piwo. Niby górna fermentacja, ale leżakowanie na zimno poniżej 10 st.C. Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

Jedyne co moge zrobić to uwarzyć najpierw Irisch, a potem miejmy nadziej temperatura sie obniży i mój Kolsch poleży sobie w 11 stopniach.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ciagle pracuje nad lodówka do fermentacji, ale cieżko złapać jakaś dobra okazje. Wtedy to na spokojnie sobie juz tego koelscha strzelę. A na teraz to sobie dry stouta zrobię chyba.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.