Jump to content
DanielN

Mieszadło magnetyczne Intllab(TM)

Recommended Posts

30 minut temu, Kaniutek napisał:

Powiedz, jak to mieszadło zachowuje się po prawie dwóch latach używania?

Ciągle działa. Miesza w kolbach od 50ml do 3l (od 30ml do 2l płynu). Używam go jako głównego mieszadła. Nie ma żadnych problemów ze spadaniem mieszadełka, oczywiście jak ustawisz rozsądne obroty. Trzyma mieszadełka od 7mm do 35mm (na innych nie sprawdzałem, bo nie mam). Zastanawiam się kiedy komutator w tym silniku padnie, bo już na liczniku ma już wiele dni kręcenia, najczęściej małe obroty przy popagacjach i zabawach szczepami.

Widziałem jakie czas temu, że na Ali pojawił się nowe modele, tej samej marki,  już ze wskaźnikiem obrotów z tego co pamiętam. Jak potrzebujesz małe obroty do małych pojemności to jest to dobry zakup. Jeżeli mieszasz większe objętości to i z wiatraka będzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie, to nie mieszam nic. Chciałem budować, ale jak sobie przejrzałem, co mam i co musialbym kupic, to mi wychodzi, ze lepiej kupić na eBay.

Jeszcze nigdy nie uzywalem mokrych drożdży. Wiem jednak, że ta chwila nastapi wiec przyglądam sie tematowi.

Dzięki za opinię.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, INTseed napisał:

Mam zamiar kupić to mieszadło. Którą pastylke kupić. Są dwa rodzaje na ali. 

Lepsze będą gładkie (typ C wg zdjęć).

 

Te z rantem trochę lepiej się trzymają na mniej równych dnach, np kolba z mocno wypukłym dnem. Ale mają tę wadę, że hałasują niemiłosiernie. Te z rantem lepiej mi się sprawdzały w mieszadle zrobionym z wiatraka. Te mieszadło opisane we wpisie śmiało ogarnie te gładkie na wypukłych dnach. Mieszam małym mieszadełkiem w butelce, gdzie dno jest bardzo wypukłe i nic nie spada.

 

Ten zestaw jest fajny jeżeli prowadzisz bank drożdży, bo pozwala mieszać od małych ilości do kolb 3 litrowych. Jeżeli jednak chcesz mieszać duże startery, to lepiej kupić tylko większe mieszadełka, mi najlepiej się sprawują takie w przedziale 30-35mm x 6-8mm.

 

W temacie około mieszadła #chwalesie. Właśnie mi się rozbujały belgi które bardzo lubię WY1388. Czekaly 1,5 roku w zamrażarce. Startowały trochę dłużej bo 32 godziny, najważniejsze ze dały radę. Mrożenie działa świetnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam od kilku dni to mieszadło i mam pastylkę z rantem.

Kolba  2l i nic nie hałasuje.

Na obu pastylkach od mieszadła i tym z rantem jest ok.

Ponieważ to z rantem jest większe 40/8 to wymaga mniejszych obrotów.

Przy max nie spada, a wir chce wyjść z szkła.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał:

Mam od kilku dni to mieszadło i mam pastylkę z rantem.

Kolba  2l i nic nie hałasuje.

Na obu pastylkach od mieszadła i tym z rantem jest ok.

Ponieważ to z rantem jest większe 40/8 to wymaga mniejszych obrotów.

Przy max nie spada, a wir chce wyjść z szkła.

 

@Pabllo_Lodz  od zaprzyjaźnionego laboranta dostałem informacje jakich mieszadełek używa się do czego. Mieszadełka z rantem służą do mieszania płynów w których mogą znajdować się lub wytracać mniejsze 'przeszkody'. Ona mają dwa punkty styku środkowy kołnierz/rant oraz krawędź. Nawet jak coś mniejszego podpłynie to nie spadnie. Przy propagacji drożdży nie ma takich warunków, zatem w teorii lepiej używać gładkich. W praktyce lekko krzywe dno mniej przeszkadza mieszadełkom z rantem w porównaniu do płaskich, te na krzywym dnie i przy słabym polu magnetycznym mogą wypaść. Jak już wyżej napisałem to mieszadło trzyma bardzo dobrze oba mieszadełka i nic nie spada. Jeżeli będziesz miał słabsze przyciąganie to będzie przeskakiwała na rancie z jednego na drugi koniec, to powoduje hałas. Mam butelki i małe kolby 250 ml, one mają dna bardziej wypukłe aniżeli moja kolba 3 litrowa. Mają też grubsze dno, przez co mieszadełko jest dalej od magnesów. Pole magnetyczne wtedy jest słabsze. Jeżeli źle wycentruję i używam mieszadełka z rantem to mam dzwonienie, w nocy jest bardzo słyszalne. Przy płaskich nie ma tego problemu, nawet jak nie mam centralnie postawionej kolby to te mieszadło daje radę. Dlatego z mojego punktu widzenia lepszym wyborem jest zakup mieszadełek gładkich. Stawiasz jakkolwiek i po prostu działa.

 

Mam też mieszadło laboratoryjne starego typu, kupione na pchlim targu, musiałem w nim zrobić nową elektronikę. Tam są bardzo duże magnesy, osadzone na dużym kole, co powoduje dużą bezwładność (nie traci w ogóle obrotów), jak tam wrzucam mieszadełko z rantem, to od razu jest łapana jednym brzegiem i tak już zostaje do samego końca. Widać jeden z magnesów jest trochę silniejszy od drugiego.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zamówiłem sobie to mieszadło z Ali. Dotarło do mnie w raptem 14 dni! Faktycznie trzyma dobrze niskie obroty, jak i kręci ładnie nawet 3l. Kupiłem też u tego samego dostawcy zestaw 7 różnych rdzeni za 10 zt. Trochę boli myśl, że miesiąc wcześniej zapłaciłem w TB ok 30 zt za jeden rdzeń...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Wuuu napisał:

Dotarło do mnie w raptem 14 dni

Parę miesięcy temu też kupowałem i przyszło chyba nawet w mniej niż 2 tygodnie, miejsce nadania to Łotwa czy Litwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites



Też zamówiłem sobie to mieszadło z Ali. Dotarło do mnie w raptem 14 dni! Faktycznie trzyma dobrze niskie obroty, jak i kręci ładnie nawet 3l. Kupiłem też u tego samego dostawcy zestaw 7 różnych rdzeni za 10 zt. Trochę boli myśl, że miesiąc wcześniej zapłaciłem w TB ok 30 zt za jeden rdzeń...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka




Mógłbyś mi napisać jakie długości ci wysłał rdzeni? Można je gotować razem z brzeczką w kolbie czy tylko się dezynfekuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, INTseed napisał:

Można je gotować razem z brzeczką w kolbie czy tylko się dezynfekuje?

Możesz je gotować a nawet sterylizować w autoklawie/szybkowarze od razu z brzeczką w naczyniu. Nic im nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites





Mógłbyś mi napisać jakie długości ci wysłał rdzeni? Można je gotować razem z brzeczką w kolbie czy tylko się dezynfekuje?
Kolega parę postów wyżej wrzucał zdjęcie z Ali.

b3f41097e4f4deacef848e02e43a0399.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, INTseed napisał:

Czy do zrobienia startera używacie taki ekstrakt jak w linku czy coś innego?
https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/suche/ekstrakt-slodowy-extra-jasny-sproszkowany-bruntal-1-kg

 

Osobiście preferuję płynny - ale to tylko kwestia przechowywania. Płynny w lodówce mogę trzymać naprawdę długo, suchy po otwarciu dość szybko zbrylił mi się w jedną twardą masę (oczywiście dało się go dalej użyć, ale odmierzyć 100-200g już było ciężko).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Osobiście preferuję płynny - ale to tylko kwestia przechowywania. Płynny w lodówce mogę trzymać naprawdę długo, suchy po otwarciu dość szybko zbrylił mi się w jedną twardą masę (oczywiście dało się go dalej użyć, ale odmierzyć 100-200g już było ciężko).
Jeśli potrzebuje zrobić starter dla 12blg to ile litrów robisz dla górnych i dolnych drożdzy? Jestem na etapie kupowania kolby. Nie wiem czy 2l mi starczy. Na wiki przeczytałem że starczy starter okolo 1l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystaj z kalkulatorów dostepnych w necie, tam bedziesz miał wszystko podane jakiej pojemności starter dla danego balingu, przy szacunkowej ilości komórek drożdżowych w saszetce/fiolce. W BeerSmith też masz. Mrmalty kalkulator

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, INTseed napisał:
4 godziny temu, punix napisał:
 
Osobiście preferuję płynny - ale to tylko kwestia przechowywania. Płynny w lodówce mogę trzymać naprawdę długo, suchy po otwarciu dość szybko zbrylił mi się w jedną twardą masę (oczywiście dało się go dalej użyć, ale odmierzyć 100-200g już było ciężko).

Jeśli potrzebuje zrobić starter dla 12blg to ile litrów robisz dla górnych i dolnych drożdzy? Jestem na etapie kupowania kolby. Nie wiem czy 2l mi starczy. Na wiki przeczytałem że starczy starter okolo 1l.

Kup 3 litrową z szeroką szyjką. Łatwo myć ręcznie i w zmywarce. W dwulitrowej nie zrobisz startera dla słabych piw dolnej fermentacji. W trzylitrowego kolbie zrobisz starter lekko ponad 2 litry. Starczy Ci to dolniaków 10-11blg, albo do górnej fermentacji tak do 15blg. Z lekką odchyłką, bo to wszystko zależy od szczepu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, INTseed napisał:

Które kręcenie z filmików jest lepsze pierwsze czy drugie?

Te wolniejsze będzie wystarczające. Drugie też jest ok. Chyba to już gdzieś pisałem, jak się powtarzam to przepraszam. Rolą mieszadła jest równa dystrybucja pokarmu. Mieszanie to zapewni. Następnie powolne rozpuszczanie tlenu z powietrza (potrzebny do syntezy związków jak sterole). Delikatny ruch lustra brzeczki powoduje małe zmiany ciśnień. Pozwala szybciej wypychać CO2 ale też bardzo powoli pobierać powietrze. Te się miesza z poduszką CO2 i powoli trafia do brzeczki. Dobry dostęp do pożywienia i tlenu powoduje, że szybciej się mnożą i dominują w środowisku. Starter ma być nakryty, używam luźno nałożonego kapturka z folii aluminiowej. Mikroby 'nie potrafią 'latać' i kapturek to dodatkowa ochrona (działa jak coś w rodzaju eksperymentu Pasteura), spokojny ruch mieszadła tworzy za małe różnice ciśnień, by bakterie się dostały do środka. Najlepiej jakby wir nie przekraczał 1/4 wysokości słupa cieczy. Tak mi doradził kiedyś zaprzyjaźniony laborant.

Edited by DanielN
Literowki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię tak że daje 100g ekstraktu suchego na 1L, 150g na 1.5L.

Leje trochę wody do kolby, podgrzewam i sypię ekstrakt, potem uzupełniam do zadanej ilości i gotuje w kolbie 15 minut.

To daje ok 10blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, INTseed napisał:

Ostatnie dwa pytania.

1. Który pylon do 2l kolby dać z tych co mam?

2. Jaki maksymalny starter można zrobić na 2l kolbie?

 

35e97fb63f01b66c7ed418f4f8760430.jpg

 

Nie wiem, jakie to wymiary, dałbym coś w okolicy 6x30. 1,5 litra raczej bez problemu, przy 2 litrach może być problem, jak będzie się mocniej pienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...