Skocz do zawartości

Belgian Pale ale oraz Dubbel


Matz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć braci piwowarskiej, 

 

Chce uwarzyć dwa piwka : BPA oraz Dubbla. Warek na swoim koncie mam mało, więc proszę was o weryfikacje recetur. Posiłkowałem się recepturami Dori. 

BPA 13Blg 35Litrów 

Pale ale: 4,6kg
Monachijski: 1,84 kg
AbbeyMalt: 0,55kg

Carrabelge: 0,36kg

Zacieranie: 
64st. - 20min

72st - 40min

+Mashout

Chmiel Perle 55g w 10' 

Chmiel Lubelski 55g w 50' 

Gotowanie: 65min 

 

Drożdze FM25 w starterze. Chciałbym, żeby piwo było lekko herbatnikowe, tostowe. 

Dubbel 19,5Blg 35litrów

Pilzneński 8,75kg
Wiedeński 1,75kg
Karmel 350-450 - 0,5kg
Karmel 40-60 0,35kg  / lub AbbeyMalt 0,35kg 
+Cukier kandyzowany 0,875kg

Zacieranie: 
67-70st. - 60min

Chmiel Perle 20g - w 0' 

Chmiel Perle 20g - w 30' 

Cukier kandyzowany w 50'

Chmiel Spalt Select 25g - w 60' 

 

Gęstwa po BPA. Liczę na karmel, herbatniki, ciastka, śliwki. Może lekko przyprawowe. 


 

Edytowane przez Matz
chochlik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.