Jump to content
giekon

Rozbudowa browaru

Recommended Posts

Witam,
W moich skromnych planach pojawił się punkt: modyfikacja lub bardziej konkretnie ułatwienie warzenia piwa w moim browarze. Puki co bawię się w kegu przerobionym na kadź + garnek do warzenia (w mojej galerii mam dołączone zdjęcia, chętnych zapraszam do zaglądnięcia). I teraz proszę o jakieś sugestie odnośnie modyfikacji :) Jedną opcją jest zainwestowanie w jakiś automatyczny kocioł (Grainfather, Cobra) i wykorzystanie  obecnej kadzi jako zbiornik wody ciepłej do wysładzania. Druga opcja to zostawienie kadzi i rozbudowa sprzętu o  zbiornik wody do wysładzania (jakiś warnik do wody lub garnek z kranikiem + grzałka z czujnikiem) oraz gar ze stali nierdzewnej z kranikiem spustowym. Oczywiście w tym wypadku odpowiednie ustawienie garów oraz zamontowanie ewentualnie pompy do transportu brzeczki do fermentora - to jest oczywista oczywistość i nie podlega dyskusji. 
Na obecnym sprzęcie ok. 30 warek uwarzyłem, średnia wydajność na poziomie 80% (więc chyba nie ma tragedii) i teraz pytanie do użytkowników automatycznych kotłów: jestem w stanie osiągnąć podobną wydajność? I ogólnie, jaka jest wasza opinia, czy warto inwestować w te kotły czy jednak pozostać przy "jest jak jest"? 

Edited by giekon

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak to działa? Zadowolony jesteś? Warzenie odbywa się "cyrkulacyjnie" czy mieszadełko zwykłe? 

Edited by giekon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Środkowa kadż to kadż zacierna wyposażona w fałszywe dno  mieszadło napędzane silniczkiem od wycieraczek i deszczownicę .Po lewej stronie garnek elektryczny który grzeje wodę do wysładzania połączony pompką z deszczownicą.  Po prawej stronie kadż warzelna .Brzęczka pompowana jest z kadzi  zaciernej do kadzi warzelnej za pomocą pompki.

Mieszadło wygląda tak.

WP_20160818_18_52_06_Pro.jpg.ab6bc2728c12bfe0d98036b1e7998c20.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Właśnie o czymś podobnym w razie czego myślałem. Muszę się jeszcze "przespać" z tym w jaką stronę pójść bo sam już nie wiem :/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie dałoby się ustawić odwrotnie tego? Zbiornik wody ciepłej najwyżej, kadź zacierna niżej i kadź warzelna jeszcze niżej. Nie potrzebowałbyś wtedy żadnej pompki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, grzans napisał:

A nie dałoby się ustawić odwrotnie tego? Zbiornik wody ciepłej najwyżej, kadź zacierna niżej i kadź warzelna jeszcze niżej. Nie potrzebowałbyś wtedy żadnej pompki.

U mnie się nie da ze względu na wysokość piwnicy 180cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki Panie i Panowie, chyba się zdecydowałem i będę inwestował w kombajn Grainfathera. Obecną kadź będę wykorzystywał jako zbiornik wody ciepłej. I w razie armagedonu i braku prądu zawsze będę miał jeszcze palnik do grzania :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oki Panie i Panowie, chyba się zdecydowałem i będę inwestował w kombajn Grainfathera. Obecną kadź będę wykorzystywał jako zbiornik wody ciepłej. I w razie armagedonu i braku prądu zawsze będę miał jeszcze palnik do grzania  

A czemu nie Cobra? że tak bezczelnie zapytam

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo jak się orientuję w Cobrze nie mam możliwości programowania kroków zacierania. Beznadziejnie wisi w niej pompa na zewnątrz, ani to praktyczne ani estetyczne. Następna sprawa to "zawodność" pompy w Cobrze - są informacje w internetach że potrafi się przyciąć podczas warzenia(lub też po) i trzeba ją rozkręcać i czyścić. W Grainfatherze takie opinie nie spotkałem. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie. Następna sprawa to w Grainfatherze mam przezroczystą pokrywę więc widzę co się dzieje w środku bez jej podnoszenia - taka większa praktyczność moim zdaniem. I ostatnia spraw, akurat dla mnie mało ważna - W Cobrze chłodnica zanurzeniowa a w Grainfatherze przeciw bieżna co dla mnie jest plusem (nie wiem czy będę jej używał ale mimo wszystko plus). W sumie zasada działania obydwóch kotłów jest taka sama - co do efektów to nie wiem, nie znalazłem typowego porównania. Wiem, Grainfather jest prawie 2 razy droższy ale poniekąd jakiś powód musi tego być? Może wykonanie, może efektywność, może logo firmy? Nie wiem, nie znam się ale raczej zdecyduję się na Grainfather :) Chyba że ktoś z powodzeniem używa Cobrę i mnie przekona :D 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do cobry można dokupić sterownik z GF - ale to już będzie zabawa z podłączeniem.

Możesz jeszcze rozważyć zlecenie zrobienia komuś takiego zestawu. Zapytaj się lewatywy on robi ebiab na podstawie garnka 70l więc można by robić duże Warki.

 

Zaś jeśli chcesz sprawdzony zestaw jakim jest GF i pieniądze nie są problemem to myślę że nie ma czekać tylko brać.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, redlum napisał:

ale to już będzie zabawa z podłączeniem.

No bez przesady. Komplikacja na poziomie podłączenia sterownika do lodówki, albo i łatwiej :)

Alternatywą jest Klarstein (obecnie w 2 pojemnościach, 30l i 50l), którego sterownik ma możliwość programowania kroków procesu.

http://www.electronic-star.pl/Klarstein-Mundschenk-kociol-zacierowy-zestaw-do-warzenia-piwa-2500W-30l-stal-nierdzewna_i280921.htm

http://www.electronic-star.pl/Klarstein-Mundschenk-XXL-Kociol-do-produkcji-brzeczki-do-warzenia-piwa_i538562.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś podłączał już. Coobra ma dwie grzałki i trzeba je połączyć. Trzeba także podmienić sondę termometru. Ze sterownikiem do lodówki jest o wiele prościej - bo tam wystarczy tylko naciąć jedną żyłę w przedłużaczu i odpowiednio się wpiąć.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem, Klarstein jest alternatywą i to dosyć kuszącą. :eusathink:
W żadne przeróbki nie mam zamiaru się bawić, albo decyduję się na "gotowca" i dokładam jedynie jakieś pierdoły typu izolacja itd. albo robię wszystko od podstaw. Póki co wygrywa ta pierwsza opcja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naszło mnie kolejne pytanie: jak się ma umiejscowienie kontrolerów temperatury w tych kotłach? Praktycznie ustawiony kocioł powinien znajdować się chyba nie wyżej niż 0,5 m od  podłogi. Wiąże się to z wygodnym podniesieniem wkładu do wysładzania i filtracji. Wszystkie Klarsteiny, Coobry itd. wyświetlacze mają na samym dole więc to chyba mało trafione miejsce. W Grainfatherze rozwiązanie jest o wiele praktyczniejsze gdzie kontroler znajduje się "wysoko" z wyświetlaczem skierowanym ku górze. Czyli kolejny plus dla Grainfathera, ehhh już sam nie wiem ;):eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, giekon napisał:

Naszło mnie kolejne pytanie: jak się ma umiejscowienie kontrolerów temperatury w tych kotłach?

W Klarstein/Ace Brewery/Hop Cat/Brew Monk czujniki temp są zamontowane na dnie. Ja osobiście ustawiam kociołek na takiej wysokości żeby można było spokojnie podstawić pod kranik wiadro 33l i udaje mi się wyciągać kosz bez stawania na palcach lub dodatkowego stołka :)

2 godziny temu, giekon napisał:

Wszystkie Klarsteiny, Coobry itd. wyświetlacze mają na samym dole więc to chyba mało trafione miejsce.

Może dla niektórych to być uciążliwe, jednak akurat w Klarstein możesz ustawiać kroki zacierania, więc schylasz się tylko raz, jedynie na czas ustawiania kroków, lub jeśli masz obok coś wyższego stawiasz tam, programujesz i odstawiasz niżej. Ja akurat mam taką możliwość, na stole wklepuję kroki, odstawiam obok na stołek i działam :)

 

Pisałem w jednym z tematów na temat Klarsteina, jego plusy i minusy według własnych obserwacji i po uwarzeniu ok 10 warek na nim. ;) Jednak o umiejscowieniu sterownika nawet nie wspomniałem, bo nie sprawia mi to problemu :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kociołek właśnie kończy się czyścić, potem płukanko i gotowy do pracy :D Póki co wszystko w jak najlepszym porządku, jutro tylko zrobię izolację bo rzeczywiście łatwo się przypiec... :facepalm: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludki, jaki mam ustawić przepływ brzeczki podczas zacierania? Ona ma si e przelewać przez tą środkową rurkę czy też nie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, giekon napisał:

Ludki, jaki mam ustawić przepływ brzeczki podczas zacierania? Ona ma si e przelewać przez tą środkową rurkę czy też nie? 

W czasie zacierania ma ci sie pompowac na gore  złoza poprostu. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm, no to się pompowało ale jestem póki co rozczarowany :/ można powiedzieć że dzisiejsza praca poszła na marne. Prawie w ogóle  mi się brzeczka nie zatarła jeśli tak to mogę ująć. Przed wysładzaniem ma ona całe 7 Blg :facepalm: Nawet nie wiem czy się z tą warką bawić dalej... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to cos musiałes źle zrobić. 

Kolega z grainfathera wyciaga wydajnosc okolo 85/90% jak dobrze pamietam. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.