Jump to content
Sign in to follow this  
Hobbysta

Ilość wody do ilości Słodu

Recommended Posts

Hejka, część z was mnie kojarzy z mojej opowiastki na chacie o robieniu mojego 3 piwka AIPy. Mam takie pytanie, oglądam dalej filmiki by doskonalić umiejętności i zawsze widzę, ze gdy dochodzi do wysladzania to gdy juz złoże się ułoży to wyraźnie widać warstwę płynu (dosc duża) i na dole słody. U mnie natomiast wyszło tak ze ledwie litr (troche ubarwiam, ale serio nie było tego duzo) zlalem i juz ukazało się złoże. Ile wody powinno było pójść na 6kg słodu? Ja dałem 15l. I dodatkowo jak mozna usprawnić wysladzanie ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, INTseed napisał:

Czy danie proporcji więcej niż 3x1 ma sens?

Ma. Przykładowo w automatycznych kociołkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło gęsto bo zbyt mało wody

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, stosunek 2,5l na 1kg był z automatu w brewness ustawiony i tu tkwi moj błąd. Dzieki Panowie!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i pytanie jeszcze jedno zeby nowego wątku nie zaczynać, słyszałem cos o moczeniu słodów przed zacieraniem. O co z tym chodzi i czemu to służy ? Dzieki za cierpliwość ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moczenie slodu to pewnie chodzi o dodanie 20ml wody na 1kg ziarna przed śrutowaniem. Zmiękcza to łuskę, przez co w procesie śrutowania nie łamie się tak bardzo.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

w pierwszym poście pytasz sie o wysladzsnie. Wiec tak, wysladzamy do Blg lub do objętości. Ja wysladzam do Blg i kiedy leci mi jakies 2blg przerywam wysladzanie. Co do sposobu to jak Ci wygodnie. Ja zalewam na raz wszystko gorącą wodą i czekam. Istotną rzeczą jest tutaj tępo filtrowania. Gdy filtrujemy np. 100% pszenicy przepływ musi być mniejszy bo inaczej filtracja utknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moczenie słodów zwiększa wydajność podobno. Moczyć powinno się w temp nie wyższej niż 18 stopni. Kilka godzin, 12 maksymalnie. Tak wyczytałem na forach. Ja moczę.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagler, czyli mam rozumieć, ze zalewasz woda która ma te 70 pare stopni tyle ile mniej więcej chcesz uzyskać tego piwa. Ustawiasz mały przepływ i raz na jakis czas pobierasz próbkę prosto z kranika i sprawdzasz, czy dalej się opłaca wysladzac, tak?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to jeszcze balingomierzem/balingometrem (która forma jest poprawna?) bede sprawdzał.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 9/24/2017 o 12:29, Hobbysta napisał:

Ja to jeszcze balingomierzem/balingometrem (która forma jest poprawna?) bede sprawdzał.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Bierz kolego refraktometr od majfrenda z Aliexpressu i sie nawet nie zastanawiaj. Roznica w komforcie zycia porownywalna do wynalezienia pampersow... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W literaturze piwowarskiej (np. Palmer "How to Brew") podają, że ilość wody do ilości słodu w czasie zacierania może być od 2l/kg do 4l/kg, przy czym im więcej wody do słodu, tym konwersja jest wolniejsza, ale brzeczka wychodzi bardziej fermentowalna przy tej samej temp. zacierania. Warto jeszcze dodać, że mniejsza objętość zacieru (mniej wody) słabiej trzyma temperaturę, więc jest bardziej wymagająca przy rozbudowanej/długiej procedurze zacierania.  Stąd większość osób trzyma się proporcji około 3l/kg. 

 

Niemniej spotkałem się też z informacją, że przerwy o niższej temp. zacieru są bardziej wydajne w mniejszych objętościach, stąd np. robię przerwę ferulikową w gęstym zacierze (2L/kg), a potem dodaje ciepłej wody jednocześnie rozrzedzając zacier i podbijając temp. do następnej przerwy.

 

To ile masz wody ponad powierzchnią młóta na początku filtracji to nie jest takie ważne. Ważne żeby trochę jeszcze tej wody nad młótem było nim zaczniesz wysładzanie. Niekiedy można zacząć wysładzać praktycznie od razu po rozpoczęciu filtracji. Ilość wody do wysładzania powinna być taka, żebyś otrzymał tyle brzeczki ile potrzebujesz, uwzględniając stratę wody uwięzionej w młócie.

Edited by Kieńć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy z aliexpress nie korzystałem i nie wiem jak wybrać sprzęt, na którym w sumie nie znam się jakos bardzo w sklepie gdzie jest milion rożnych ofert ;) moge liczyć na delikatna pomoc ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.