Jump to content
Sign in to follow this  
redlum

Wędzone Dark Ale

Recommended Posts

Witam. Wymyśliłem sobie taki przepis:

1.75kg Pale Ale

1kg Wiedeński

1kg Wędzony Weyermann 

1kg pszeniczny

0.4 Czekoladowy Jasny Viking Malt 400

da mi to ok 23l piwa 12blg o kolorze ok 13SRM

Słody takie dziwne bo mam tylko 1.75kg Pale Ale

zacieranie na lenia w 68C

chmielenie celuje w 25IBU

Sybilla 6,9AA na 60min

Sybilla 6,9AA na 15 min

 

Co o tym myślicie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą iloscią Weyermanna będzie mało wędzonki, jeśli chcesz wyraźną to dorzuć, nawet kosztem całego pale ale, wiedeńskiego i pszenicznego. Z tym słodem nie da się przegiąć, nawet 100% nie są jakieś wybitnie dymione.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Takiej ilości wędzonego nie poczujesz, ale taka ilość powinna już wprowadzić nuty czekolady belgijskiej. Nie palone, tylko właśnie czekolady. Źle nie będzie, ale zmień slodownie jeżeli chodzi o wędzenie. Wie ktoś czy wikingowie intensywniej wędzą?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i 13 SRM to taki miedziany kolor, więc to bardziej Red Ale będzie.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli co - 100g jęczmienia palonego na koniec zacierania? Boję się trochę o palonosc. A może zrobić herbatkę z niego dla koloru? Jaka metoda da mniej paloności?

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.