Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam za sobą już 11 warek, ostatnio wraz z kumplem zabraliśmy się do uwarzenia naszego pierwszego RISa. Moje początkowe obawy dotyczące zacierania i filtracji okazały się niesłuszne, gdyż wszystko poszło nad wyraz dobrze. Problem okazał się przy gotowaniu. Korzystam z stronki brewness.com i właśnie tam stworzyłem większość swoich przepisów, również ten. Mam ustawioną wydajność jaka wyszła podczas poprzednich kilku warek, czyli 68%.

Chciałem uzyskać nastaw na 10l piwa, po ukończonej filtracji ściągnąłem (jak pisało w programie) 13l brzeczki, powinna ona mieć około 22blg...i tu już był pierwszy problem, gdyż moja (po schłodzeniu do 20*) miała zaledwie 15. Po kilkugodzinnym gotowaniu i dodaniu około 300g cukru uzyskałem niecałe 7l brzeczki o pożądanej gęstości.

Chciałbym tutaj zaznaczyć, że zacierałem dość długo 68*-90', 72*-20' i 78*-20'. Późniejszy filtrat (po odczekaniu ok 30') ściągałem możliwe jak najwolniej, nic mi nie stanęło ani nie zwolniło. Na domiar tego do osobnego garnka ściągnąłem kolejne 5l brzeczki z zwysłodzin po RISie na "lekkiego stouta". Po zmierzeniu blg okazało się, że tutaj również jest 15blg. Cukromierz na pewno jest w porządku więc możliwe,  że coś źle zrobiłem, a chciałbym się ustrzec na przyszłość.

 

Może takich klika dodatkowych informacji:

sprzęt mam z BA, do filtracji używam dodatkowego wiara z dziurkami, surowce miałem również z BA, bazowe to pilzneński, pale ale, karmel 600 z vinkng malt i 3 rodzaje ciemnych z Weyermanna

 

Jeśli ktoś z Was ma jakieś pomysły co mogło pójść nie tak, prosiłbym o sugestie.

 

Pozdrawiam

21762718_907720796052735_1408324963147961547_o.jpg

Edited by DanBrewing94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro pierwsze 13l brzeczki miało 15Blg a kolejne 5l również 15Blg to jedynym wytłumaczeniem jest błąd przy filtracji i wysładzaniu. Korzystasz z wiadra z dziurkami. Zapewnie zrobiłeś wcześniej podbicie z wody. Czy zawróciłeś pierwsze kilka litrów do kadzi filtracyjnej? Obstawiam, że o tym zapomniałeś i docelowo miałeś x litrów wody z podbicia plus 13-x litrów gęstej brzeczki. Po zmieszaniu wyszło 15Blg. Jeśli nie popełniłeś tego błędu to obstawiam kanalikowanie złoża. Wtedy woda zamiast wypłukiwać cukry, przeleciała przez złoże jak przez sito.

 

Dlaczego nie zmieszałeś wszystkiego razem i nie zagotowałeś do docelowego Blg?

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, nie chce zakładać nowego wątku o takim samym temacie więc napiszę tu. :)

Zamierzam uwarzyć "RISa" pomysł na niego mam następującym.

Chce skorzystać z zestawu surowców z TB dokładnie tego http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/742-black-aipa-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html
Jest to zestaw na Black AIPA 16°. BLG chce podnieść ekstraktem słodowym. Tu pojawia się pierwsze pytanie. Jakiego użyć? Ciemny, jasny, suchy? W jakiej ilości żeby osiągnąć 25°?

Nigdy nie warzylem na ekstraktach. Kiedy go dodać? Na początku gotowania? Na końcu?

Na pewno chce go zakegowac i sztucznie nagazowac. W takim przypadku przedłożyć fermentacje cichą? Żeby piwo doszło do siebie? Jak już zakeguje i nagazuje to piwo nadaje się do spożycia czy jeszcze nich dojrzewa w kegu? Na cichej chce wrzucić też jakieś płatki dębowe. Mogą być dodane razem z chmielem na zimno?

Jeżeli podniosę ekstrakt to za pewno chmiel który jest w zestawie nie wystarczy. Jaki dokupić? I kiedy go wrzucić.


Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

na początek polecam taką lekturę: https://www.wiki.piwo.org/American_IPA oraz https://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout 

ogólnie zrobienie RISa to trochę większe wyzwanie niż dodanie ekstraktów słodowych podbijających BLG do dowolnie wybranego ciemnego piwa 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcesz uwarzyć RISa z zestawu surowców to kup zestaw surowców na RISa. Z podlinkowanego zestawu nie wyjdzie ani dobra Black IPA ani nie jest dobrą podstawą dla RISa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kegowanie RISa to strata kega i RISa.

RIS powinien poleżeć kilka miesięcy, więc chyba lepiej go zabutelkować.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie, robił ktoś już tego RISa z linku? za parę dni będę miał gęstwę i myślałem o tym piwie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.