Jump to content
Sign in to follow this  
patryk0077

Początki, brewkit + ekstrat słodowy

Recommended Posts

Ten wątek to nie tylko pytanie laika ale też swego rodzaju przywitanie.

 

Zamierzam jak pewnie spora część ludzi rozpocząć przygodę od brewkita wraz z ekstraktem słodowym.

Mam w związku z tym kilka pytań.

 

1. Czy cukier podczas fermentacji pierwszej zastępujemy ekstraktem słodowym w proporcjach 1:1? Jeżeli nie to w jakich ?

2. Czy podczas fermentacji w butelkach jest spora różnica pomiędzy dodaniem cukru a ekstraktu słodowego? Co polecacie?

3. Jeżeli zdecyduje się na dodanie roztworu z cukrem lub ekstraktu słodowego to czy ilość surowca mam uzależnić tylko od tego ile zimnej wody wlałem na początku czy od objętości piwa w fermentatorze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

1) Szybka tabela zamienników

100g sacharozy / 116g glukozy / 150g suchego ekstraktu słodowego (ostatniego nie jestem na 100% pewien, ale coś koło tego)

2) A tu już dużo napisano na ten temat:) Co dodasz, będzie dobrze.

3) Dodajesz tyle surowca, ile masz gotowego piwa do rozlewu.

 

Udanego warzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam następnego piwowara ja znalazłem coś takiego

 

100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

 

pozdrawiam i życzę udanego warzenia :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.