Skocz do zawartości

Powrót do warzenia - dezynfekcja starych fermentatorów


Pafio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Piwowarską Brać,

 

po kilku latach przerwy znów mnie korci aby coś uwarzyć. Problem w tym że 2 ostatnie warki jakie zrobiłem miały infekcje i poszły w kanał. Zastanawiam się jak porządnie zdezynfekować fermentatory które 3 lata leżały w piwnicy aby sytuacja się nie powtórzyła. Po przedostatniej warce dokładnie wyszorowałem fermentator wodą z dodatkiem oxi ale nic to nie dało, następne piwo też musiałem wylać.

Pomyślałem że zacznę od myjni samochodowej i myjką ciśnieniową od serca przelece fermentatory i pokrywki. Tylko co dalej jakieś wyparzanie, chlorowy wybielacz, pirosiarczyn, co polecacie ?

Myslałem też nad zakupem nowych pojemników ale mam ich 4 i niespecjalnie mi się uśmiecha kupować 4 nowe gdyby te co mam dało się uratować.

 

Paweł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.