Jump to content
ovner

Zacieranie na lenia, garnek 14l warka na ~20l

Recommended Posts

Po 7 warkach z "konserw" poskładałem filtrator z lodówki turystycznej https://www.piwo.org/forums/topic/58-filtrator-rurkowy-trochę-praktyki/?do=findComment&comment=454278 i kupiłem zestaw surowców na Altbier 12,0 Blg 10 litrów piwa które właśnie przelałem na cichą i trochę marnuje się przestrzeń w fermentatorze i chcąc ją wykorzystać przekopałem sporo różnych receptur z zacieraniem na lenia, lecz wszystkie są powyżej pojemności mojego garnka, czyli 14l. Konkretnie szukam receptury na IPA , PaleALE lub coś  jasnego górnej fermentacji żebym mógł zatrzeć na lenia i chmielić w garnku 14l i docelowo nastawić warkę ~20l ok 12-10 BLG. Lodówka do zaciernia ma ~30l pojemności.

Zastanawiałem się nad zadaniem zasypu jak z receptury, zatarcie, wysłodzenie i chmielenie max pojemności garnka ~14l a resztę brzeczki po wysłodzeniu zagotować i dopełnić do 20L w fermentatorze. Jakie jest wasze zdanie na taki proces.

Kusi mnie  receptura Full Aroma Hops , tylko jak ją dostosować do moich ograniczeń ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz po prostu przeskalować receptury. Ten przepis na Full Aroma Hops jest prawdopodobnie na 20 litrów. Przeskaluj proporcjonalnie na tyle ile wyjdzie z Twojego garnka po zagotowaniu. Wyjdzie Ci mniejsza ilość słodu, chmieli no i oczywiście wody.

 

Druga opcja, tak jak pytałeś o dopełnienie woda, wylicz o ile gęstsze musisz zrobić piwo w Twoim garnku żeby po dolaniu wody do 20 litrów wyszła zakładana gęstość.

 

edit/

Opcja druga to nieuznawane przez niektórych konserwatystów HGB czyli high gravity brewing :) 

Edited by Piter88
HGB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o zagotowaniu pozostałej brzeczki z wysładzania pow. 14 l bez chmielenia i dolaniu do fermentatora, nie uzupełnieniu wodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie dobrze by było, aby całość była gotowana bo musi odparować DMS.

Ja podobnie jak Ty mam mniejszy garnek niż robię warki i gotuję po prostu na dwa. W dużym 18l chmielę, a w drugim w 5l gotuję ile wejdzie. Resztę brzeczki dolewamy gdy z tych coś  wyparuje. 

Nie jest to doskonałe rozwiązanie dlatego tobie teraz warki 15l.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz lodówkę 30l to ja bym przeskalowal przepis na 23-25l. Wysladzasz wszystko do fermentora, dokładnie mieszasz i dzielisz brzeczkę na pół. Jako że masz garnek 14l to po prostu wykonujesz dwa razy chmielenie. Trochę dłużej to potrwa - ale będziesz miał dużą warkę.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też ciekawa opcja do rozważenia, tylko przy pierwszym zacieraniu Altbiera zajęło to prawie 8h (kilka nieprzemyślanych czynności), to tu trzeba by zarezerwować kuchnie na jakieś kolejne 3-4h na gotowanie chłodzenie i filtracje z chmielin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety nikt Ci nie da złotego środka jak zrobić 20-kilku litrową warkę w 14 litrowym garnku w 6-7 godzin bo taki nie istnieje :)

Gdyby istniał to po co ludzie kupowaliby większe garnki :)

 Dla mnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest to które podał redlum wyżej.

 

To tak samo jak z wykonaniem usługi: szybko, tanio i dobrze - możesz wybrać 2 opcje.

Tu masz szybko, dużo i w małym garnku.

1. Szybko i dużo -nie da się w małym garnku.

2. Szybko i w małym garnku - nie będzie dużo.

3. Dużo i w małym garnku - nie będzie szybko.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz dużo garnków takich 5l to możesz spróbować chmielic w jednym garnku, a w reszcie gotować brzeczkę. Na koniec wszystko łączysz. Tylko wtedy będziesz miał problem z chłodzeniem.
Innym rozwiązaniem jest jak kolega wyżej podał HGB. Wtedy tylko musisz dać odpowiednio więcej surowca podstawowego. Zacierasz w lodówce np 6kg w 18l wody. Ściągasz tylko brzeczkę przednią i ja chmielisz. Mierzysz cukry po chmieleniu i dodajesz wodę tak aby uzyskać zadane blg. Bez problemu powinieneś uzyskać z 25l brzeczki 12blg. Jak masz jeszcze garnek np 6l to możesz jeszcze wyslodzic z 5l do tego garnka. Podbije to wydajność.
Ja wszystkie te sposoby przerabiałem i w końcu kupiłem garnek elektryczny Ala lidl co rozwiązało moje problemy z indukcją.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie jak napisałeś redlum , większość brzeczki 14l chmielić w "dużym" garnku, a resztę brzeczki z wysładzania w 6 litrowy zagotować i połączyć w fermentatorze. Myślę że to jest lepsze rozwiązanie niż wyższe BLG rozcieńczyć wodą (jak przy warzeniu z "konserw")

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i wczoraj zatarłem Kölscha w/g receptury



- słód pilzneński 2,8 kg
- słód pszeniczny 0,75 kg
- słód Carapils 0,15 kg
- słód Caramunich II 0,1 kg
- chmiel goryczkowy Iunga 10g
- chmiel aromatyczny Tradition 30g
- drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa

Zacieranie woda 15l 65°C

62*-63* /40min

72*-73* /20min

76* filtracja do uzyskania 23l 10°Blg

Chmielenie:

lunga 5g / 60min

lunga 5g / 45min

tradition 15g / 30min

tradition 15g / 15min

Ze względu na mój garnek zacierałem 11,5l 65°C zasyp 3,8kg słodu i dolanie 0,5l wody (bo weszło do garnka) czyli 12l/3,8kg.

Reszta zacierania jak w recepturze, filtracja w lodówce.

Brzeczka przednia około19BLG wysładzanie miało być fly sprarge, ale chwilka nieuwagi i poszło w batch sparge zakończone na 4°Blg bo brakło garnkówv14l+ 6l+ 6l.

W młócie zostało około 4l wody. Do wysładzania nie wiem konkretnie ile wody użyłem ale około 16-18l

Chmielenie w garnku 14l w/g receptury, dwa garni brzeczki niechmielonej gotowane 60min. Z chmielenia wyparowało ~2l , do fermentatora poszło 19l gotowej brzeczki 12°Blg ok17:00 zadane drożdże, w nocy ruszyło bulkanie.

Co do BLG nie jestem pewny bo balingometr w wodzie pokazuje jak na zdjęciu59cce2d294de9_20170928_1329051.thumb.jpg.8de6195c2392275f8d679223236c72ad.jpg

 

Gotowanie i chłodzenie na 3 garnki jest wyzwaniem :)20170927_124127.thumb.jpg.26d53d1fdd61e31e0aebe546bfe9c82e.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dało dało, dwa dni ostro bulkało piana ok 4,5l objętości w fermentatorze teraz się uspokoiło i bulka co jakiś czas. W przyszłym tygodniu trochę roboty będzie bo trzeba butelkować Altbier-a i zlać na cicha Kölsch-a i zaplanować jakiegoś żytniaka lub pszeniczniaka :eusathink:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 9/29/2017 o 21:02, ovner napisał:

...zlać na cicha Kölsch-a...

Pytanie techniczne: co chcesz uzyskać wysyłając Kolscha na cichą? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mając możliwości technicznych lagerowania,  zlewam na cichą żeby się wyklarowało i ewentualnie dofermentowały błędy mojego balingometru. Większość "konserw" jest lekko bądź bardziej przegazowane i uciekają z butelki szybciej, bądź wolniej. Miałem tylko jeden fermentator, teraz mam dwa i mam nadzieje że przegazowania uniknę stosując się do receptur.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ovner napisał:

Nie mając możliwości technicznych lagerowania,  zlewam na cichą żeby się wyklarowało i ewentualnie dofermentowały błędy mojego balingometru. Większość "konserw" jest lekko bądź bardziej przegazowane i uciekają z butelki szybciej, bądź wolniej. Miałem tylko jeden fermentator, teraz mam dwa i mam nadzieje że przegazowania uniknę stosując się do receptur.

Przegazowania unikniesz jeśli właściwie i do końca drożdże przefermentują brzeczkę przed butelkowaniem :)

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wiem i prawie za każdym razem po burzliwej BLG oscylowało pomiędzy 2-3, lecz patrząc teraz na zdjęcie balingometru to BLG mogło wynosić od 4-5 i w tym wypatruje lekkiego przegazowania. Po mocnym schłodzeniu piwo aż tak szybko nie ucieka i można spokojnie :drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.