Jump to content
Ordi93

Browar Ordi'ego

Recommended Posts

To i ja się pochwalę :beer:

 

Warki:

1#  "Prawdziwe Pszeniczne" 20L 12°BLG (11.01.2017r. warzenie, 21.01.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite

2#  "Pale Ale" 20L 12°BLG (04.03.2017r. warzenie, 21.03.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite

3#  "Żytnie" 20L 12°BLG (13.05.2017 warzenie. 30.05.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite

4#  "Prawdziwe Pszeniczne" 20L 12°BLG (04.07.2017r. warzenie, 24.07.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite

5#  "Porter bałtycki Deer Bear" 20L 21°BLG -->> Link do postu <<--

6# "Made in Poland IPA " 20L 14°BLG - -->> Link do postu <<--  ---------- Wypite

7# "Polskie Jasne " 20L 12°BLG -->>Link do postu<<--

 

Zaplecze techniczne:

  • 1x fermentor biały z kranikiem
  • 3x fermentor biały bez kranika
  • Garnek zacierno-warzelny ze stali nierdzewnej o grubym dnie
  • Automatyczny gar do pasteryzacji Severin EA3653 - używany w celu podgrzewania wody do wysładzania
  • Kapslownica Greta
  • Filtrator z oplotu
  • Aerometr
  • Termometr piwowarski
  • Łyga piwowarska plastikowa
  • Dzbanek plastikowy z podziałką 2L
  • Sterylizator do butelek Spin
  • Suszarka na 45 butelek
  • Lodówka z sterownikiem STC-1000
  • kilka węży silikonowych 13x10  
  • Taboret gazowy 5,5kW
  • Hop Spider 35,5x15,3cm 300 mikronów- stal nierdzewna

 

 

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 5#

"Porter Bałtycki Deer Bear" 20L  - ze sklepu twojbrowar.pl

 

Słody:

  • Monachijski 4.5kg
  • Pilzneński 2,2kg
  • Caramunich II 0,3kg
  • Specjal B 0,15kg
  • Carafa II 0,35kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,3kg

Chmiele:

  • Marynka 40g
  • Lubelski 40g

Dodatki:

  • Cukier Muscovado dark 300g

Drożdże:

  • 3x Fermentis Saflager W-30/70

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zacieranie:

  • 63°C przez 40min + wszystkie słody prócz Carafa II, 24L wody
  • 72°C przez 15min
  • 72°C przez 15min +dosypanie Carafa II
  • 78°C przez 3min

Wysładzanie:

  • Wysładzanie 16L wody o temp 78°C

Gotowanie:

  • 30min gotowania 40g Marynka
  • 75min gotowania 40g Lubelski
  • 75min gotowania 300g cukier Muscovado

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Filtrowałem w zwykłym fermentorze z kranem i sraczwężykiem, Fermentor 33L i przy wrzuceniu zacieru do niego było jakieś 5 cm od krawędzi więc starczył.

 

Gotowałem pierwszy raz w nowym garze 50L z nierdzewki z grubym dnem, oraz pierwszy raz na taborecie gazowym. Stwierdzam że za dużo odparowało mi brzeczki przy gotowaniu, ale chociaż BLG wyszło idealne.

 

Chłodziłem w wannie z zimną wodą. W 4h temperatura zeszła do 18°C. Przez noc stało w lodówce i o 8.00 rano było już 8°C.

 

Zadałem drożdże wcześniej uwodnione w 1L wody o temp 8°C do dobrze napowietrzonej brzeczki.

 

Po chłodzeniu wyszło 21 BLG w 18L brzeczki (mierzone w 20°C).

 

 

edit 09.11.2017r:

Koniec burzliwej (4 tygodnie, temp zwiększana o 1°C co tydzień, start w 9°C, ostatni tydzień w 12°C)

Przelanie na cichą (tydzień w 11°C, dwa tygodnie w 5°C)

 

edit 01.12.2017r.:

Piwko zeszło do 5°BLG. Po przeliczeniu ma 8.9 volta. W smaku wyczuwalny alkohol ale potem bomba czekoladowa a na końcu posmak kawowy.Dodałem 80g glukozy. Wyszło 18 butelek 0,5L. Pierwszy raz używalem butelek typu vichy ze sklepu twojbrowar.pl i niestety jedna szyja pękła przy kapslowaniu więc zostaje 17 butelek :(. Ale przepusciłem zawartość ze środka przez gaze, ale niestety to popsuło smak bo gaza jest wyczuwalna. Teraz tylko uzbroić sie w cierpliwość i czekać aż się nagazuje.

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 6#

"MADE IN POLAND IPA" 20L  - ze sklepu twojbrowar.pl

 

Słody:

  • Pale Ale 4,2kg
  • Pszeniczny 0,4kg
  • Karmelowy 30EBC 0,25kg

Chmiele:

  • Iunga 20g
  • Puławski 30g
  • Oktawia 30g
  • Cascade PL 50g
  • Cascade PL 50g (na cichą)
  • Chinook PL 30g (na cichą)

Drożdże:

  • 1x Fermentis Safale US-05

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zacieranie:

  • 67°C przez 90min, 15L wody
  • 78°C przez 5min

Wysładzanie:

  • Wysładzanie 15L wody o temp 80°C

Gotowanie:

  • 60 minut
  • Od początku Iunga 25g
  • 45min gotowania 30g Puławski
  • 50min gotowania 50g Cascade
  • 50min gotowania 30g Oktawia

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierwszy raz mi wypiało przy gotowaniu.

Chłodzone w wannie.

Po chłodzeniu wyszło 13°BLG w 20L brzeczki (mierzone w 20°C).

 

edit 21.11.2017r.:

przelanie na cichą, i dodanie 50g Cascade PL i 30g Chinook PL. W smaku piwo wyśmienite, goryczka duża ale bez przesady, zapewne się powiększy z dodaniem tego chmielu.

 

edit 30.11.2017r.:

Piwko zeszło do 2°BLG. Po przeliczeniu ma 5,9 volta. Rozlane do butelek. Chmiel na zimno przepuszczone przez podwójną warstwe pończoch które wcześniej zostały wygotowane. Jest mętne, ale brak chmielin (chmielone granulatem). Wyszło 31 butelek po 0,5L i 5 butelek po 0,33L. 

 

edit 02.01.2018r.:

Piana gęsta, drobnopęcheżykowa. Smak i aromat mnie osobiście powalają. Piwko udane ;)

26511073_853991408096218_850641982_o.thumb.jpg.97d165f5123417e59533afadb2913cbf.jpg

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 7#

"POLSKIE JASNE" 20L  - ze sklepu twojbrowar.pl

 

Słody:

  • Pilzneński 3,7kg
  • Karmelowy 0,3kg

Chmiele:

  • Lubelski 40g
  • Marynka 25g

Drożdże:

  • 1x BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zacieranie:

  • 63°C przez 20min, 15L wody
  • 72°C przez 40min
  • 78°C przez 10min

Wysładzanie:

  • Wysładzanie 15L wody o temp 80°C

Gotowanie:

  • 70 minut
  • 60min gotowania 25g Marynka
  • 20min gotowania 20g Lubelski
  • 10min gotowania 20g Lubelski

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyszło 12°BLG w 19L brzeczki. Chłodzone w wannie.

Pierwsze użycie nowego taboretu gazowego5,5kW - Podnoszenie temp. podczas zacierania i gotowanie szło bardzo sprawnie. 

Fermentacja burzliwa w 13°C

 

08.02.2018r. Przelanie na cichą. 13°C

 

24.02.2018r. Rozlew do butelek z dodatkiem 120 gram glukozy. Po butelkowaniu 24h w temp. pokojowej, później w 14°C.

 

06.03.2018r. Piwko dobre, zwyczajne. Nagazowanie średnie (mogło być większe). W smaku dominuje słodowość. Ma więcej goryczki niż lagery koncernowe.

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnia 30.01.2018r dotarł do mnie hop spider od chińczyka ;] wymiary 35,5x15,3cm, 300 mikronów- stal nierdzewna

Paczka płynęła jakieś 1,5 miesiąca i troszke karton był pogięty przez co ucierpiały ścianki boczne, ale raczej wszystko będzie dobrze.

20180130_221640.jpgHop spider w garze Tadar 50L

20180130_221719.jpgPorównanie Hop spidera z butelką 0,5l typu vichy

Edited by Ordi93

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.04.2018r.

Warka 8#

"Amerykańska Pszenica" 20L  - ze sklepu twojbrowar.pl

 

Słody:

  • Pszeniczny 2,5kg
  • Pilzneński 1,5kg
  • Prażona pszenica 0,3kg

Chmiele:

  • Centennial 40g
  • Citra 25g
  • Chinook 7g

Drożdże:

  • 1x Fermentis US-05

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zacieranie:

  • 69°C przez 60min, 13L wody
  • 78°C przez 10min

Wysładzanie:

  • Wysładzanie 17L wody o temp 78°C

Gotowanie:

  • 60 minut
  • 60min gotowania Chinook 7g
  • 10min gotowania Centennial 20g
  • 5min gotowania Centennial 20g
  • 5min gotowania Citra 25g

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyszło 11°BLG w 19L brzeczki. Chłodzone w wannie.

Pierwsze użycie nowego Hop Spidera. Pył z cmielin jednak przedostał się do brzeczki, ale myślę że spełnił swoje zadanie. Najgorsze tylko czyszczenie chmielin w środku Hop Spidera.

Fermentacja burzliwa w 18°C-19°C.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.