Skocz do zawartości

Nowy garnek


Ordi93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Jako że postanowiłem uwarzyć moją 5 warkę, postanowiłem kupić nowy garnek do zacierania i gotowania oraz  wziąć się za uwarzenie cegoś mocniejszego. Padło na Porter bałtycki DEER BEAR 21°BLG (wersja na 20l) z oferty Twojego Browaru. Jest tam ok 7,8 kg słodu, a zacieranie ma się odbywać w 24 litrach wody. Stąd też moje pytanie- wystarczy garnek na 30 litrów, a może lepszy będzie na 40? Oraz pytanie kolejne - lepszy garnek emaliowany czy może z nierdzewki z grubszym dnem (wiadomo że będzie droższy)? Mam piec z palnikiem gazowym.

Chciałbym tego porterka uwarzyć na początku października więc sprawa trochę pilna :) 

 

Pozdrawiam ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym brał 40 litrów z nierdzewki. Z nierdzewki nie odpryśnie Ci emalia, a grube dno lepiej rozprowadza temperaturę palnika, przez co trudniej jest przypalić zacier, oraz dłużej utrzymuje temperaturę. Tak z innej beczki. Masz warunki na dolną fermentację tego porterka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ze starym garnkiem z emalii miałem taką przygodę.. Ktoś nim trzasnął i odprysnęła (teraz ojciec w niej maceruje winogrona przed wlaniem ich do gąsiorów by było dobre winko :)).

 

A warunki jak najbardziej, druga lodówka w piwnicy która tylko czeka aż wstawię do niej fermentor ;]

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc taki http://allegro.pl/garnek-do-warzenia-piwa-50-l-z-kranem-warzenie-i6599320581.html?reco_id=fc5301a4-9f8e-11e7-b9d4-246e96321b10#thumb/2 może być? Tylko wtedy jak zamówię wersje z gwintem w środku na 1 cal to przy kupnie w przyszłości hop stopera muszę dać redukcje na 3/4 cala i będzie grało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Ordi93 napisał:

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Tu masz sprawdzony http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i6958262105.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, jac007 napisał:

Ten też jest zdaje się bez podwójnego dna , a to istotne bo może Ci przypalać zacier podczas podgrzewania. Polecam coś z podwójnym dnem  (są droższe ale warte swojej ceny w końcu kupujesz to na lata ) różnica 50zł to żadna różnica w tym przypadku Czasami na OLX można coś naprawdę tanio kupić był kiedyś porządny garnek nierdzewka za 100 zł

 

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc taki http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html#thumb/5 - grube dno, ścianka 1,2mm. Przecież nie potrzebuje teraz tego kranu ;] a zawsze można w przyszłości dorobić taki kran jeśli się nie mylę 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, morfitru75 napisał:

Również polecam. To są garnki ze strony: http://www.termosy.com.pl/garnki-tadar-c-84.html 

Co do dna wielowarstwowego, to wystarczy mieszać podczas podgrzewania zacieru i nic się nie stanie, emaliowany garnek ma cieńsze dno niż wersja tych garnków bez dna wielowarstwowego ;) Ja dołożyłem trochę złociszy na wielowarstwowe dno, bo nie wiem czy w przyszłości nie będę zmuszony grzać na indukcji.

 

Kran możesz w przyszłości dorobić, jeśli bardzo nie chcesz kupować już z zamontowanym kranem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwólcie ze podepnę się do tematu, pisałem w piaskownicy ale bez odzewu. Mam zamiar kupić 50l emalia ( na nierdzewke na razie funduszy brak) i wpadł mi w oko taki niski a szeroki wynalazek:

http://allegro.pl/rondel-gastronomiczny-emaliowany-57-cm-poj-50-l-i6797690846.html

 

Wrysowałem go sobie w moją kuchenkę i pasuje idealnie, mógłbym grzać wszystkimi palnikami.

Z jednej strony w niższym garze łatwiej zachować stałą temperaturę, ale z drugiej przy tak dużej powierzchni podstawy trudniej będzie odessać wszystko po chmieleniu, chyba że przelać resztki do mniejszego i poczekać aż się odstoi.

Co o tym myślicie?

Clipboard02.jpg.3f7061f7ca427886a834df18db4d6508.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam zawsze po chmieleniu przelewałem ostrożnie i powoli (by nie napowietrzać gorącej brzeczki) do fermentora z kranikiem w którym miałem filtr z oplotu. fakt, dwa razy mi sie zakleił ale dało rade. Taki niski szeroki garnek też może sie fajnie według mnie (laika jeszcze) sprawdzać. Ale czy nie zwiększamy w tym momencie ryzyka przypalenia słodu? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.