Jump to content
Ordi93

Nowy garnek

Recommended Posts

Witam.

 

Jako że postanowiłem uwarzyć moją 5 warkę, postanowiłem kupić nowy garnek do zacierania i gotowania oraz  wziąć się za uwarzenie cegoś mocniejszego. Padło na Porter bałtycki DEER BEAR 21°BLG (wersja na 20l) z oferty Twojego Browaru. Jest tam ok 7,8 kg słodu, a zacieranie ma się odbywać w 24 litrach wody. Stąd też moje pytanie- wystarczy garnek na 30 litrów, a może lepszy będzie na 40? Oraz pytanie kolejne - lepszy garnek emaliowany czy może z nierdzewki z grubszym dnem (wiadomo że będzie droższy)? Mam piec z palnikiem gazowym.

Chciałbym tego porterka uwarzyć na początku października więc sprawa trochę pilna :) 

 

Pozdrawiam ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym brał 40 litrów z nierdzewki. Z nierdzewki nie odpryśnie Ci emalia, a grube dno lepiej rozprowadza temperaturę palnika, przez co trudniej jest przypalić zacier, oraz dłużej utrzymuje temperaturę. Tak z innej beczki. Masz warunki na dolną fermentację tego porterka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ze starym garnkiem z emalii miałem taką przygodę.. Ktoś nim trzasnął i odprysnęła (teraz ojciec w niej maceruje winogrona przed wlaniem ich do gąsiorów by było dobre winko :)).

 

A warunki jak najbardziej, druga lodówka w piwnicy która tylko czeka aż wstawię do niej fermentor ;]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam nierdzewke a w niej zamontowany kran, do którego w przyszłości można zamontować hop stopper. Ostatnio wymieniłem moja emalie 40l na właśnie nierdzewkę 50l i chwale sobie bardzo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bierz od razu wersje z kranikiem, najwyżej na początku nie użyjesz tego kranika i tyle. Ale później jak będziesz chciał montować hop stopper, wymiennik ciepła, czy inne rzeczy to kranik okaże się bardzo przydatny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Ordi93 napisał:

Przekonaliście mnie chyba do tej nierdzewki (ale bez kranika) ale za to już 50 litrów :). Teraz pytanie czy taki http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-gastronomiczny-wysoki-40x38-48l-i6858836471.html 48 litrowy będzie dobry? Lub coś takiego http://allegro.pl/duzy-garnek-gar-z-pokrywa-stal-nierdzewna-inox-50l-i6934324304.html 50 litrów?

Tu masz sprawdzony http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i6958262105.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, jac007 napisał:

Ten też jest zdaje się bez podwójnego dna , a to istotne bo może Ci przypalać zacier podczas podgrzewania. Polecam coś z podwójnym dnem  (są droższe ale warte swojej ceny w końcu kupujesz to na lata ) różnica 50zł to żadna różnica w tym przypadku Czasami na OLX można coś naprawdę tanio kupić był kiedyś porządny garnek nierdzewka za 100 zł

 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, morfitru75 napisał:

Również polecam. To są garnki ze strony: http://www.termosy.com.pl/garnki-tadar-c-84.html 

Co do dna wielowarstwowego, to wystarczy mieszać podczas podgrzewania zacieru i nic się nie stanie, emaliowany garnek ma cieńsze dno niż wersja tych garnków bez dna wielowarstwowego ;) Ja dołożyłem trochę złociszy na wielowarstwowe dno, bo nie wiem czy w przyszłości nie będę zmuszony grzać na indukcji.

 

Kran możesz w przyszłości dorobić, jeśli bardzo nie chcesz kupować już z zamontowanym kranem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Ordi93 napisał:

Trochę się wykosztuje ale mam nadzieje że posłuży lata i z zakupu będę zadowolony. :D 

No raczej w takim garnku to raczej nie ma Ci się co zepsuć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwólcie ze podepnę się do tematu, pisałem w piaskownicy ale bez odzewu. Mam zamiar kupić 50l emalia ( na nierdzewke na razie funduszy brak) i wpadł mi w oko taki niski a szeroki wynalazek:

http://allegro.pl/rondel-gastronomiczny-emaliowany-57-cm-poj-50-l-i6797690846.html

 

Wrysowałem go sobie w moją kuchenkę i pasuje idealnie, mógłbym grzać wszystkimi palnikami.

Z jednej strony w niższym garze łatwiej zachować stałą temperaturę, ale z drugiej przy tak dużej powierzchni podstawy trudniej będzie odessać wszystko po chmieleniu, chyba że przelać resztki do mniejszego i poczekać aż się odstoi.

Co o tym myślicie?

Clipboard02.jpg.3f7061f7ca427886a834df18db4d6508.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam zawsze po chmieleniu przelewałem ostrożnie i powoli (by nie napowietrzać gorącej brzeczki) do fermentora z kranikiem w którym miałem filtr z oplotu. fakt, dwa razy mi sie zakleił ale dało rade. Taki niski szeroki garnek też może sie fajnie według mnie (laika jeszcze) sprawdzać. Ale czy nie zwiększamy w tym momencie ryzyka przypalenia słodu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz rację, przy chmieleniu pewnie parowanie będzie duże
Sam już nie wiem który brać więc kupię śrutownik a z garem się wstrzymam

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.