Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Cześć,

jestem nowy na forum, dlatego witam wszystkich.

 

Mam dwa pytania w związku z planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach:

 

1 - Zależy mi na możliwie wysokim odfermentowaniu.

Jakie drożdże/blendy (dostępne na rynku) z waszych doświadczeń dają najmniej resztkowych cukrów, jakie najwyższe odfermentowanie uzyskaliście?

Z pierwszego rozeznania pomyślałem o The Yeast Bay - Amalgamation ze względu na ilość różnych szczepów brettanomyces (każdy zje coś innego).  Polecilibyście coś lepszego?

 

2 - Czy któraś fermentacja 100% brett lub mieszana dają lepszy efekt jeśli chodzi o odfermentowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Osobiście najniżej (-0.5Blg na pierwszym pokoleniu, -1.0Blg na drugim) zjechałem na Wyeast PC-3031 Saison-Brett Blend, tylko one są dostępne okresowo. Raczej nie działa to tak, że więcej szczepów = wyższe odfermentowanie.

 

2. Zdecydowanie mieszana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Bretty ogólnie zazwyczaj mocno zjadą, ja zazwyczaj końcowe blg miałem koło 0°Blg - 0,5°Blg (a i -0,5°Blg się zdarzyło) i to nawet z 18-19°Blg.

2. Mieszana ale z mojego doświadczenia to 100% Brett też potrafią dobrze zejść.

 

Godzinę temu, masterkik napisał:

planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach

Na Brettach to raczej jest problem w drugą stronę ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się dowiedziałem o możliwości odfermentowania do ujemnej wartości BLG.

Po chwilowym zastanowieniu: OK, alkohol jest lżejszy od wody -  może być. No i zacząłem liczyć.... i wyszło mi że mam za mało danych (za małą wiedzę).

 

Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG?

Myślałem zawsze że to będzie 0BLG, ale jak widać się myliłem.

 

Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, może i nawet było mniej, ale nie zwróciłem uwagi bo nie spodziewałem się innego wyniku.

 

Swoją drogą, Oskaliber,  czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, masterkik napisał:

Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG?

Wg BS ok -2,2°Blg

 

9 minut temu, masterkik napisał:

Swoją drogą, Oskaliber,  czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy?

Nie jestem Oskaliber ale ja poprzez ekstrapolację skali na balingometrze ;)

 

Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG,

Jak ja robiłem cydr to też poniżej zera zszedł.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimalny ekstrakt rzeczywisty będzie 0Blg. Ekstrakt pozorny już niekoniecznie. A w piwowarstwie używamy tego drugiego.

 

Mierzę zawsze i baligometrem i refraktometrem dla pewności. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.