Jump to content

Recommended Posts

Szanowni Piwowarzy,

Z radością informujemy, że do chwili obecnej mamy już 155 piw zgłoszonych do V edycji ŁKPD:brawo:W chwili obecnej wiadomo, że w 4 kategoriach konieczne będą eliminacje. Co do Gose, to musimy poczekać do samego końca, acz wydaje mi się, że również zrobimy eliminację. Jak tylko uporamy się z rozpakowywaniem Waszych skarbów, to opublikujemy pełną listę uczestników.

 

Wszystkim, którzy jeszcze nie zdążyli zarejestrować piwa, przypominam, że macie czas do piątku włącznie. Jednakże w sobotę (14.04.2018) upływa termin nadsyłania paczek do Bierhalle. Także nie zostawiajcie rejestracji i wysyłki na ostatnią chwilę, gdyż nie ponosimy odpowiedzialności za Pocztę Polską :P

 

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znalazłem nigdzie podczas rejestracji miejsca na wpisanie dodatków, zarówno w kategorii Gose, jak i Herbal Ale.

1. Czy należało gdzieś to zrobić?

2. Jeżeli tak, czy sędziowie będą dostawać informację z jakim dodatkiem zostało im podane piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Szalas85 napisał:

Nie znalazłem nigdzie podczas rejestracji miejsca na wpisanie dodatków, zarówno w kategorii Gose, jak i Herbal Ale.

1. Czy należało gdzieś to zrobić?

2. Jeżeli tak, czy sędziowie będą dostawać informację z jakim dodatkiem zostało im podane piwo?

Sędziowie nie będą wiedzieli co zostało dodane do piwa. Jeślibyś wygrał warzoną kategorię, wówczas zostaniesz poproszony nie tylko o podanie dodatków, ale i całej receptury, żeby odtworzyć ją w danym browarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, zielu napisał:

Sędziowie nie będą wiedzieli co zostało dodane do piwa. Jeślibyś wygrał warzoną kategorię, wówczas zostaniesz poproszony nie tylko o podanie dodatków, ale i całej receptury, żeby odtworzyć ją w danym browarze.

A co z przypadkiem gdy np. zrobiłem gose z jabłkami? Sędziowie mogą uwalic za estry lub aldehyd?

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, ATP napisał:

A co z przypadkiem gdy np. zrobiłem gose z jabłkami? Sędziowie mogą uwalic za estry lub aldehyd?

 

Deskryptorem aldehydu jest przede wszystkim farba emulsyjna, ewentualnie zielone (niedojrzałego) jabłko. Wydaje mi się, że nie używałeś niedojrzałych jabłek. A nawe jeśli, to uwierz mi, że sędziowie nie pomylą tego z aldehydem. Aldehyd jest bardzo charakterystyczny i dobrze wyczuwalny przez przeszkolonych sędziów.

 

Sędziowie generalnie eliminują piwa za:

- ewidentne wady

- niezgodność ze stylem

- brak obligatoryjnego składnika (dotyczy Mint Stout)

 

Także jeśli nie wyczują żadnego dodatku (cokolwiek by to nie było), to piwo poleci w eliminacjach. Jeśli dodatek z kolei całkowicie zdominuje, profil piwa, to też zostanie ono odrzucone w eliminacjach. Bardzo ważną sprawą jest zatem balans, a do tego zachowanie cech stylu, wysoka pijalność oraz brak ewidentnych wad.

 

Daliśmy dosyć szerokie ramy styli, żeby uniknąć wspomnianej przez Ciebie sytuacji. Estry w Gose mogą nawet na umiarkowanych poziomie, a nawet jeśli będą intensywne, to przy zachowaniu pozostałych cech sędziowie nie odrzucą Ci tego piwa w eliminacjach. Kwaśność w Gose dopuszczamy nawet na poziomie lambica, mając na uwadze, jaki wpływ na smak piwa może mieć dodatek limonki tudzież marakui. Także bez obawy i proszę nie szukać dziury w cały ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Vito napisał:

Piwo odebrane w piątek (potwierdzenie kuriera), a na stronie nadal jako niedostarczone...

Dzisiaj po pracy jedziemy do Bierhalle i rozpakujemy to co, do tej pory przyszło, a w przyszłym tygodniu resztę. Także spokojnie będziemy na bieżąco aktualizować informacje na stronie rejestracyjnej. Kurier przecież Ci tego nie zrobi ;) W przyszłym tygodniu ponownie pojedziemy do Bierhalle i rozpakujemy resztę. Jak się z tym uporamy, to opublikujemy listę startową.

 

W razie pytań, do dyspozycji.

 

P.S. Do chwili obecnej mamy już 213 zarejestrowanych piw :brawo:W najśmielszych snach, nie spodziewaliśmy się, że w ogóle zbliżymy się do takiej liczby. Dzięki wszystkim za zaufanie, jakim obdarzyliście nasz konkurs.

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni piwowarzy,

Ogarnęliśmy się już ze wszystkimi paczkami, które póki co dotarły do Bierhalle. Poniżej prezentuję listę startową w poszczególnych kategoriach:

 

American Wheat:

1 Grzegorz Adamczyk

2 Andrzej Bielski

3 Tomasz Biskup

4 Piotr Błoński

5 Mateusz Bonikowski

6 Piotr Brzeziński

7 Maciej Brzozowski

8 Maciej Burzyński

9 Piotr Cichuta

10 Michał Cieślik

11 Henryk Cimała

12 Maciej Ciszewski

13 Marek Czajkowski

14 Julian Ćwirko

15 Patryk Filipiak

16 Łukasz Flis

17 Jan Gadomski

18 Maciej Grefka

19 Wojciech Guzek

20 Mariusz Jachimowski

21 Krzysztof Jaros

22 Michał Jarosiński

23 Paweł Kaczmar

24 Marcin Kania

25 Marcin Karpiński

26 Marek Kawecki

27 Piotr Kleczyński

28 Paweł Kowalewski

29 Kamil Kret

30 Rafał Krzywicki

31 Daniel Lempke

32 Łukasz Leoniuk

33 Maciej MacIejski

34 Sebastian Makowski

35 Zenon Makuła

36 Albert Marczak

37 Michał Matysiak

38 Piotr Mazurek

39 Artur Milczarczyk

40 Leszek Nitschke

41 Jerzy Nowicki

42 Sylwester Olszewski

43 Maciej Palusiński

44 Kamil Pasierbik

45 Dominik Połeć

46 Marcin Przybylski

47 Michał Przystupa

48 Jarosław Reczek

49 MacIej Sadokierski

50 Bartłomiej Sikora

51 Wojtek Siudowski

52 Marcin Sprawka

53 Aleksander Starzyński

54 Bartłomiej Stwora

55 Marcin Sumara

56 Janusz Švach

57 Konrad Sworowski

58 Paweł Szulc

59 Maciej Szuliński *

60 Rafał Szuplewski

61 Daniel Śledzikowski

62 Artur Śmierzchalski

63 Bartek Tyranowski

64 Jacek Urban

65 Waldemar Wach

66 Damian Wadas

67 Mateusz Wąsowski

68 Szymon Węgrzyk

69 Paweł Wilczyński

70 Michał Wiśneiwski

71 Krzysztof Zach

 

Gose z dodatkami:

1 István Bóka - Węgry

2 Jan Gadomski

3 Jakub Gajdecki

4 Adam Kapturski

5 Piotr Kleczyński

6 Damian Korzeniewski

7 Łukasz Kryśkiewicz

8 Dominik Murawa

9 Leszek Nitschke

10 Maciej Osiński

11 Przemysław Piątek

12 Piotr Sztuk

13 Jan Waloszczyk

14 Mateusz Wąsowski

15 Paweł Wilczyński

16 Wojciech Zawadzki

 

Herbal Pale Ale:

1 Gergely Boldis - Węgry

2 Piotr Brzeziński

3 Attila Csontos - Węgry

4 Jan Gadomski

5 Piotr Góra

6 Damian Jagiełło

7 Rafał Krzywicki

8 Artur Lesiak

9 Sebastian Makowski

10 Michał Matysiak

11 Michał Mutryn

12 Maciej Osiński

13 Marcin Pająk

14 Maciej Palusiński

15 Dominik Połeć

16 Marcin Przybylski

17 Mateusz Pustelnik

18 Julia Rajmann

19 Jarosław Reczek

20 Grzegorz Rojek

21 Krzysztof Ruda

22 Maciej Sadokierski

23 Bartłomiej Sikora

24 Wojtek Siudowski

25 Szymon Sobieszczyk

26 Rafał Sprycha

27 Bartłomiej Stolarz *

28 Janusz Švach

29 Paweł Szczerba

30 Rafał Szuplewski

31 Łukasz Śledziński *

32 Damian Wadas

33 Paweł Wilczyński

34 Michał Wójcik

35 Łukasz Wróblewski

36 Wojciech Zawadzki

 

Hoppy Saison:

1 Gergely Boldis - Węgry

2 Mateusz Bonikowski

3 Piotr Brzeziński

4 Maciej Burzyński

5 Filip Gabryel

6 Jan Gadomski

7 Przemek Gałczyk

8 Robert Gierula

9 Marek Grymin

10 Mariusz Jachimowski

11 Damian Jagiełło

12 Michał Jarosiński

13 Damian Jurkiewicz

14 Robert Kamiński

15 Adam Kapturski

16 Jakub Kawa

17 Łukasz Kaźmierczak

18 Anna Kiedrowska

19 Piotr Kleczyński

20 Konrad Koperek

21 Łukasz Leoniuk

22 Artur Lesiak

23 Piotr Litkowski *

24 Sebastian Makowski

25 Szymon Minojć

26 Eugeniusz Moroz

27 Wojciech Nowak

28 Maciej Osiński

29 Marcin Pająk

30 Dominik Połeć

31 Jarosław Reczek

32 Joanna Roman

33 Maciej Sadokierski

34 Mateusz Skwarecki

35 Szymon Sobieszczyk

36 Maciej Szuliński *

37 Rafał Szuplewski

38 Kamil Świercz

39 Piotr Walentowicz

40 Jan Waloszczyk

41 Mateusz Wąsowski

42 Szymon Węgrzyk

43 Paweł Wilczyński

44 Jarosław Woźniak

45 Andrzej Wójciak

46 Piotr Wróblewski

 

Mint Stout:

1 Grzegorz Adamczyk

2 Péter Balkányi - Węgry

3 Sebastian Baranowski

4 Piotr Brzeziński

5 Marcin Czajkowski

6 Julian Ćwirko

7 Łukasz Derdziak

8 Patryk Filipiak

9 Łukasz Flis

10 Jan Gadomski

11 Jakub Gajdecki

12 Mateusz Grzybowski

13 Marek Grzywa

14 Wojciech Guzek

15 Zbigniew Hajdyła

16 Damian Jagiełło

17 Piotr Jakimiuk

18 Damian Kibilko *

19 Damian Kielanowski

20 Piotr Kleczyński

21 Gerard Kmieć

22 Adam Kociszewski

23 Damian Korzeniewski

24 Mateusz Krawiec

25 Mikołaj Kurpik

26 Artur Lesiak

27 Sebastian Makowski

28 Zenon Makuła

29 Rafał Mortka

30 Dominik Murawa

31 Michał Mutryn

32 Dawid Osiński

33 Maciej Osiński

34 Marcin Pająk

35 Maciej Palusiński

36 Mateusz Panyło

37 Łukasz Pawlak

38 Bartosz Peranowski

39 Dominik Połeć

40 Jarosław Reczek

41 Grzegorz Rojek

42 Bartłomiej Sikora

43 Janusz Švach

44 František Sýkora - Czechy

45 Maciej Szuliński *

46 Rafał Szuplewski

47 Artur Śmierzchalski

48 Bartek Tyranowski

49 Waldemar Wach

50 Paweł Wilczyński

51 Marek Wolnik

52 Piotr Wróblewski

 

Ta kształtna gwiazdka (*) przy niektórych nazwiskach oznacza, że paczek od tych osób nie było jeszcze w Bierhalle. Jeśli dotrą jutro, wówczas piwowarzy wezmą udział w konkursie. Dziękujemy za tak duże zainteresowanie konkursem i życzymy wszystkim powodzenia :)

 

P.S. Przepraszam jeśli przekręciłem czyjeś nazwisko ;)

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z lekkim opóźnieniem (na FB były wczoraj tuż po finale), wrzucam wyniki wczorajszych finałów V Łódzkiego Konkursu Piw Domowych:

 

AMERICAN WHEAT:

1) Paweł Kowalewski – 40,00

2) Marek Kawecki – 38,75

3) Michał Wiśniewski – 34,00

4) Łukasz Flis – 29,75

5) Dominik Połeć – 27,50

6) Marcin Kania – 26,25

7) Paweł Szulc – 23,25

8) Michał Przystupa – 22,25

 

GOSE Z DODATKAMI:

1) Wojciech Zawadzki – 41,75

2) Paweł Wilczyński – 40,75

3) Piotr Kleczyński – 38,75

4) Jan Gadomski – 38,50

5) Jakub Gajdecki – 38,00

6) Dominik Murawa – 37,75

7) Mateusz Wąsowski – 36,75

8) Jan Waloszczyk – 34,25

9) Damian Korzeniewski – 34

 

HERBAL PALE ALE:

1) Gergely Boldis (Węgry) – 43,25

2) Rafał Krzywicki – 42,50

3) Attila Csontos (Węgry) – 41,50

4) Łukasz Śledziński – 39,25

5) Janusz Švach – 38,25

6) Jan Gadomski – 35,75

7) Bartłomiej Stolarz – 33,50

8) Wojciech Siudowski – 32,25

 

HOPPY SAISON:

1) Mariusz Jachimowski – 40,33

2) Robert Kamiński – 39,00

3) Maciej Osiński – 37,00

4) Mateusz Wąsowski – 35,67

5) Sebastian Makowski – 35,33

6) Jakub Kawa – 33,67

7) Paweł Wilczyński – 32,67

8) Łukasz Leoniuk – 30,00

9) Szymon Minojć – 28,33

10) Jarosław Reczek – 28,33

11)  Łukasz Kaźmierczak – 27

12) Piotr Litkowski – 26,33

 

MINT STOUT:

1) Artur Śmierzchalski – 39,25

2) Rafał Szuplewski – 37,50

3) Bartłomiej Sikora – 36,75

4) Jarosław Reczek – 36,25

5) Waldemar Wach – 35,75

6) Grzegorz Adamczyk – 35,25

7) Marek Grzywa – 34,75

8) Jan Gadomski – 30,75

9) Mateusz Krawiec – 29,50

10) Sebastian Makowski – 25,75

11)  Damian Kibilko – 25

 

Metryczki eliminacyjne pojawią się niebawem na Waszych profilach, na finałowe trzeba będzie poczekać nieco dłużej, a konkretnie jakieś 3 tyg., chociaż postaramy się, żeby były możliwie szybko.

 

Serdecznie gratulacje dla zwycięzców, acz brawa należą się wszystkim piwowarom, których piwa znalazły się w finale, zwłaszcza, że poziom był naprawdę wysoki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W osobnym poście chciałbym natomiast złożyć serdeczne podziękowania dla:

  1. Całej ekipie Bierhalle za ponowne współorganizowanie konkursu, życzliwe przyjęcie oraz wszelką pomoc, dzięki której konkurs był możliwy do przeprowadzenia.
  2. Antybrowaru, Browaru Piwoteka, Browaru Ziemia Obiecana, którzy zdecydowali się uwarzyć zwycięskie piwo odpowiednio w kategoriach: Mint Stout, Herbal Pale Ale oraz Hoppy Saison.
  3. Sponsorów – Viking Malt, Centrum Piwowarstwa, Deptana.pl, Fermentum Mobile, Homebrewing.pl, Piwoszarnia, Twój Browar - którzy zdecydowali się ufundować bardzo atrakcyjne nagrody dla piwowarów, którzy zajęli miejsca na podium.
  4. Wszystkich piwowarów, którzy zaufali nam, wysyłając swoje piwa na konkurs.
  5. Sędziów za przyjazd do Łodzi, rzetelną, ciężką, acz świetnie wykonaną pracę.
  6. Stewardów za nieocenioną pomoc przy sędziowaniu eliminacji oraz finału.
  7. Wszystkich pozostałych osób, dzięki którym konkurs mógł być przeprowadzony w tak fantastyczny sposób.

Ponownie gratulację dla wszystkich finalistów i do następnego roku ;)

 

Pozdrawiam,

Michał Zieliński

Share this post


Link to post
Share on other sites

To z mojej strony jeszcze gratulacje za sposób przeprowadzenia konkursu, do tej pory był wzorowy. Szybkie odpowiedzi na pytania uczestników, bieżące informacje co i jak, opisy opublikowane z odpowiednim wyprzedzeniem, listy startowe, wyniki eliminacji i samych finałów. Kawał dobrej roboty, gratulacje. Jeżeli metryczki spłynął szybko, to będzie to jeden z lepiej przeprowadzonych konkursów w tym sezonie, wiem co mówię, bo startowałem w każdym.

 

Jedyne czego zabrakło, to lista sędziów, którzy oceniali piwa :) Ale jest jeszcze szansa, żeby to nadrobić ;)

Przy okazji gratulacje dla wszystkich laureatów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni piwowarzy,

Metryczki eliminacyjne są już na Waszych profilach. Logujecie się do systemu (https://lodzki.pspd.org.pl/) i przy zgłoszonych piwach, macie nową ikonkę. Pobieracie, czytacie i na przyszły rok poprawiacie :P

 

Finałowe metryczki zbiorcze są już opracowywane. Będę je do Was wysyłał pojedynczo, jak tylko dany sędzia prześle mi opracowaną swoją kategorię. Przypadły mi w udziale metryczki z Gose (czysta przyjemność sędziować takie finały ;)) oraz Mint Stouta. Wcześniej muszę jednak ogarnąć metryczki z Zawiercia, także przynajmniej te dwie kategorie będą rozesłane dopiero po majówce. Proszę zatem o chwilę cierpliwości.

 

W razie pytań, jestem do dyspozycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie rozesłałem metryczki finałowe z kategorii Herbal Pale Ale.

 

Metryczki zbiorcze z pozostałych 4 kategorii są w trakcie opracowywania, także odrobina cierpliwości. Na pewno do Was trafią ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, rayavaldek napisał:

Dzień dobry,

Czy może już coś wiadomo kiedy można spodziewać się metryczek :) ? Pozdrawiam serdecznie

Cześć,

Metryczki eliminacyjne pojawiły się na profilu piwowarów jakieś 2 - 3 dni po konkursie.

 

Metryczki finałowe z:

1) Herbal Pale Ale - były już jakiś czas temu wysłane :)

2) Gose z dodatkami - wysłałem dzisiaj wszystkie metryczki finałowe.

3) American Wheat - jutro będę je rozsyłał.

4) Mint Stout - powoli kończę je opracowywać. Najpóźniej w poniedziałek będą rozesłane, ale postaram się szybciej :)

5) Hoppy Saison - sędzia jeszcze je procesuje :P Jak tylko je dostanę, to tego samego dnia je roześlę.

 

Również serdecznie pozdrawiam i jeszcze odrobina cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, zielu napisał:

Cześć,

Metryczki eliminacyjne pojawiły się na profilu piwowarów jakieś 2 - 3 dni po konkursie.

 

Metryczki finałowe z:

1) Herbal Pale Ale - były już jakiś czas temu wysłane :)

2) Gose z dodatkami - wysłałem dzisiaj wszystkie metryczki finałowe.

3) American Wheat - jutro będę je rozsyłał.

4) Mint Stout - powoli kończę je opracowywać. Najpóźniej w poniedziałek będą rozesłane, ale postaram się szybciej :)

5) Hoppy Saison - sędzia jeszcze je procesuje :P Jak tylko je dostanę, to tego samego dnia je roześlę.

 

Również serdecznie pozdrawiam i jeszcze odrobina cierpliwości.

Dziękuję za informację i już nie mogę się doczekać metryczki Mint Stouta żeby się dowiedzieć dlaczego tylko 5 miejsce :( i co mam naprawić  na przyszłość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.