Jump to content
Welflon

Fontanna z piany

Recommended Posts

Jak w tytule. Uwarzylem juz kilka swoich warek i czasami mam problem ze piwo po okolo miesiacu lezakowania w butelce wylatuje z butelki po otwarciu w postaci piany (zdarzylo mi sie tylko na piwach gornej fermentacji) po otwarciu poprostu powstaje fontanna z piany i pół piwa ucieka. Zastanawia mnie co jest przyczyną. Dodam ze nie w kazdej z butelek tak jest. Wiec moze ilosc cukru przy butelkowaniu? Moze robie nieodpowiednie przerwy w wysladzaniu slodu? Robie przerwy 52°C - 5min 64°C-50-60min 72°C-30min i mashout w 78°C. Ma ktos pomysl albo jakies doswiadczenie?

 

Z gory dzieki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Przerwana fermentacja

2. Zła temperatura fermentacji (patrz 1)

3. Infekcja

4. Za dużo cukru przy refermentacji

5. Dużo osadu (np. chmiel)

 

To są chyba najczęstsze przyczyny.

 

Edited by Daniel / Gruby Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. Nieprawidłowe rozmieszanie cukru przy butelkowaniu jeśli robisz syrop,

6. Infekcja tylko w niektórych butelkach (nieprawidłowa dezynfekcja butelek),

7. Drobiny chmielu w butelce jeśli to były piwa chmielone na zimno i źle przefiltrowałeś,

 

:)

 

sposób zacierania albo wysładzania nie mają wpływu na wylatanie piwa z butelek 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm syropu nie używam, dodaje cukier przez miarke ale wiadomo. Różnie sie do niej nabierze cukru. Butelki nie maja widocznych zanieczyszczeń i dodatkowo butelki przed samym butelkowaniem plukam rozcienczonym chemipro oxi ale infekcja zawsze jest mozliwa. Akurat ostatnia warka nie byla chmielona na zimno hmm Fermentacje chyba odpowiednio zrobilem tak z 20°C na gorma fermentacje to powinno być okej i aktywna przez 10 dni potem cicha tez 10 tak ze z 15 blg zostało 3 blg. Jeszcze jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle:

cichą możesz pomijać jeśli nie chmielisz na zimno lub nie dodajesz dodatków :) butelkuj następnym razem po sprawdzeniu czy w ciągu 3/kilku dni na burzliwej nie zmieniło się blg a nie po jakiejś określonej ilości dni.

Mogłeś zabutelkować przy 3 a w butelkach odfermentowało jeszcze trochę + cukier do refermentacji i jest fontanna. 

 

Temperatura trochę za wysoka bo proces fermentacji to proces egzotermiczny czyli piwo jest cieplejsze niż te 20°C = niepożądane (zazwyczaj) produkty fermentacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie muszą mieć widocznych zanieczyszczeń A to czym Ty płuczesz to nie jest środek czyszczący a dezynfekujący  Środkiem czyszczącym było by NAOH 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za wskazówki piter :) zlewam na cicha dla bezpieczenstwa przed granatami bo wtedy widze czy wieko fermentora unosi sie od co2 czy nie.

Sorka, chemi pro oxi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie muszą mieć widocznych zanieczyszczeń A to czym Ty płuczesz to nie jest środek czyszczący a dezynfekujący  Środkiem czyszczącym było by NAOH 
Jezeli mam jakies butelki brudne to czyszcze mechanicznie (wiertara i szczota) potem zalewam chemi pro oxi na jakies 10 min i plucze na koniec. Potem przed samym butelkowaniem tez plucze chemi pro oxi

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Welflon napisał:

Dodam ze nie w kazdej z butelek tak jest.

To wyklucza infekcję podczas fermentacji a wskazuje na infekcję po zabutelkowaniu lub drobiny chmielu co wyeliminowałeś Sam lub złe wymieszanie cukru przy re-fermentacji(co też odpada jeżeli dodajesz cukru miarką bezpośrednio do butelek) . Może też jak kolega wyżej pisał fermentacja Ci utknęła (ale to byś miał fontannę we wszystkich piwach z warki)  Zmienną w tym wszystkim są butelki. 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unoszenie się wieka nie jest wyznacznikiem zakończenia fermentacji :)

 

W fermentującym piwie przy określonej temperaturze masz rozpuszczone trochę CO2. Zmienisz temperature, poruszasz piwem, CO2 się ulotni - wieko się uniesie. Jaką daje Ci to informacje o zakończeniu fermentacji?    

Share this post


Link to post
Share on other sites
Unoszenie się wieka nie jest wyznacznikiem zakończenia fermentacji
 
W fermentującym piwie przy określonej temperaturze masz rozpuszczone trochę CO2. Zmienisz temperature, poruszasz piwem, CO2 się ulotni - wieko się uniesie. Jaką daje Ci to informacje o zakończeniu fermentacji?    
No jezeli piwo jest zlane na cicha to na poczatku wieko sie uniesie. Wypuszczam co2 bo lepiej zebym sam to zrobil nizeli samo mialo by sobie wyleciec z hukiem :) potem piwo stoi te 10 dni i widac ze nic sie nie dzieje i nikt piwa nie rusza a temp nie jest jednolita kazdego dnia, rozni sie o 1-2 stopnie. Po tym ze nic sie nie dzieje stwierdzam ze fermentacja ustala ;)
To wyklucza infekcję podczas fermentacji a wskazuje na infekcję po zabutelkowaniu lub drobiny chmielu co wyeliminowałeś Sam lub złe wymieszanie cukru przy re-fermentacji(co też odpada jeżeli dodajesz cukru miarką bezpośrednio do butelek) . Może też jak kolega wyżej pisał fermentacja Ci utknęła (ale to byś miał fontannę we wszystkich piwach z warki)  Zmienną w tym wszystkim są butelki. 
Moze tak byc. Jak powinienem czyscic butelki przed butelkowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli miałeś w nich pleśń to raczej tylko NAOH  Albo po prostu wywalić taką butelkę Jeśli nie to Twoja procedura jest ok 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli miałeś w nich pleśń to raczej tylko NAOH  Albo po prostu wywalić taką butelkę Jeśli nie to Twoja procedura jest ok 
Okej, wiec prawdopodobnie masz racje, zakladam ze to infekcja w butelkach. Wyjasni sie przy kolejnej warce :) dzieki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulatory biorą pod uwagę CO2 rozpuszczone podczas burzliwej do całości CO2. Dlatego pytają o temperature i końcowe/początkowe BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli fermentujesz w 20 stopniach to nawet bez kalkulator jeśli wsypiesz około 4 g na butelkę to nie ma bata żebyś miał fontannę z butelki no chyba że wsypiesz 2x 4g 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie korzystałem z kalkulatorow, bazuje na tej miarce i dotychczas bez problemów. Tzn czasem sie tak zdarzalo ale nie bylo to co najwyzej w 2-3 butelkach na 40 no ale w koncu zaczalem sie tym interesowac. Miarka jest przystosowana do 3 rodzajow pojemnosci butelek 0.33 0.5 i 0.7l. Nie pamietam ile gram jest na 0.5l ale raczej nie przekracza 4g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio do tych piw co butelkuje (reszta idzie do kega) nawet się nie wysilam i zwykłą łyżeczką sypie cukier i żadne mi nie wylata z butelki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak czy inaczej wychodzi na to samo. Kalkulatorami nagazowania się zainteresuj bo można fajnie zróżnicować i sterować nasyceniem i porównać nagazowanie np. weizena i stouta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja piwo generalnie do kegów daję a butelkuję resztki dlatego nie przywiązuję do tego wagi i le cukru do re-fermentacji daję Dawniej jak wszystko szło w butelki korzystałem z kalkulatora 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak juz zaczeliscie o kegach ;) Co myslicie o butelkowaniu piwa z kegu + CO2? Pytam bo zastanawiam sie nad kupnem kegow i pewnie kilka piwek bede chcial sobie zabutelkowac w taki sposob. I zastanawiam sie tez czy to dobra praktyka czy nie

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Welflon napisał:

Nie korzystałem z kalkulatorow, bazuje na tej miarce i dotychczas bez problemów. Tzn czasem sie tak zdarzalo ale nie bylo to co najwyzej w 2-3 butelkach na 40 no ale w koncu zaczalem sie tym interesowac. Miarka jest przystosowana do 3 rodzajow pojemnosci butelek 0.33 0.5 i 0.7l. Nie pamietam ile gram jest na 0.5l ale raczej nie przekracza 4g

 

Może tu jest problem. Z moich doświadczeń wynika, że miarka 0,3 jest idealna na butelkę 0,5 i piwko jest nagazowane w sam raz. Miarka 0,5 to raczej tylko do piw typu Weizen, stylów gdzie duże wysycenie jest wskazane. Jak sypałem miarką 0,5 to piwa zawsze były lekko przegazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.