Jump to content
Sign in to follow this  
PiotrS

BROWAR POLNY WIATRACZEK

Recommended Posts

Witam.

Rozpoznawcze przygodę z warzeniem piwa mam nadzieję że moje warki będą radością dla innych 

 

Warka # 1 Kölsch 

Warka # 2 STYL MILD

 

 

Warka # 1 Kölsch 

 

OG.11,5°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 16l

 

ZASYP 65 stC

 

- słód pilzneński 2,8 kg

 

 

- słód pszeniczny 0,75 kg

 

 

- słód Carapils 0,15 kg

 

 

 

- słód Caramunich II 0,1 kg

 

 

 

ZACIERANIE

 

 

62-63 st C przerwa 40 min

 

 

72-73 st C przerwa 20 min

 

 

76 st C filtracja

 

 

 

 

CHMIELENIE

 

 

- chmiel goryczkowy Iunga 5 g - 60 min 

 

 

- chmiel goryczkowy Iunga 5 g - 45 min 

 

 

- chmiel aromatyczny Tradition 15g - 30 min

 

 

- chmiel aromatyczny Tradition 15g - 15 min

 

 

 

 

DROŻDŻE

 

 

- drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa

 

 

 

 

 

 

 

kolsch v1(5).pdf

Edited by PiotrS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 2 STYL MILD

Gęstość 9.5 BLG

ABV 3.7 %

IBU 22

SRM 12.4

Styl Mild

 

 

Wyszło 19l

 

Czas gotowania 60 min

Zacieranie

Ilość wody do zacierania 11.4 L

Całkowita objętość zacieru 15.2 L

Kroki

Temp 69 C, Czas 60 min

Zacieranie krok po kroku Podgrzej 11.4 L wody do zacierania do 77.2C

Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 69C

Wysładzaj używając 17.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.3 L

 

         
       


Strzegom Monachijski typ II2 kg


Pilzneński1 kg


Amber Malt0.2 kg


Caramel/Crystal Malt - 40L
0.6 kg

 

CHMIELENIE

       

Chmiele Challenger 25 g 60 min

 

 

DROŻDŻE

 

 

        - drożdże Safale S-04

 

       

 

 
 
 
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.