Jump to content
Sign in to follow this  
Karolus

Browar Marecki

Recommended Posts

Rok 2016 podsumuje w skrócie:

#1, #6 całkiem fajnie smakują (w zasadzie smakowały) chociaż im dłużej leżały tym smak był bardziej nijaki.

#2, #4 dla mnie pomyłka, w pierwszym drożdże waliły do ostatniej butelki, drugie stało się pijalne po ~pół roku, ale pewnie problemem była zbyt wysoka temperatura fermentacji.

#4a  - 5l warki #4 + 2x sok malinowy + chmiel mozaic 10g herbatka + 15g na zimno, mi smakowało średnio ale żonie i siostrze całkiem całkiem

#3, #5, #7, #9 jak widać po ilości, to całkiem smaczny wynalazek, ważne że żonie bardzo smakowało :)

#8 to chyba najlepsze co zrobiłem w 2016, nie wiem czy to kwestia typu piwa, czy lepszego brewkita, w każdym razie polecam na letnie upały.

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 kolejne kartoniki zamienione na procenty ;)

#11 oj nie polecam, smak.... hmmmmm to nie ma smaku ;p

#12 super piwo, polecam każdemu, jeden minus to posmak i aromat czekolady wyraźnie zanika z czasem leżakowania w butelkach

#13 oj porażka, porażka.... w sumie przez głupotę, żona pomieszała pojemniki w kuchni i.... zamiast cukru do refermentacji poszła..... sól. Na szczęście zanim wylałem jedna butelka poszła jak marynata do mięska na grill - super efekt, więc da się zużyć :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Milk stout

moja pierwsza poważniejsza próba piwowarska

 

składniki:

1,7kg ekstrakt niechmielony jasny WESa

100g jęczmień prażony

100g słód czekoladowy ciemny

250g laktoza

300g cukier

 

chmiele:

10g marynka 60min

15g lubelski 15min

 

drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 11,5l brzeczki o blg ~13,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 25C (wiem, że dużo za dużo), po ~2tyg blg spadło do 6 i niżej już nie miało ochoty

 

Butelkowanie:

19.08.2017

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Chocolate Milk stout

moja pierwsza w pełni zacierana warka, oczywiście musiał to być stout, w zamierzeniach miał przypominać brewkit mangrove, chyba nie do końca wyszło jak chciałem ;)

 

Składniki:

wszystkie słody z viking malt

2,0kg pale ale

250g czekoladowy 400

100g karmelowy 300

100g prażony jęczmień

100g płatki owsiane

250g laktoza

 

Chmiele:

7,5g marynka 60min

7,5g lubelski 15min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 10,5l brzeczki o blg ~16,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

08-09 blg spadło do 7 i dalej nie miało zamiaru spadać

 

Butelkowanie:

08.09.2017

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Polski bursztyn

Kupiłem sobie piwko Dworskei z browaru Staropolskiego, tak mi zasmakowało że chciałem zrobić coś podobnego, no ale wyszło jak wyszło... porywanie się z motyką na słońce zostwie sobie na "za jakiś czas", najpierw trzeba się pouczyć zdziebło ;)

 

Składniki:

2,0kg pilzneński

150g karmelowy 150

100g karmelowy 300

100g caramunich II

 

Chmiele:

5g marynka 60min

5g hallertauer tradition 30min

15g sybilla 15min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 12,5l brzeczki o blg ~11,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

od 17-09 w lodówce na cold crashu (jakieś farfocle, mam nadzieję że z chmielu pływały w górnej warstwie piwa, butelkowanie planuje na 22.

ostatnie dwa pomiary blg (~2) wskazują na zakończenie fermentacji

 

Butelkowanie:

23.09.2017 (24 x 0,5l; 2 x 0,33l)

 

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Ginger Ale

Po pierwszej próbie ważenia z ekstraktów zrobiłem sobie mały ich zapas, więc trzeba je teraz jakoś zużyć, mimo że ważenie z zacieraniem spodobało mi się dużo bardziej.

 

Składniki:

1,7kg ekstrakt niechmielony pale ale bruntal

100g karmelowy 150

150g karmelowy 300

 

Chmiele:

10g marynka 60min

 

Drożdże:

wlane bezpośrednio do fermentatora po zlaniu na cichą warki #16

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 11,0l brzeczki o blg ~12,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

blg spadło do 2 -> poszło w butelki z dodaniem słodzika

 

Butelkowanie:

12.09.2017

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 American Amber Ale

W końcu zrobiłem to od czego powinienem zacząć, tzn. kupiłem gotowy zestaw w sklepie który mam prawie po sąsiedzku.

 

Składniki:

2,3kg pale ale

300g monachijski I

150g caramunich I

100g caraaroma

100g carared

 

Chmiele:

12g magnum 60min

10g wakatu 0min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 12,75l brzeczki o blg ~12,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 20C-19C,  

pierwsze próby zielonego piwa wykazują na zbyt mocne nachmielenie, w sumie to samo było z poprzednim piwem, tu dziękuje Undeathowi za naprowadzenie mnie na źródło problemu - chłodzę brzeczkę w brodziku, temperatura spada stosunkowo wolno, a to wpływa na wydłużenie czasu chmielenia, po wprowadzeniu w brewtargecie korekty zamiast 30IBU, wychodzi 42 co bardziej odpowiada temu co mówią moje kubki smakowe :)

chyba sobie odpuszczę planowane chmielenie na zimno, bo czuje że goryczka może mnie zabić, a zamiast AAA wyjdzie mi prędzej AIPA ;)

23.09 -> przeźroczysty fermentator mówi mi że klarowanie idzie wolno, idzie na cold crash do lodówki.

 

Butelkowanie:

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Belgian Pale Ale

Miało być fajnie a wyszło jak zwykle... 

nie ma to jak czytać nie to co jest napisane ale to co się chce, efekt -> zamiast zacierać 64/72 20/40min zacierałem 60/20min, no nic, będzie na wytrawnie ;)

 

Składniki:

1,6kg pale ale

300g monachijski I

250g wiedeński

200g abbey

200g carabelge

 

Chmiele:

10g marynka 40min

12g hallertau tradition 20min

tym razem wprowadziłem poprawkę ~20min na powolne stygnięcie, zobaczymy co będzie

 

Drożdże:

Gozdawa Belgian Fruit 

 

Zacieranie:

60min w 64C

20min w 72C

15min mashout w 77C

 

Przebieg fermentacji:

Do fermentatora poszło 11,25l 12Blg.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C

 

Butelkowanie:

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19a Apple Belgian Pale Ale

Eksperyment "naukowy" 6l brzeczki o BLG ~3 chmielone 45min 10g marynki, po chłodzeniu do fermentatora poszło 4l, do tego dodałem 6l soku jabłkowego z kartoników (riviva z biedronki), jako drożdże gęstwa z American Amber Ale #18, które poszło na cold crash do lodówki.

 

Składniki:

 

Chmiele:

10g marynka 45min

 

Drożdże:

gęstwa z #18

 

Zacieranie:

 

Przebieg fermentacji:

W fermentatorze w sumie jest 10l mieszanki brzeczki i soku jabłkowego o wypadkowym BLG ~8.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C

 

Butelkowanie:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.