Jump to content
Sign in to follow this  
kwiatosz

Piwo orkiszowe

Recommended Posts

Spróbowałem ostatnio piwa orkiszowego (polskie jakieś, ale nie pamiętam czyje...) i bardzo mi posmakowało, więc pomyślałem naturalną koleją rzeczy - skoro mam browar, to po co przepłacać ;)

Znalazłem słód orkiszowy na centrumpiwowarstwa.pl i teraz brakuje mi tylko przepisu ;)

Zastanawiam się, czy potraktować to po prostu jak pszeniczniaka, ale zastąpić słód pszeniczny orkiszowym (w końcu to też pszenica), czy też jakieś inne proporcje wypadało by zastosować.

No i kwestia drożdży - skoro to i to to pszenica to też zamiaruję użyć wb-06.

 

Za jakiekolwiek rady będę wdzięczny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spróbowałem ostatnio piwa orkiszowego (polskie jakieś, ale nie pamiętam czyje...) i bardzo mi posmakowało, więc pomyślałem naturalną koleją rzeczy - skoro mam browar, to po co przepłacać ;)

Znalazłem słód orkiszowy na centrumpiwowarstwa.pl i teraz brakuje mi tylko przepisu ;)

Zastanawiam się, czy potraktować to po prostu jak pszeniczniaka, ale zastąpić słód pszeniczny orkiszowym (w końcu to też pszenica), czy też jakieś inne proporcje wypadało by zastosować.

No i kwestia drożdży - skoro to i to to pszenica to też zamiaruję użyć wb-06.

 

Za jakiekolwiek rady będę wdzięczny ;)

Można i tak, ale czy będą wtedy jakieś różnice między tym piwem, a zwykłym weizenem? Nie sądzę. Jeśli piłeś to orkiszowe z polskiego browaru, to zapewne z Kormorana. Ja co prawda nie miałem okazji go pić, ale piłem Warnijskie i moim zdaniem to piwo jest na dolniakach. Wtedy w czystym smakowo piwie masz szansę wyczuć różnicę jaką robi ten orkisz. Co oczywiście nie znaczy, że weizen na tym słodzie nie będzie dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja to bym zrobił na takim słodzie coś stylu amerykańskich piw pszenicznych na drożdżach neutralnych smakowo np. US-05, American Ale. Albo na jakiś drożdżach fermantacji mieszanej np. German Ale lub California Lager.

Moim zdanie drożdże typowo dolnej fermentacji nie będą pasować, gdyż nie dają tego "orzeźwiającego" posmaku.

Oczywiście to moja opinia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie mam w planie pojutrze zrobić pszeniczniaka na orkiszu.

Mam tylko WB-06,więc nie mam wyboru.

Zastanawiam się,czy jak pominę przerwę ferulikową to pozbędę się bananów i gożdzików,dlatego,że zależy mi na wydobyciu orzechowych posmaków orkiszu,które mogą być przysłonięte przez te wcześniejsze.

Myślę,że obniżenie temp.fermentacji też wpłynie korzystnie tak do 16°C.

Zapewne drożdże WB-06 i tak wytworzą mi trochę gożdzików.

Chodzi mi po prostu o to by używając słodu orkiszowego,nie uzyskać tego samego co na słodzie pszenicznym jasnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierając bez przerwy ferulikowej pozbędziesz się tylko goździków (fenole). Bananów (estrów) pozbędziesz się fermentując innymi drożdżami, a ograniczysz fermentując w najniższej możliwej temperaturze (nie wiem czy 16°C to nie będzie za mało dla WB-06).

 

Dlatego ja orkiszowe będę robił na US-05, S-33 lub jakichkolwiek "czystych" płynnych drożdżach, jakie będę miał pod ręką (na dzień dzisiejszy Scottish Ale).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przelałem zacier do kadzi filtracyjnej i jest tak potwornie mętny, jak jeszcze tego jak żyję nie widziałem. Po 10 minutach spokojnego stania nawet odrobinę góra się nie sklarowała, jak to bywało w zwykłych pszenicznych. Teraz się zastanawiam którymi drożdżami je fermentować - mam trochę suchych (S-33, US-05, Nottinghamy) i gęstwę Scottish Ale, w piwnicy temperatura w okolicy 15°C. Planowałem Scottish Ale, ale jak widzę ten męt to aż mi szkoda...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak miało nie wyjść? Pewnie że wyszło. Bardzo dobre piwo.

 

Większość "mętu" osiadła razem z drożdżami (Wyeast Scottish Ale). Piwo nie jest całkiem klarowne, ale jak na w dużej mierze pszeniczne to więcej nie trzeba - jest trochę mgliste.

 

Zapach, smak - to każdy musi sobie ocenić, czy mu pasuje. Czuć wyraźnie w tym piwie, że coś jest nie tak (nie tak, jak zawsze).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się wziąłem za pszeniczne, słód pszeniczny zamieniony na orkiszowy. Męt w fermentorze jest konkretny. Jak mawiał król Dezmod zaglądając do nocnika po skończonej potrzebie: "Mój rozum nie jest w stanie tego ogarnąć". ;)

 

Ale nie zrażam się, smak i zapach dają dobre rokowania ;)

Edited by Śniący

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już miałem butelkować i...

 

chyba coś mi wlazło do fermentora... Zobaczcie, proszę, na zdjęcie. Cóż to takiego?

 

imag0143q.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak bez zastrzeżeń, więc zabutelkowałem. Cały kożuch został w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tygodniu refermentacji otworzyłem pierwszą butelkę i jednak zwycięstwo :) Tlenowiec (bo to się chyba przypałętało) z braku tlenu poległ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega mnie ciągle prosi żeby mu dać przepis na piwo orkiszowe.Pytanie istnieją takowe przepisy czy raczej posiłkować się przepisami na piwa pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje było bardzo przyjemne. 2kg orkiszowego, reszta pilzneński i monachijski do smaku. Niska goryczka (20-25 IBU), chmiel najlepiej jakiś o lekko kwiatowym profilu, typu Styrian Goldings. Czyste drożdże górnej fermentacji, angielskie lub amerykańskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.