Jump to content
Sign in to follow this  
eltomek

Stout owsiany a'la Czarna Polewka

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym uwarzyć coś na wzór Czarnej Polewki z browaru Łańcut.

 

Parametry:

OG: 13,5 P

IBU: 35

 

Wstępnie po skompilowaniu pierwszego przepisu z https://byo.com/hops/item/2815-oatmeal-stout-style-profile oraz etykiety wzorcowego piwa wyszło mi coś takiego:

  • Strzegom Pale Ale - 3,8kg (72%)
  • Płatki owsiane - 0,5kg (9%)
  • Strzegom Czekoladowy 1200 - 0,3kg (6%)
  • Strzegom Monachijski I - 0,25kg (5%)
  • Weyermann Caraaroma - 0,25kg (5%)
  • Strzegom Jęczmień prażony - 0,2kg (4%)
  • Iunga 12,5% AK na 60 minut
  • Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności

 

Będzie z tego dobre piwo? :)

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do oceny składników to się nie podejmuje, ale jeśli na etykiecie masz chmiel magum, to ja bym w pierwszym podejściu tego się trzymał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 9/21/2017 o 07:32, Skajo napisał:

Zostaw Iunge, chmiel w tym stylu jest gdzieś tam z tylu. Dla mnie wygląda całkiem spoko, dałbym więcej płatków owsianych. I nie wiem po co te 0.25 monacha. Gdzieś jakąś resztkę masz, że dorzucasz czy to jakiś głębszy cel?

Iunga zostaje, lubię ją, jest neutralna i daje bardzo fajną goryczkę.

Monachijskiego wrzuciłem na podbicie słodowości, ale chyba faktycznie nie pasuje do stylu i może Pale Ale i Caraaroma  zrobią robotę, wywalę go zatem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.